Nieuws

Ajax pakt de volle buit tegen Vitesse en dit viel ons op

Ajax heeft goede zaken gedaan in de titelrace. De ploeg toonde tegen Vitesse twee gezichten, maar won verdiend met 4-2. Dusan Tadic benutte twee strafschoppen en deze zaken vielen ons verder nog op.

23 april 2019 - 22:44
Tadic1200
Tadic juicht na een van zijn benutte strafschoppen. © Pro Shots

Dolberg in de basis
Kasper Dolberg kreeg tegen Vitesse voor het eerst sinds de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (13 maart) weer een basisplaats toebedeeld. In de serie van acht duels die daarop volgden, kreeg de Deen vier invalbeurten. De aanvaller kon voor rust weinig uitrichten tegen het met vijf man op lijn verdedigende Vitesse.

Dolberg viel vooral op met een buiteling over doelman Remko Pasveer, waar de VAR geen strafschop in zag. Na rust was Dolberg met twee gemiste kansen in de eerste vijf minuten gevaarlijker dan tijdens de gehele eerste helft, maar in het verdere verloop van de wedstrijd worstelde hij vooral met zichzelf en de bal.

Blind corrigeert
Waar Ajax in de eerste dertig minuten meerdere kansen kreeg om de score te openen, leken juist de bezoekers na een halfuur toe te slaan via Thomas Buitink. De Arnhemmer was op weg richting doelman Andre Onana, maar met een uiterste krachtinspanning wist de sterk spelende Daley Blind de aanvaller nog tijdig af te stoppen. Dit tot grote opluchting van alle Ajacieden in het stadion.

Kamphuis houdt het tempo erin
FC Groningen deed het zaterdag en Vitesse begon met eenzelfde tactiek. Tijdrekken vanaf de eerste minuut. Uiteraard zagen we het bij doelman Remko Pasveer, maar ook bij elke inworp van linksback Max Clark leek er stroop onder diens kicksen te zitten. Scheidsrechter Jochem Kamphuis zat er al vroeg in de wedstrijd bovenop en gaf de Arnhemmers meerdere keren aan dat hij niet zo van het tijdrekken is. Toen het verzoek aan dovemansoren bleek gericht, floot de arbiter demonstratief een inworp van Clark af en liet hij de thuisploeg ingooien.

Ziyech doet een 'Bergkampje'
Hakim Ziyech zette Ajax vlak voor rust verdiend op voorsprong. Dat deed de Marokkaan op uiterst fraaie wijze. Dusan Tadic, uitgeweken naar de rechterflank, kapte zijn opponent uit en draaide de bal het strafschopgebied in. Ziyech anticipeerde een stuk beter op de voorzet dan zijn tegenstander Matus Bero door handig met zijn rug weg te draaien.

Daarmee verschafte hij zich de ruimte om doelman Pasveer op slag van rust te passeren. De wijze waarop Ziyech zich ontdeed van Bero deed een heel klein beetje denken aan de manier waarop Dennis Bergkamp in zijn Arsenalperiode ooit Nikos Dabizas voor schut zette.

Ziyech vierde zijn treffer trouwens opzichtig met David Neres, die verrassend genoeg voor het eerst sinds Heracles-uit (9 februari) op de bank begon.

Ajax wervelt en wankelt na rust naar record
Ajax besliste de wedstrijd na rust binnen een kwartier. Matthijs de Ligt speelde daarbij een hoofdrol. Allereerst kreeg Ajax een strafschop nadat de verdediger in het strafschopgebied wel erg opzichtig naar de grond was getrokken. Tadic wist wel raad met dat buitenkansje en stuurde Pasveer naar de verkeerde hoek.

Daarna knikte De Ligt uit een hoekschop de derde Amsterdamse treffer binnen. Dat doelpunt was alweer Ajax 159ste treffer dit seizoen in alle competities, een nieuw record. Hakim Ziyech schoot een minuut later de 4-0 tegen de touwen, maar die treffer werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

Wissels pakken dit keer niet goed uit
De technische staf vond de 3-0-tussenstand een goed moment voor een dubbele wissel. Ten Hag bracht David Neres en Rasmus Kristensen voor Hakim Ziyech en de tegenvallende Nico Tagliafico. Omdat Daley Sinkgraven niet bij de selectie zat, ging Daley Blind linksback spelen, schoof Joël Veltman door naar het centrum en kwam Kristensen als rechtsback te spelen. Beter ging Ajax daar niet door spelen.

Sterker, de bezoekers profiteerden van de defensieve wanorde en schoten drie minuten later de 3-1 binnen. Daarna verkaste Veltman naar links en ging Blind terug naar het centrum. Na de 4-1 van Tadic incasseerden de Ajacieden uit de eerstvolgende tegenaanval wederom een tegentreffer. Het gat van twee bleek echter voldoende voor de zege.