Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over bekerkraker Feyenoord - Ajax

Het is matchday en duidelijk niet zomaar eentje. Ajax reist af naar De Kuip om revanche te nemen op het eerdere pak slaag, maar natuurlijk vooral om een finaleplek te bemachtigen in het vaderlandse bekertoernooi. Hier drie dingen die handig zijn om te weten!

27 februari 2019 - 09:30
drie-dingen-1200-fey
Lukt het Mazraoui woensdag om Larsson af te stoppen? © Pro Shots

Van Bronckhorst verwacht een totaal andere wedstrijd
In Rotterdam waren ze na de 6-2-eredivisiezege op Ajax nog dagen dronken van geluk, maar Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst waarschuwt alles en iedereen dat hij verwacht een heel ander Ajax in de halve finale te treffen.

“Ajax komt hier woensdag anders naartoe. Het is de halve finale van de beker en ik verwacht niet dezelfde wedstrijd. We zullen echt een ander Ajax zien dan een maand geleden, daar ben ik van overtuigd,” zo stelde de Van Bronckhorst op de persconferentie in aanloop naar de bekerklassieker.

Van Bronckhorst mist Sven van Beek door een schorsing, maar kan verder beschikken over een vrijwel volledig fitte spelersgroep. Verdediger Eric Botteghin lijkt het duel in elk geval niet te gaan halen. Hij trainde maandag al wel weer mee, maar de bekerkraker komt te vroeg voor de Braziliaan.

De Ligt waarschuwt voor ‘denderende’ Vilhena en Toornstra
Matthijs de Ligt liet tijdens het perspraatje richting de klassieker weten dat hij niet direct een voorkeur heeft of hij Robin van Persie of Nicolai Jørgensen als directe opponent tegenover zich heeft staan. De problemen lagen tijdens de 6-2-oorwassing vooral op een ander vlak.

De verdediger stipte aan dat Ajax een maand geleden vooral last had van twee Feyenoord-middenvelders. “Vorige keer hadden we vooral moeite met Jens Toornstra en Tonny Vilhena. Die denderden er continu overheen.”

Toornstra liet ondertussen in De Telegraaf optekenen dat het weinig zin heeft om de middenlinies van beide ploegen met elkaar te vergelijken. “Het is appels naast peren houden. De spelers zijn individueel ook totaal anders,” stelt de Feyenoorder, die vaak in topwedstrijden belangrijk is voor zijn team en ijzersterk speelde in de eredivisieklassieker in De Kuip.

“Jordy Clasie, Tonny Vilhena en ik passen ook echt bij de stijl van Feyenoord. Die is meer op arbeid gericht,” stipt Toornstra een groot verschil aan tussen het middenrif van Feyenoord en Ajax.

Over Frenkie de Jong is Toornstra complimenteus: “Hij is natuurlijk een geweldige voetballer, anders komt Barcelona je niet ophalen voor zo’n bedrag. Het is heel moeilijk druk zetten op hem. Hij heeft een bepaalde slimheid, kan met een lichaamsbeweging in één keer de oplossing vinden en heeft een versnelling aan de bal.”

Schöne na woensdag buitenlandse Ajacied met meeste wedstrijden?
Erik ten Hag liet zich in aanloop naar Feyenoord - Ajax niet in de kaarten kijken met welke spelers hij aan de aftrap verschijnt in De Kuip. Mocht Lasse Schöne als basisspeler of invaller minuten maken, dan is hij de onbetwiste leider in het klassement buitenlandse Ajacieden met de meeste wedstrijden voor Ajax 1.

Schöne voert sinds ADO-uit (1-5) het klassement aan van buitenlanders met de meeste wedstrijden in de Amsterdamse hoofdmacht, maar moet de eerste plaats nog wel delen met zijn landgenoot Sören Lerby. Beide Denen kwamen tot dusver 269 keer uit voor het eerste elftal.

Wellicht speelt Schöne woensdag tegen Feyenoord zijn 270ste duel. Een ongekend aantal voor de middenvelder, die in 2012 transfervrij door Ajax werd opgepikt bij NEC Nijmegen en zich onderhand een échte Ajacied mag noemen.

Schöne won de KNVB-beker nog nooit met Ajax, maar speelde wel de desastreuse finale in 2014, toen hij als basisspeler moest toezien hoe zijn ploeg met liefst 5-1 werd opgerold door PEC Zwolle. Er zal hem dan ook veel aan gelegen zijn om de Dennenappel dit jaar wel naar Amsterdam te brengen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >