Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Tadic wordt na zijn carrière de nieuwe Litmanen

Oké, ik geef meteen toe dat de kop boven dit blogje ietwat vreemd is. Toch voel ik het precies zo. Hieronder volgt mijn poging om dat uit te leggen.

17 juni 2022 - 11:20
Litmanen Tadic 1200
Alsof een stokje wordt overgedragen. © Pro Shots

Mijn liefde voor Ajax ontstond begin jaren negentig. Daar had de aanwezigheid van Jari Litmanen veel mee te maken. Het zal ook tot in de lengte der dagen mijn favoriete Ajacied ooit zijn, al was ik mij daar op dat moment niet per se van bewust. Dat hij na omzwervingen bij Liverpool en Barcelona in 2002 kortstondig terugkeerde, was geweldig.

Het is voor een groot deel een generatieding. Mijn ouders groeiden weer op met Johan Cruijff. Het kan niet anders dat deze vlieger ook opgaat voor de generatie Ajacieden die onze club is gaan supporten in het tijdperk van Dusan Tadic. Is de Serviër de beste aankoop van Ajax ooit? Ik spreek de mensen die dat zeggen in elk geval niet tegen.

Over twintig jaar praat deze generatie supporters over Tadic zoals ik over Litmanen en mijn vader over Cruijff. Na de komst van Tadic leek alles beter te gaan in Amsterdam. De ideale aanvoerder, de superprof die alles uit de kast haalt voor succes, de geweldige voetballer, de man van de heerlijke uitspraken en toch ook zeker de ambassadeur van Ajax.

Mijn jongere collega maakt Tadic mee zoals ik Litmanen twintig jaar geleden.

Altijd en overal verklaart Tadic zijn liefde voor onze club. Hij is een van de weinige spelers die ik dan ook écht geloof. Bij veel andere spelers haal ik mijn schouders op. We hebben te veel logokussers voorbij zien komen die louter een wit voetje wilden halen bij de supporters. Tadic houdt van Ajax, zoals Litmanen dat ook nog immer doet. Hij is een echte Ajacied, zoals die andere nummer tien ook nog altijd is.

Op de redactie sprak ik erover met collega Lindy. Zij is een stuk jonger dan ik en beaamde bovenstaande. Zij maakt Tadic mee zoals ik Litmanen twee decennia geleden. Over twintig jaar zal deze generatie nog altijd met veel liefde en bewondering over het ‘tijdperk Tadic’ praten.

Wellicht reikt Tadic over een jaar of twintig een kampioensschaal uit aan een nieuwe aanvoerder die op het punt staat een mythische status te verwerven. Precies zoals Litmanen op bovenstaande foto doet. Alsof er weer een stokje wordt overgedragen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >