Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Deze acht landgenoten gingen Sulemana wél voor bij Ajax 1

Kamaldeen Sulemana (19) kon de negende speler worden die minuten zou maken in het eerste elftal van Ajax. Maar ja, hij komt niet. Acht landgenoten of spelers geboren in Ghana gingen hem wél voor. Van Mohammed Kudus tot Samuel Kuffour. We hadden het lijstje al voorbereid, dus die gooien we er maar gewoon uit. Hatsa!

16 juli 2021 - 08:52
Kuffour 1200
Laten we zeggen dat Kuffour betere tijden bij Bayern München kende. © Pro Shots

Mohammed Kudus
Kamaldeen Sulemana zou – als alles was doorgegaan – zijn overgekomen van FC Nordsjaelland. Precies, de club waar Ajax ook Mohammed Kudus (20) wegplukte in juli 2020. De aanvallende middenvelder werd in Accra geboren en speelde 51 duels in Denemarken, waarin hij veertien keer trefzeker was. Eenmaal bij Ajax maakte hij al snel indruk, maar kende hij ook veel blessureleed. We zijn vooral heel benieuwd wat 2021/2022 voor Kudus bij Ajax in petto heeft. De verwachtingen van supporters zijn in elk geval hooggespannen.

Ghana Kudus

Stanley ‘Opoku’ Aborah
Aborah (34) was een Belgische middenvelder met Ghanese roots. Hij werd geboren in de plaats Kumasi in Ghana en stroomde in 2004 vanuit de jeugd door naar Ajax 1. In zijn eerste seizoen kwam hij vier duels in actie, maar van doorbreken was geen sprake. Hij werd eerst verhuurd aan FC Den Bosch, maar in 2006/2007 werd zijn contract ontbonden. Daarna bracht zijn carrière hem in willekeurige volgorde langs vele clubs, zoals FCV Dender, AS Trençin, Gillingham FC, FC Cappellen, Vitesse, ND Mura 05, Ferencváros, Notts County en Portsmouth. Hij beëindigde zijn loopbaan in 2019.

Ghana Aborah

Emmanuel Boayke
Boakye (36) arriveerde in Nederland, zes jaar na zijn geboorte in het Ghanese Ejura. Via HSV De Zuidvogels en FC Utrecht kwam hij uiteindelijk in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Hij zou zelfs het eerste halen. Hij debuteerde op 24 november 2005 tegen Roda JC (4-1) in de hoofdmacht als invaller voor Nigel de Jong. Van een doorbraak was ook hier geen sprake, want zijn optredens voor Ajax 1 bleven beperkt tot zes partijen. Na een verhuur aan Heracles was hij nog actief bij Sparta, ND Mura 05, Atvidabergs FF, Asante Kotoko, Gällivare Malmbergets FF en Lerums IS. Wie kent deze clubs niet, haha! In 2020 debuteerde hij voor de Nederlandse amateurclub VV Eemboys.

Ghana Boayke

Samuel Kuffour
Tja, Kuffour (44). De voormalige Ghanese verdediger speelde jarenlang bij Bayern München en was daar geruime tijd een belangrijke waarde. Hij won er zelfs de Champions League in 2001 en speelde tien jaar in de Bundesliga. Via AS Roma en Livorno dook hij in 2008 zomaar op bij Ajax. Hij zou de plots gestopte Jaap Stam vervangen. Het werd een onwijze sof en Kuffour kwam niet verder dan twee duels in de hoofdmacht. In mei van hetzelfde jaar kreeg hij al te horen dat zijn verblijf niet langer was gewenst. Er waren nog geruchten dat hij z’n loopbaan zou vervolgen bij clubs als FC Khimki, Chigago Fire en Asante Kotoko, maar het ging allemaal niet door. Hij maakte in mei 2010 bekend te stoppen met profvoetbal.

Ghana Kuffour

Abubakari Yakubu
We kunnen zonder gêne zeggen dat Yakubu het goed heeft gedaan in zijn Ajaxperiode (1999-2004). De bikkelharde middenvelder speelde 65 eredivisiewedstrijden voor Ajax en pakte ook regelmatig zijn Europese wedstrijden mee. Hij werd door Ajax gescout toen hij speelde bij de Great Mariners. Vooral Ronald Koeman zag het in hem zitten en onder diens leiding bereikte hij met Ajax de kwartfinale van de Champions League in 2002/2003. Hij vertrok in 2004 naar Vitesse en beëindigde zijn loopbaan na een mislukte stage bij TSV 1860 München. Yakubu overleed in 2017 in Ghanees ziekenhuis in zijn geboorteplaats Tema. Slechts 38 jaar jong. Hij bleek al lange tijd ziek. Check vooral deze blog over de middenvelder.

Ghana Yakubu

Kofi Mensah
Mensah (43) kwam op de wereld in Koforidua in Ghana. Als Ghanees-Nederlands voetballer kwam hij in de jeugd bij Ajax terecht. Louis van Gaal haalde hem in 1996/1997 bij het eerste elftal. Hij droeg het wit-rood-wit 21 keer in de eredivisie, waarna hij werd verhuurd aan NAC Breda. Daar was hij tot 2003 actief. ADO Den Haag pikte hem op, maar na één seizoen vertrok hij naar Cyprus om daar zes wedstrijden voor Anorthosis Famagusta te spelen. Zijn laatste club was FC Omniworld. Daarna was het wel zo’n beetje klaar voor de inmiddels jeugdtrainer van Almere City.

Ghana Mensah

Anthony Obodai
Obodai (38) werd in de Ghanese hoofdstad Accra geboren. Hij begon zijn loopbaan bij Liberty Professionals en tekende in 2000 zijn eerste profcontract bij Ajax, maar werd eerst verhuurd aan Germinal Beerschot. Obodai keerde terug, maar kwam in Amsterdam niet verder dan 21 eredivisieduels en twee doelpunten. Zijn verdere carrière voerde hem achtereenvolgens langs Sparta, RKC Waalwijk en let op: Houston Dynamo, Magusa Türk Gücü SK, Phoenix FC, Pittsburgh Riverhounds en Ånge IF.

Ghana Obodai

Kwame Quansah
Laten we Quansah (38) niet vergeten, want de in Tema geboren aanvaller speelde in 2000/2001 welgeteld één duel voor Ajax. Daar bleef het bij. Je kunt beter in Almelo vragen wat ze van Quansah vinden, want in 2004 streek hij daar neer om er tien (!) seizoenen te spelen. In al die seizoenen was hij onbetwist basisspeler. In zijn eerste seizoen werd hij direct kampioen en promoveerde Heracles naar de eredivisie.

Ghana Quansah

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >