Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ondanks winnen JC-schaal volop lucht naar boven bij Ajax

Als je bedenkt dat PSV een kleine week eerder 'klaar' moest zijn voor het seizoen dan Ajax, is het des te verrassender dat de kampioen dik verdiend de Johan Cruijffschaal won. De 2-0 van de voet van Daley Blind had niet op een beter moment kunnen vallen, maar we zagen al vrij veel om vrolijk van te worden. En de eerste wedstrijd is nooit de beste!

29 juli 2019 - 11:47
passmapsajapsv19jcscar

We hebben Ajax wel eens een eerste officiële wedstrijd zien spelen waarvan je gezicht steeds bleker werd: hoe moet dat in godsnaam dit seizoen? Zulke gedachten spookten er dan door je hoofd. Nou, niets van alles is het geval in de zomer van 2019. We zijn vooral benieuwd naar meer!

Ajax begon verre van compleet aan de krachtmeting met PSV, waardoor het kon gebeuren dat er maar liefst vijf andere jongens in de basis stonden ten opzichte van sprookjesjaar 2018/2019. En ook nog lang niet iedereen heeft voldoende vakantie gehad of is al topfit.

En toch is het interessant om te analyseren wat er gebeurde. Dat doen we ook dit seizoen met behulp van @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Ajax maakte optimaal gebruik van defensieve wanorde bij PSV en schoot uit de startblokken! Er zijn zelfs amper foto's van de afronding van Kasper Dolberg omdat de fotografen geen tijd hadden om hun plek te bereiken na het schieten van de elfalfoto's. Zoals je kunt zien in het xG-plot was een goed begin het halve werk, want Ajax bleef ook in het vervolg duidelijk de bovenliggende partij.

Er diende zich nog een grote kans aan voor Dolberg, maar dit keer hobbelde de bal naast. Deed PSV dan niets terug? Nou, lange tijd echt niet, nee. Pas na een halfuur meldde de ploeg uit Eindhoven zich in de wedstrijd. Het plot vertekent misschien een beetje, want niet ieder gevaar van PSV leverde ook een doelkans op. Zo zagen we wat voorzetten net gemist worden en voorlangs gaan.

Precies toen je dacht dat er bij Ajax iemand moest opstaan om de wedstrijd niet tussen de vingers door te laten glippen, maakte Daley Blind een einde aan de illusies van PSV. Grappig genoeg was het raak uit de moeilijkste van drie kansen die elkaar snel opvolgden. Die zie je in het plot terug als één enkele sprong omdat de drie kansen zich binnen enkele seconden van elkaar voordeden.

De 2-0 was voor Ajax reden om de wedstrijd in het slot te gooien, terwijl PSV ook wel wist dat het hier niet meer van terug had. Als je bijna niets hebt in te brengen tegen Ajax is het raar om aan te nemen dat zoiets met een marge van twee in de slotfase nog verandert.

En inderdaad, dat gebeurde ook niet meer. PSV kwam tot slechts vijf schotjes op doel, waarvan drie keer van enige afstand. Een waarde van 0,42 Expected Goals staat gelijk aan bijna niets, zeker niet als de helft hiervan ook nog eens uit dode spelmomenten voortkwam. Vergelijk de diverse stipjes – doelpogingen – van Ajax maar eens met die paar van PSV: de betere ploeg heeft gewonnen.

Passmaps
Het is niet niks om verder te moeten zonder Frenkie en De Ligt. Frenkie was onwijs belangrijk voor het spel van Ajax, die gaan we echt nog missen. Zeker als een wedstrijd een keer op slot zit. Door snel weg te draaien of een splijtende pass te versturen, kon Frenkie zo'n pot openbreken. Op basis van een volledig seizoen kun je straks wedstrijden aanwijzen waarvan je zegt: hadden we Frenkie nog maar...

Gelukkig is er ook leven na Frenkie! Al moet dat leven nog wel tot bloei komen. Dat kan ook niet anders na een korte voorbereiding en slechts één officiële wedstrijd. Het valt in ieder geval hoopvol te noemen dat Razvan Marin na Blind de meeste balcontacten van alle Ajacieden had en zich ook met de aanval probeerde te bemoeien. De distributie vooruit kan een stukje beter, maar goed.

Ondanks onderscheppingen en balheroveringen valt er voor Marin binnen het systeem van Ajax nog voldoende te leren. Er moet aan het middenveld sowieso nog het nodige gesleuteld worden. Je mist nog een bepaalde schwung, een bepaalde druk, een plan waarmee een tegenstander – zeker eentje die zich terugtrekt – straks kan worden overlopen. Het wordt interessant om te zien of Marin zich dusdanig ontwikkelt. En wie weet wat Noussair Mazraoui in zijn mars heeft. Hij speelde al diverse keren op het middenveld en kan een uitstekende tandem vormen met Hakim Ziyech.

Wat we herkennen van vorig seizoen is de hoge positionering van de backs. Het lijken wel twee aanvallers! Zowel Sergiño Dest als Joël Veltman – die scherp oogde in zijn voorwaartse passing – stapte vrolijk door en duwde op die manier zijn directe tegenstander terug tot op eigen helft. Het centrale verdedigingsduo plus Blind verzorgt vanuit achterin de opbouw en kennen we dat niet ergens van? Yes, Blind in de rol van Frenkie.

Terwijl Van de Beek zich ophield rond de spits van dienst – in dit geval Dolberg – kwam Ajax in een soort 3-2-5 te staan, waarbij het blok van twee een belangrijke rol fungeerde als schakel tussen verdediging en aanval. Zorgen voor de juiste aanvoer wordt belangrijk en als het even kan moet de bal dan ook nog voorbij de achterste linie worden gelegd, waardoor je diepte krijgt in het spel. Dat lukte Ajax in de eerste minuut direct. Van de Beek stapte dus door en toen een verdediger zich liet weglokken door Dusan Tadic, was het een kwestie van uitspelen.

Het wordt echt heel boeiend om te zien wat er de komende tijd bij Ajax gebeurt, vooral omdat het elftal van zaterdag niet 'af' was. Misschien staan er straks wel twee andere backs, Ziyech komt er nog bij, Mazraoui kan op meerdere posities uit de voeten en wie staan er straks centraal achterin? Het worden boeiende tijden in de Johan Cruijff Arena!

En hopelijk ontploft de transfermarkt niet...

https://twitter.com/ajaxlife/status/1155763428289667072

Zone 14
Zie je wat er gebeurt als Ziyech een keertje niet meedoet? Dan speelt Ajax veel compacter, meer over de as van het veld. Wij beweren hier niet dat de zijkanten niet werden benut, maar als Ziyech rechtsvoor staat, zie je veel meer ballen vanuit de as naar rechtsvoor gespeeld worden. Dat was nu niet het geval.

Is dat erg? Nee hoor, op zich niet. Je zou alleen wat graag zien dat Ajax vaker de zestien penetreert en teamgenoten op een gevaarlijke positie in het zestienmetergebied weet te krijgen. Dat lukte nu niet onwijs vaak, maar laten we ook niet vergeten dat er tegen PSV werd gespeeld. Toen de ergste defensieve wanorde was opgelost, kon de ploeg heel aardig partij bieden.

Alleen heeft PSV ook zo zijn eigen problemen en zette het zijn aanvallers amper aan het werk. Het PSV-plot van Zone 14 dient dan ook indirect als compliment aan het adres van Lisandro Martínez en Schuurs, die het nodige gevaar onschadelijk maakten door in te grijpen als dit werd gevraagd.

Halfspaces
Als je de activiteit in Zone 14 en de halfspaces naast elkaar legt, zie je meer activiteit in die laatste. En rechts weer meer activiteit dan links. Wat vertelt dit? Dat Ajax over rechts gevaarlijker was dan via de linkerflank waar Quincy Promes stond opgesteld. De paar keer dat er een voorzet vanaf links werd gegeven, bemoeide Dest zich hiermee en vond de lancering plaats meer richting zijlijn.

Het drukst was het op rechts en vanaf daar slaagde Ajax er duidelijk in om PSV de meeste pijn te doen. Ook hier zie je dat de aanvoer vooral vanaf de zijlijn kwam – hallo Veltman! – en dat is een duidelijke verandering ten opzichte van een Ajax met Ziyech. Als Ziyech blijft, draait dit plaatje vast weer om.

Ajax maakte in de voorbereiding ook al enkele doelpunten op een manier die deed denken aan de 1-0 van Dolberg. Het aanvallende blok is ook zo onwijs sterk! Als je snel schakelt en doorbreekt tot achter de laatste lijn van de tegenstander, is het een kwestie van uitzoeken wie er vrij staat en het ideale plaatje is dat er daarna een doelpunt volgt. Dat gebeurde nu ook.

Kijk maar naar die pass vanaf de halfspace rechts die eindigt met een ruitje. Dat was de 1-0 van Dolberg. Hopelijk zien we dit seizoen volop ruitjes, ook op aangeven van links!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >