Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Timber over verdedigen bij Ajax: ‘Niks is leuker dan de bal hebben, toch?’

Het is 7 maart 2020 als Ajax in het Abe Lenstra Stadion een belangrijk uitduel met 1-3 wint. Het is eveneens het basisdebuut van Jurriën Timber én de laatste wedstrijd van het seizoen, want corona maakte overal een eind aan. Toch ging het daarna – ondanks een blessure – snel voor de verdediger.

14 juni 2021 - 12:10
Timber 1200 Psv
Timber draaide een geweldig seizoen met het EK als beloning. © Pro Shots

Timber maakte destijds naast Daley Blind behoorlijk veel indruk in Friesland. Plankenkoorts had hij niet. De jonge Ajacied kijkt sowieso op tegen ploegmaat Blind. In ons Ajax Kids Clubblad liet de negentienjarige Timber al eens weten dat hij graag de gedachten van Blind in het veld zou willen lezen.

De reden? Hij zou er naar eigen zeggen ‘onwijs veel van kunnen leren’. Tegen Oekraïne maakte Timber zijn debuut op een EK-voetbal. Wederom oogde hij rustig en comfortabel aan de bal. Ik probeerde terug te halen hoe ik zelf was op die leeftijd, maar dat heeft natuurlijk weinig zin. Timber is echt al een kerel en ik was volgens mij echt nog een jochie.

Aanbevolen
Wie gingen er sinds 1988 als Ajacied mee naar een EK-voetbal?

Die kerel was hij overigens ook al tijdens zijn debuut voor Ajax, in en tegen Heerenveen. Ik herinner mij de mixed zone goed, in de rumoerige en broeierige catacomben van het Abe Lenstra Stadion. De schrijvende pers kreeg om beurten twee Ajacieden toegewezen om te bevragen: aanvoerder Dusan Tadic en broekie Timber.

Totaal relaxed stiefelde de jonge debutant richting de vijf uitgestoken handen van Ajax Life, De Telegraaf, het AD, het Parool en VI. We stonden elkaar daar als volwassen verslaggevers een soort van te verdringen, terwijl de jonge Ajacied aan de andere kant van het rood-witte lint op slippertjes de hele situatie rustig in zich opnam. “Het ging op zich wel prima,” sprak hij destijds droogjes.

Aanbevolen
Oranjeleeuw Timber debuteert op EK met late zege op Oekraïne

Timber vindt het vak van verdediger ook gewoon echt leuk. Bij Ajax zeker! “Je doet veel meer dan alleen maar je mannetje uitschakelen,” vertelde hij me al eens. “Als verdediger van Ajax ben je veel aan de bal en er is niks leukers dan de bal hebben, toch? Ik mag vaak ook meedoen met aanvallen, dat wordt bij Ajax ook van verdedigers verwacht. Het is een hele leuke plek om te spelen.”

Zijn hele verschijning en de wijze waarop hij toen al vragen beantwoordde, maakte duidelijk: deze knul maak je niet zo snel gek. Vergis je niet hoor, de Ajacied glom in Heerenveen van trots. Of hij destijds zenuwachtig was? “Mwah, gezonde spanning wel natuurlijk, maar nerveus? Dat viel mee. Voor de wedstrijd kwamen alle ervaren jongens even naar mij toe om te zeggen dat het goed zou komen.”

De vraag is of dat tegen Oekraïne ook nog nodig was. Het kan snel gaan voor een jonge speler van Ajax. Laat Timber daarin een voorbeeld zijn voor andere jonge talenten.

De achttienjarige Timber in duel met de watervlugge Ejuke. © Pro Shots
Aanbevolen
Trotse Timber glimt na debuut: 'Het ging op zich wel prima'

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >