Ajax wint kraker tegen PSV op karakter en dit viel op

Ajax heeft het verschil met koploper PSV verkleind tot twee punten. De ploeg van Erik ten Hag maakte, met tien man, twee treffers en won in een matige maar ongekend spannende topper met 3-1. Deze zes zaken vielen ons zoal op in een uitzinnige Johan Cruijff Arena.

31 maart 2019 - 18:59
PSV_foto_site
Vreugde bij Tadic als hij Ajax vanaf de stip op 2-1 heeft gezet. © Pro Shots

Ten Hag begint ‘op z’n Europees’
Erik ten Hag benaderde de wedstrijd tegen PSV als ware het een Europese. Zo verbleven de Ajacieden van zaterdag op zondag in een hotel. In de 'Champions League-variant' was er in de spits weer een plekje ingeruimd voor Dusan Tadic. Dat was een tactische wijziging ten opzichte van de eerdere wedstrijd in Eindhoven waar Ajax het probeerde met Klaas Jan Huntelaar en Kasper Dolberg. Op de tribunes van de sfeervolle en uitverkochte Johan Cruijff Arena liep de thermometer ook al snel in de wedstrijd op naar Zuid-Europese temperaturen.

Ajax maakt het spel, PSV loert
Zoals verwacht moest Ajax het spel maken. Het elftal van Erik ten Hag begon voortvarend aan het duel, terwijl de Brabanders via de snelle Hirving Lozano en Steven Bergwijn op de counter loerden. De eerste goede kans was voor Ajax. Noussair Mazraoui werd leep weggestoken door Tadic, maar strandde op doelman Zoet. Donny van de Beek kreeg de bal in de herkansing richting het doel, maar oud-Ajacied Nick Viergever ruimde op.

Helpende hand
Na het stormachtige openingskwartier kwamen de bezoekers iets meer in de wedstrijd, zonder dat dit overigens tot groot gevaar in het Amsterdamse strafschopgebied leidde. Ajax kwam na ruim twintig minuten spelen wel op voorsprong. Hakim Ziyech schoot de indraaiende bal hard het vijfmetergebied van Zoet in, waar Tadic gevaarlijk leek te worden. Zover kwam het echter niet, want terwijl Zoet de bal in zijn handen dacht te pakken, botste de doelman met de instormende Daniel Schwaab, die de bal daarbij in eigen doel frommelde: 1-0.

Ajax is het even kwijt
De tweede helft begon een stuk giftiger. Allereerst plantte Jorrit Hendrix zijn hak op de enkel van Tadic. Vervolgens lanceerde Sadilek bij een uitbraak van Ajax de snelle David Neres. Daarbij brak scheidsrechter Björn Kuipers een veelbelovende Ajaxaanval af door de overtreding met geel te bestraffen, tot grote ergernis van Neres. Nog geen vijf minuten later stond de wedstrijd volledig op zijn kop. Allereerst kwam Mazraoui met zijn been gevaarlijk hoog bij het hoofd van Angelino, wat Kuipers na het bekijken van de herhaling deed besluiten zijn eerder getrokken gele kaart te wijzigen in een rode. Uit de vrije trap die volgde, kopte Luuk de Jong ook nog eens de gelijkmaker binnen. Andre Onana, die zijn ploeg vijf minuten eerder nog op de been hield in een onderling duel met Lozano, tastte daarbij volledig mis.

Tadic doet het vanaf de stip
De emoties liepen verder op nadat Neres een strafschop claimde toen hij op de achterlijn licht werd geraakt door Schwaab. Kuipers wuifde het voorval weg en bestrafte Tadic in het vervolg van het spel met een gele kaart na een overtreding op Bergwijn. Dit resulteerde weer in woede bij de Ajacieden die wilden dat de VAR ditmaal opnieuw werd ingezet voor het omstreden moment met Neres. Na lang overleg en het bestuderen van de beelden wees Kuipers alsnog naar de stip. Tadic wist wel raad met dit buitenkansje en stuurde Zoet naar de verkeerde hoek: 2-1.

Ajax op succesvolle overleefmodus
Met een man minder en de felbegeerde voorsprong begon Ajax aan een overlevingssessie van ruim een half uur. Van goed voetbal was geen sprake meer. PSV domineerde, Ajax hield stand. Ten Hag bracht drie verdedigers: Veltman (voor Schöne), Kristensen (voor Ziyech) en Magallán (voor Van de Beek). Onana kreeg geel voor tijdrekken en speelde met vuur door Kuipers te ergeregen met enkele wegwerpgebaren. In de 96ste minuut brak Ajax uit in wat de laatste aanval van de wedstrijd zou blijken. Nico Tagliafico speelde de bal laag en hard aan op Neres die zich uit de draai bevrijdde van zijn opponent en de bal met een lage schuiver achter Zoet schoof tot grote ontlading van de fans, zijn ploeggenoten en de uitzinnige reserves. Neres gooide zijn shirt in het publiek, kreeg geel en ontving het shirt van een nette supporter weer keurig terug, alvorens Kuipers de wedstrijd affloot.