Ajax wint ruim van sc Heerenveen en dit viel ons op

Ajax heeft geen punten gemorst na de interlandperiode. De regerend landskampioen liep in de Johan Cruijff Arena na rust uit naar een ruime 4-1-zege. Deze acht zaken vielen op in aanloop naar de CL-kraker tegen Lille OSC.

14 september 2019 - 20:25
Heerenveen_online_1200_800
De mooiste treffer van de avond komt van Nico's wonderslof. © Pro Shots

Promes op ‘10’
Erik ten Hag koos in zijn basisformatie voor vier aanvallers: Hakim Ziyech, Klaas Jan Huntelaar, Dusan Tadic en Quincy Promes. Laatstgenoemde speelde op papier als een soort ‘10’, maar in de praktijk werd er positioneel veel gewisseld. David Neres en Sergiño Dest - basisspelers in de laatste duels tegen Apoel Nicosia en Sparta - begonnen op de bank. Achterin begon Joël Veltman als rechtsback en vormde Perr Schuurs met Daley Blind het centrale duo.

Ingestudeerd succes
Ajax had na twee kopkansen voor Nico Tagliafico  en Edson Álvarez een vrije trap nodig om op voorsprong te komen. Of de uitvoering voldeed aan het proefexamen weten we niet, maar het eindresultaat was uitstekend. Huntelaar schoot via de rug van Tadic in de bovenhoek raak. Laatstgenoemde claimde de goal, maar de stadionspeaker gaf de treffer aan Huntelaar.  Mocht de treffer alsnog worden toegekend aan de Serviër, dan evenaart hij Johan Cruijff, door in acht opeenvolgende eredivisieduels van Ajax (uit en thuis) te scoren. Alleen Dennis Bergkamp (tien) en Wim Bleijenberg (negen) deden dat in de clubhistorie vooralsnog beter.

Plaaggeest Van Bergen
Lang kon de ploeg van Erik ten Hag niet genieten van de voorsprong, want zeven minuten later lag de bal al achter Andre Onana. Daley Blind schatte een bal op de razendsnelle Mitchell van Bergen verkeerd in, waarna de aanvaller kon opstomen richting strafschopgebied. Hij legde af op de Friese spits Jens Odgaard die de bal bekeken naar de verre hoek stuurde.
Niet veel later leed de mee opgekomen Veltman balverlies op de vleugel, waarna Van Bergen in een goed uitgespeelde counter oog in oog kwam te staan met Onana. De Kameroener wist de bal met wat geluk tegen te houden en Ajax ontsnapte.

VAR zet streep door pijnlijke achterstand
De Ajacieden waren na die grote kans even uit het ritme. Nadat een overtreding op Veltman onbestraft bleef liet het centrale duo Schuurs/ Blind zich wel erg eenvoudig in de luren leggen door spits Odgaard. Hij bleef kalm en schoof de 1-2 binnen. Het hevige protest van de Ajacieden resulteerde in een VAR-moment. Uiteindelijk moest scheidsrechter Allard Lindhout aan de zijlijn zelf ook constateren dat hij de overtreding op Veltman gemist had en keurde de treffer dus af.

Ajax loopt uit via standaardsituaties
Waar de openingstreffer viel uit een vrije trap, zette Tagliafico Ajax op slag van rust op een 2-1-voorsprong met een snoeiharde kopbal uit een corner en liep Schuurs vlak na rust een voorzet uit een corner probleemloos binnen bij de tweede paal (3-1).

Nico’s wonderslof
De mooiste treffer van de avond kwam van de voet van Tagliafico. De Argentijn anticipeerde vijf minuten na de 3-1 van collega-verdediger Schuurs uitstekend op een indraaiende voorzet van Ziyech en volleerde de bal met zijn linker zeer fraai in de verre hoek achter de kansloze doelman Hahn. Daarna kregen de Ajacieden nog een behoorlijk aantal kansen, via de sterke Ziyech en de voor Tadic ingevallen Neres (hard schot op de kruising).
Ten Hag bracht

Weer een De Jong in het eerste
Siem de Jong kreeg al applaus toen hij in de tweede helft ging warmlopen, maar de aanvaller mocht in de slotfase bij een 4-1-voorsprong ook daadwerkelijk weer eens minuten maken in een officiële wedstrijd van Ajax. De laatste keer dat hij dat deed was op 15 april 2018 in de uitwedstrijd tegen PSV. Die eindigde voor hem destijds trouwens met een rode kaart. De Jong kreeg tijdens zijn eerste stappen op het veld een ovationeel applaus van de fans.

Hooghouden nieuwe stijl
Omdat de wedstrijdmascottes goed zijn in het hooghouden van de bal, kwam het te vaak voor dat hun hooghoudpoging vroegtijdig werd afgebroken. Dat ging dan traditiegetrouw gepaard met een fluitconcert en daarom is er dit seizoen een nieuwe variant. De mascotte krijgt een mini-bal en moeten op een klein matje hooghouden. De hogere moeilijkheidsgraad was niet van invloed op Levi van Beekhuizen. Hij haalde het respectabele aantal van 2804 en als zijn voorstelling dertig seconden langer had geduurd, zou hij in de nieuwe opzet ook weer zijn afgekapt.