Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Amsterdam op z'n kop in 1992 na winnen Uefa Cup

Als we denken aan Ajax en de jaren negentig, dan schieten de gedachten vooral terug richting het puntertje van Patrick Kluivert in Wenen of de rake strafschop van Danny Blind in Tokio. Daarom is het soms fijn effe iets verder terug te gaan, naar de jaren nét ervoor. Waarom? Nou, Amsterdam stond flink op z'n kop hoor, in 1992!

25 juni 2021 - 12:48

Serieus, wat een geweldig feest brak er los toen Ajax over twee duels wist af te rekenen met Torino en in het 'eigen' Olympisch Stadion beslag legde op de Uefa Cup. In Italië telden de twee uitdoelpunten van Ajax nog 'dubbel' (2-2) en in Amsterdam werd niet meer gescoord.

Gezien de gewijzigde regelgeving zou zo'n uitslag tegenwoordig een verlenging en mogelijk strafschoppen opleveren, maar in 1992 waren de treffers van Wim Jonk en Stefan Pettersson op Italiaanse bodem genoeg voor prachtig zilverwaar.

Aanbevolen
Unieke beelden: het origineel van... Ajax zingt Shaffy!

Stadszender AT5 was erbij en legde de meest geweldige taferelen vast. Van de euforie in de betonbak die het Olympisch toen was tot aan de feesten middenin de stad. Het interview met Blind mag er ook zijn. “Het was bloedstollend natuurlijk,” aldus de verdediger, die ook spreekt over de schandalige overtreding op Pettersson. De spits moest per brancard het veld af.

De beelden van de huldiging zijn echter dik genieten. Echt, neem gewoon een momentje de tijd om de enorme blijdschap terug te zien. Wacht ook op het moment dat Louis van Gaal in beeld komt om wat vragen te beantwoorden. De trainer achtte zichzelf een klein radartje in het succes en klonk bijna bescheidener dan ooit.

De mooiste vraag van de verslaggeefster aan Van Gaal? Of hij veel sigaretjes had gerookt van de spanning. De trainer droogjes: “Ik rook helemaal niet.”

Aanbevolen
Hoe anders had de Ajaxhistorie eruitgezien zónder uitdoelpuntregel?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >