Wat ons naast de vreugdepats van Tadic verder opviel tegen Lille

Ajax heeft uitstekende zaken gedaan in het eerste groepsduel tegen Lille OSC. De Amsterdammers wonnen met 3-0. Deze zes zaken vielen ons op tijdens een ouderwets Europacupavondje in de Johan Cruijff Arena.

17 september 2019 - 22:52
Lille_1200_800
Knuffelen met Álvarez na zijn prachtige treffer vlak na rust. © Pro Shots

Snel op zoek naar de stip
Al in de tweede minuut viel de Johan Cruijff Arena even stil, op het met 2500 Fransozen gevulde uitvak na. Joël Veltman hield de gevaarlijke aanvaller Victor Osimhen licht aan het shirt vast, waarbij de rappe Nigeriaan iets te gretig neerging. De Servische arbiter Srdjan Jovanović liet tot grote opluchting doorspelen. Aan de andere kant probeerde Nico Tagliafico het een minuut later, maar de Argentijn ging eveneens te gretig naar de grond na een hoge voorzet vanaf de linkerflank.

Toverkunst van Ziyech
Ajax was voor rust vooral in het openingskwartier gevaarlijk. Het hoogtepunt was een individuele actie van Hakim Ziyech. Aangespeeld door Dusan Tadic speelde de Marokkaan met een lichte balaanraking twee verdedigers uit, alvorens hij met buitenkant links snoeihard miste via de binnenkant van de kruising.

Juichen met Promes
Quincy Promes staat niet bekend als een goede kopper, maar brak tegen Lille wel de ban met een rake kopbal in de achttiende minuut. De assist kwam van Tagliafico die een afdraaiende voorzet prima op het hoofd van de Amsterdammer legde. Promes - net als tegen sc Heerenveen spelend vanaf de ‘10’ - vierde zijn treffer met zijn ploeggenoten en supporters op het mindervalidenplatform. Daarbij viel ook de vreugdepats van Tadic in het gelaat van Neres op.

Geel en applaus voor Onana
Heel slecht floot arbiter Jovanović voor rust niet. Zelfs bij een opstootje tussen Renato Sanches en Tagliafico bestrafte hij de spelers die bestraft moesten worden met een gele kaart. In dit geval de Portugees van Lille en de al te hevig instormende Onana, die zich ook even wilde mengen in het massale duw- en trekwerk dat na de overtreding van Sanches plaatsvond.
Ajax speelde op dat moment al lang niet meer zo dwingend als voor de openingstreffer. Met name de corners van Lille bleken gevaarlijk en de bezoekers werden richting rustsignaal dreigender. In de slotminuut leek Ikoné de gelijkmaker te maken, maar Onana had geluk dat de aanvaller door het midden schoot, waardoor hij met een katachtige reflex redding kon brengen.

‘Ál-va-rez hó hó’
Na de onrustige eindfase voor de thee herpakte Ajax zich in de pauze. Na amper vijf minuten spelen verdubbelde Edson Álvarez de Amsterdamse voorsprong na een mooi opgebouwde aanval. Lisandro Martínez verstuurde vanaf het linker middenveld een mooie crosspass op rechtsbuiten Neres, die op zijn beurt een steekpass afleverde op de Mexicaan. De middenvelder bedacht zich niet, schoof zijn lange rechterbeen uit en stuurde de bal fraai naar de verre bovenhoek achter de kansloze doelman Maignan.

Onbevreesde Nico flikt het weer
De Ajacieden die afgelopen zaterdag op de tribune zaten beleefden tegen Lille min of meer een déjà vu. Zij zagen Tagliafico opnieuw trefzeker met het hoofd. Dit keer stormde hij onbevreesd af op een corner van Ziyech en kopte fraai in de rechter bovenhoek. Daarmee scoorde de Argentijn zijn vierde treffer in zijn elfde Champions Leagueduel voor Ajax. Met de 3-0 was de wedstrijd eigenlijk ook wel beslist al bleven de Fransen wel vergeefs jagen op een eretreffer.