Peter Bosz bereidt zijn selectie voor op de oefenduels van morgen. © Pro Shots

Het trainingskamp van Ajax in de Algarve zit er zo goed als op. Na een intens tactisch studieweekje wacht morgen het examen in twee oefenpotjes tegen Excelsior en Red Bull Leipzig.

Tijdens de laatste pittige oefensessie van het trainingskamp in Portugal speelt Peter Bosz zijn eerste echte grote partijspel van deze week. De hesjes worden niet spectaculair verdeeld. De basis van de laatste weken in de competitie vormt ook de basis voor de laatste oefensessie waarin serieus en in detail wordt geoefend op het onder druk zetten van de opponent.

Alles waar de spelers de hele week op trainden, moet nu tot in detail goed worden uitgevoerd. Bosz is vandaag ook dominanter aanwezig dan tijdens de eerdere oefensessies. Hij coacht hard en direct. Als de opbouw bij Andre Onana direct al verkeerd gaat, legt hij het spel na nog geen twee seconden stil. Dat doet hij meerdere malen. Als de spelers het tactisch niet naar zijn zin oplossen, roept hij geïrriteerd dat het te lang duurt voor de basis goed staat.

Het is mooi om te zien dat de zeventienjarige Matthijs de Ligt de drie maanden oudere Justin Kluivert tactisch helpt.

De spelers discussiëren gedurende deze sessies ook meer dan de afgelopen dagen. Het is mooi om te zien hoe de zeventienjarige Matthijs de Ligt de drie maanden oudere Justin Kluivert tactisch helpt als de rappe rechtsbuiten een paar keer achterelkaar te laat druk zet. Verder hebben Lasse Schöne en Nick Viergever het over hoe op te bouwen: via de backs of via het centrum en zo vinden er nog wel vier of vijf voetbaldiscussies op het veld plaats, zal Bosz tot zijn tevredenheid geconstateerd hebben.

Tussen de oefensessies door roept de trainer zijn groep bijeen en waaien sommige van zijn woorden over het veld. Temidden der Ajacieden staat vandaag ook algemeen directeur Edwin van der Sar, onopvallend met de bal tussen zijn handen. Hij pakt traditiegetrouw een trainingssessie mee en luistert aandachtig naar de bevlogen woorden van Bosz. Vervolgens wandelt hij al discussiërend met Andre Onana naar diens doel.

Rebound
Naast het hoog druk zetten, moet Ajax ook efficiënter worden in het afronden. Daarop wordt getraind met variatie in de laatste fase. Vandaag blijft het bij een simpele afrondoefening. De Ajacieden dienen op zo'n zestien meter van het doel met links en rechts te scoren uit de kansen die ze krijgen. Er zit wel een wedstrijdelement in. De basis speelt tegen de niet-basis en er moet worden geschoten met links en rechts. De aangever moet alert zijn op de rebound want die telt mee in de score, schreeuwt assistent-trainer Hendrie Krüzen meerdere malen.

Dit zijn de oefeningen die je vroeger als speler het leukst vond. Uithalen van een lekkere afstand en dollen met de keeper als je hem had verslagen. Andersom proberen de doelmannen, in dit geval Diederik Boer, de schieters uit hun concentratie te halen. Het eerste potje wordt nipt gewonnen door de basis, het tweede door de wissels.  

Morgen staan er twee afsluitende oefenduels gepland tegen respectievelijk Excelsior en Red Bull Leipzig. Bosz wil daarin zoveel mogelijk jongens een volledige wedstrijd laten spelen. Hoe prettig de omstandigheden op het luxueuze Amendoeira Golf Resort ook waren, tijdens de krachtmeting met Red Bull Leipzig zal pas blijken of de spelers de ingepeperde materie van Bosz in de praktijk weten te brengen.

Reacties