Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Geheugen opfrissen: zo ziet nieuwe opzet Europa League eruit

Onze club start seizoen 2024/2025 met twee Europese voorrondes. Het doel is om het hoofdtoernooi van de Europa League te halen. De competitie is flink hervormd. We frissen je geheugen op!

17 juni 2024 - 15:01
EL 1200
De cup zelf blijft ongewijzigd. © Pro Shots

De nieuwe trainer Francesco Farioli moet meteen pieken. Als onze ploeg het hoofdtoernooi van de Europa League wil bereiken, moet het in totaal twee voorrondes plus play-offs overleven. Plaatsing voor de poulefase van de Conference League is ook mogelijk. Daarover later meer. Voor nu is het goed te weten dat de toernooiopzet nogal is veranderd.

Voorheen deden 32 teams mee in een groepsfase met verschillende poules. Dat is in seizoen 2024/2025 niet meer zo. De groepsfase is gewijzigd in een competitiefase waaraan 36 clubs meedoen. Elke club wordt tijdens de loting gekoppeld aan acht opponenten. De clubs spelen vervolgens in de eerste fase vier wedstrijden thuis en vier duels uit. Van dubbele ontmoetingen is in deze fase dus geen sprake.

De acht beste clubs plaatsen zich direct voor de knock-outfase. De nummers 9 tot en met 24 spelen een tussenronde. De winnaars van die tussenronde vervolgen hun weg in de Europa League. De nummers 25 tot en met 36 zijn direct uitgeschakeld voor Europees voetbal. Dat geldt ook voor de verliezers van de tussenronde. Het vangnet van de Conference League bestaat niet meer. Ook stromen er geen clubs vanuit de Champions League in.

Vanaf de achtste finales is alles dus gewoon weer bij het oude, met een knock-outsysteem. De finale wordt op 21 mei 2025 gespeeld in Estadio de San Mamés in de Spaanse stad Bilbao.

Aanbevolen
Informatie verkoop passe-partouts voor Europese voorrondes

Afijn, de weg naar Bilbao is nog lang. Het hoofdtoernooi moet Ajax nog maar zien te halen. Onze club stroomt in bij de tweede voorronde van de Europa League. De loting voor dit tweeluik vindt plaats op woensdag 19 juni.

De tweede voorrondes worden gespeeld op donderdag 25 juli en donderdag 1 augustus. Die data kun je vast in je agenda noteren. De naam die bij de loting als eerst uit de koker komt, speelt tijdens het heenduel in eigen huis. Daarover kunnen we nu dus nog niks zeggen.

Dan gaan we een stapje verder. Als Ajax het tweeluik winnend afsluit, komt het op donderdag 8 en donderdag 15 augustus in actie tijdens de derde voorronde. De loting hiervoor vindt plaats op maandag 22 juli. Gaat dat ook goed? Dan bepalen de play-offs of de Ajacieden zich ook weten te plaatsen voor de groepsfase.

Natuurlijk bestaat er ook een scenario dat Ajax in een van de Europa Leaguevoorrondes wordt uitgeschakeld. In dat geval bestaat het vangnet van de Conference League gelukkig nog wel. De verliezer van de tweede voorronde Europa League gaat naar de derde voorronde van de Conference League. Deze worden eveneens op 8 en 15 augustus gespeeld en ook hiervoor is de loting op maandag 22 juli.

Zo, ben je weer bijgepraat.

Aanbevolen
Johan Cruijff Arena plaatst extra tourniquets aan noordzijde stadion

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >