Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax officieus kampioen na zege op Utrecht en dit viel ons op!

Ajax heeft zijn 34ste landstitel zo goed als binnen. De ploeg won op eigen veld met 4-1 van FC Utrecht. Met nog een speelronde te gaan, bedraagt de voorsprong op PSV drie punten en heeft Ajax een aanzienlijk beter doelsaldo dan de Eindhovenaren. Deze vijf zaken vielen ons op.

12 mei 2019 - 16:49
verslag_UTRECHT_1200
Feestvreugde bij de Ajacieden. De titel is zo goed als binnen! © Pro Shots

Van der Sar bedankt fans
Edwin van der Sar pakte voor de aftrap van de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen de microfoon. Nadat Ajax’ algemeen directeur kort stil stond bij de bekerwinst en de fantastische Europese campagne die helaas te vroeg eindigde, bedankte hij de veertigduizend seizoenkaarthouders en alle supporters die de club uit en thuis steunden. “Dat heeft de spelersgroep veel gebracht, dat heeft de club veel gebracht. Het enige dat nog rest is deze wedstrijd en woensdag in Doetinchem. We weten wat er op het spel staat. Ajacieden bedankt!”

Ajax begint zwak op rechts
Erik ten Hag had zijn basisformatie op twee posities aangepast vergeleken met de wedstrijd tegen Spurs. Klaas Jan Huntelaar kreeg in de spits de voorkeur boven Kasper Dolberg. Noussair Mazraoui schoof door naar het middenveld ten faveure van Lasse Schöne, waardoor Joël Veltman als rechtsback begon. Al in de eerste minuut ging het rechtsachter verschrikkelijk fout. Veltman stond dieper dan Mazraoui, en beide Ajacieden hadden in de omschakeling geen oog voor de rappe Othmane Boussaid. De aanvaller mocht op volle snelheid door richting Ajaxdoel en schoot na 38 seconden met precisie raak in de verre hoek.   

Van de Beek buigt wedstrijd om   
Ajax herstelde zich knap van die vroege mentale tik. Een ongekend energieke Hakim Ziyech zette de defensie goed onder druk en maakte veel meters. In zijn rug deed Donny van de Beek, sowieso de laatste weken al uitblinkend, in balbezit veel goede dingen in de kleine ruimte. Dat resulteerde na een kwartier spelen in de verdiende gelijkmaker. Van de Beek zette strak voor vanaf rechts en Huntelaar toonde zijn waarde in het strafschopgebied maar weer eens door bij de eerste paal alert binnen te tikken.
Daarna drong Ajax de opponent verder terug. De Amsterdammers misten via Ziyech (vrije trap) en Huntelaar (kopbal) vervolgens twee goede mogelijkheden. FC Utrecht verdedigde, schroomde de duels niet (Bazoer, Letschert en Janssen pakten geel) en loerde bij balverlies van een der Ajacieden op een rappe uitbraak. Met deze strijdwijze kwam de ploeg van Dick Advocaat incidenteel in de buurt van Andre Onana, maar groot gevaar leverde dat niet op. Ajax zette de dominantie op slag van rust om in een verdiende 2-1-voorsprong. Juist op het moment dat de vierde official het bord met een minuut extra tijd toonde, kopte Van de Beek een voorzet van Dusan Tadic hard binnen.

Tadic zorgt voor opluchting
Bij een 1-0-achterstand van PSV in Alkmaar vergrootte Tadic de voorsprong voor Ajax een kwartier voor tijd naar 3-1. De Serviër frommelde de bal van een meter afstand achter Jensen en vierde dat uitbundig met de fans achter het doel. Minder belangrijk, maar wel een leuk weetje: Tadic scoorde voor de tiende opeenvolgende maal in een thuiswedstrijd in de eredivisie. Dat lukte alleen Jari Litmanen en Bryan Ruiz ooit. Amper vijf minuten later scoorde de Ajacied zijn 26ste competitietreffer vanaf de stip na een overtreding op Ziyech. Terwijl de fans al uitgebreid feestvierden, bleef Tadic kalm en stuurde Jensen naar de verkeerde hoek. Ajax kreeg daarna kansen op een vijfde treffer, waarbij debutant Lassina Traoré in de slotfase nog het meest dichtbij was, maar zijn inzet kraakte de lat. 

Feestvreugde na laatste fluitsignaal
Direct na het laatste fluitsignaal van Pol van Boekel barstte er al een vroegtijdig titelfeestje los in de Johan Cruijff Arena. Officieel heeft Ajax de schaal natuurlijk nog niet binnen, maar met drie punten voorsprong op PSV en een aanzienlijk beter doelsaldo kan de 34ste landstitel de club eigenlijk niet meer ontlopen met nog een competitieduel te gaan, woensdag in Doetinchem. Mooi was dat de supporters tussen alle feestvreugde op het veld door, langdurig en massaal Abdelhak Nouri toezong. Niet veel later gevolgd door Frenkie de Jong, die zijn laatste thuiswedstrijd in Ajaxtenue winnend afsloot.  

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >