Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verspeelt finaleplek in slotseconden en dit viel ons op

Ajax is op uiterst wrange wijze uitgeschakeld in de halve finales van de Champions League. De Ajacieden, die het toernooi dit seizoen kleur gaven, verloren diep in blessuretijd met 2-3 van een energiek Tottenham Hotspur. Deze acht zaken vielen ons op tijdens het intense duel.

08 mei 2019 - 23:30
Verslag_Spurs_1200
Verslagenheid en ongeloof bij de Ajacieden na de pijnlijke slotfase.  Pro Shots

Ten Hag wijzigt last-minute
David Neres was in aanloop naar de wedstrijd een twijfelgeval. De Braziliaan was niet fit uit de bekerfinale gekomen, maar deed aanvankelijk nog wel mee aan de warming-up. Vlak voor de aftrap bleek achter dat de vleugelspeler alsnog moest afhaken. Kasper Dolberg kreeg zodoende en basisplaats en het tactische systeem ging op de schop. Tadic verkaste naar links en de Deen nam de centrale spitspositie in.

De Ligt kopt Ajax in zetel
Ajax begon sterk. Een schot van Hakim Ziyech werd geblokt en Spursdoelman Hugo Lloris moest zich strekken op een inzet van Dusan Tadic. De derde kans was wel raak. Matthijs de Ligt kopte zijn ploeg al na vijf minuten op voorsprong uit een corner van Lasse Schöne, net als eerder in Turijn tegen Juventus. De aanvoerder ontdeed zich daarbij van zijn opvallend kleinere bewaker Kieran Trippier en kopte de bal na een handig blok van Donny van de Beek ongehinderd achter Lloris.

Sterke fase Spurs
Ajax had het direct na de openingstreffer lastig met Spurs. De bezoekers hadden veelvuldig balbezit en Ajax zelf hield de bal niet lang in bezit. De tegenvallende Heung-Min Son schoot een als voorzet bedoeld schot tegen de paal, waarbij zijn ploeggenoten niet alert waren op de rebound. Daarna voorkwam Frenkie de Jong met een schitterende tackle verder gevaar van de opstomende Dele Alli en Daley Blind had zijn handen vol aan de rappe en behendige Lucas Moura. Spurs zette daarna nog wat extra aan en kreeg via Son en Christian Eriksen twee goede kansen die Andre Onana pareerde.

De krul van Ziyech
Het eerste Ajaxgevaar na de openingstreffer kwam na een half uur spelen van de voeten van Tadic. De Serviër schoot de bal vanaf links met binnenkant links net voorlangs, maar gaf zijn ploeg met die poging wel weer de bravoure terug. Zes minuten later veroverde de wederom sterk spelende Van de Beek de bal op het middenveld. Hij aarzelde niet en stuurde Tadic diep. Die wachtte op de achterlijn op de inlopende Ziyech en legde de bal rustig voor diens linkerbeen.  Ziyech bedacht zich geen moment en haalde hard uit met de binnenkant van zijn linker. Daarmee stuurde hij de afdraaiende bal effectvol naar de verre hoek waar hij heerlijk achter de opnieuw kansloze Lloris belandde.

Spurs slaat toe na rust
Ajax had na rust, net als in Londen, geen antwoord op het energieke, intense en meer opportunistische spel van Spurs. Waar de Engelsen in de heenwedstrijd amper kansen afdwongen, poetsten de bezoekers in de Johan Cruijff Arena binnen een kwartier een 2-0-achterstand weg. De eerste kans, voor Alli, werd door Onana met een katachtige reflex gepareerd, maar daarna was Moura tweemaal succesvol. Eerst uit een razendsnelle counter en vijf minuten later strafte hij geklungel in de defensie meedogenloos af. Onana redde aanvankelijk fantastisch op een inzet van invaller Llorente, maar een overijverige Schöne liep de bal vervolgens uit de handen van zijn ploeggenoot toen deze de bal wilde klemmen. Moura profiteerde pijnlijk: 2-2.

Dolende Dolberg
Na de snelle gelijkmaker greep de Ajaxbank in. Ten Hag bracht Joël Veltman voor Schöne en Noussair Mazraoui schoof daarop door naar het middenveld. Dat gaf het elftal iets meer grip op de opponent. Niet veel later betrad Daley Sinkgraven het veld voor de tegenvallende en dolende Dolberg. De Deen oogde allerminst fit voor een kraker op dit allerhoogste niveau en de keren dat hij de bal wel had, deed hij er te weinig goede dingen mee.  

Pech voor Ziyech
Ajax herpakte zich na de wissels enigszins, al bleef Spurs immer de bovenliggende partij. Ziyech had tot tweemaal toe de bevrijdende derde treffer op zijn schoen. Hij schoot naast na een goede voorzet van Tadic en trof niet veel later de paal. In het slotkwartier was Nico Tagliafico nog dichtbij de 3-2, maar de bal viel na een harde lage voorzet van De Ligt net verkeerd voor zijn voeten.

Applaus na een mokerslag
In de hectische en spannende slotfase hielden de Ajacieden de strijdlustige Engelsen met moeite van het doel. De combinatie van opportunistisch spel (lange ballen op Llorente) en technisch vernuft (Eriksen) bleef echter een gevaarlijke. Drie minuten voor tijd ontsnapte Ajax bij een kopbal van Jan Vertonghen tegen de lat.

In de zinderende vijf minuten blessuretijd wisselde Ten Hag Van de Beek voor een extra verdediger (Lisandro Magallán). Zijn ploeg kreeg zelf nog mogelijkheden om de wedstrijd in het slot te gooien, maar in de - letterlijk - allerlaatste seconden viel de bal bij de ogenschijnlijk laatste Spurs-aanval voor de voeten van kwelgeest Moura. Zijn schuiver rolde buiten bereik van Onana in de verre hoek, waarmee de aanvaller alle Ajacieden in diepe rouw dompelde. Scheidsrechter Felix Brych liet alsnog een minuut doorspelen, maar daarin werd het lamgeslagen Ajax niet meer gevaarlijk.

Een wredere exit in de Champions League maak je niet snel mee. De manier waarop de Ajacieden op de tribunes van de Johan Cruijff Arena direct na de mokerslag reageerden, was echter tekenend voor dit fantastische Europese seizoen. De spelers kregen een ovationeel applaus van de ruim vijftigduizend supporters.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >