Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Armetierig Ajax verspeelt dure punten in Almelo en dit viel ons op

Ajax heeft dit seizoen opnieuw punten verspeeld tegen Heracles Almelo. De Ajacieden werkten een uiterst povere generale repetitie af voor de kraker tegen Real Madrid en dropen met een 1-0-nederlaag van het kunstgras af. Deze vier zaken vielen ons op.

09 februari 2019 - 20:27
herajadingen1200
Huntelaar scoorde niet zijn honderdste voor Ajax. © Pro Shots

Beschamende eerste helft
Vanaf het eerste fluitsignaal had Ajax weinig in de melk te brokkelen in Almelo. De thuisploeg zette de Amsterdammers met een 4-4-2-formatie snel onder de druk en de Ajacieden wisten zich daar vanaf de eerste minuut amper onderuit te spelen. Klaas Jan Huntelaar stond op een eiland, Hakim Ziyech was onbereikbaar en Dusan Tadic strandde steevast op een overmacht aan strijdlustigere Heraclieden.

De ploeg van Erik ten Hag maakte zowel in balbezit als bij balbezit van de tegenstander een matige indruk. We noteerden de eerste serieuze Ajaxkans na ruim twintig minuten spelen. In de slotminuten van de misschien wel slechtste eerste helft van dit seizoen zette de Ajacieden de thuisploeg dan eindelijk even kortstondig onder druk. Dat resulteerde in een mooie panna van Ziyech op de achterlijn, een gele kaart voor de met zijn elleboog zwaaiende Huntelaar en een kopbal van Matthijs de Ligt als enige wapenfeitje.

Onana: van hero naar zero
Gestuntel van Frenkie de Jong (slechte terugspeelbal) en te hard ingrijpen van Daley Blind resulteerden na zes minuten spartelen in een strafschop voor de thuisploeg. Andre Onana behoedde zijn ploeg met een goede reflex voor een achterstand. Het schot van Kuwas belandde via de doelman op de paal. Een kleine tien minuten later maakte de Kameroener echter een ongekende blunder door de bal in de voeten te schuiven van Mohammed Osman. De middenvelder wist wel raad met dit buitenkansje en verschalkte Onana probleemloos met een schuiver in de benedenhoek.

Nerveus en onrustig
De Ajacieden kwamen na rust sterker uit de kleedkamer, al was daar gezien het spel in het eerste bedrijf weinig voor nodig. De Amsterdammers speelden in een hoger tempo en kwamen nu wel in de buurt van het vijandelijk doel, forceerden meerdere corners, maar het aantal serieuze kansen bleef daarbij uiterst gering. In de omschakeling oogde het defensieve spel nerveus en onrustig. Een misverstand tussen de onzekere en besluiteloze Onana en Blind illustreerde dat en resulteerde een kwartier voor tijd bijna in een verdubbeling van de achterstand.  

Variatie in de spits
Dolberg - Huntelaar - Huntelaar - Dolberg en Huntelaar. Zie hier de keuzes van de technische staf voor de spitspositie in de eerste vijf duels na de winterstop. Spitsen hebben vertrouwen nodig, maar het is moeilijk dat dit seizoen te krijgen. Huntelaar had in Almelo na een uur spelen de gelijkmaker op zijn schoen, maar doelman Blaswich doorzag de  subtiele voetbeweging van de spits, die daarmee verzuimde zijn honderdste eredivisietreffer te scoren.

In een alles of niets poging bracht Ten Hag een klein kwartier voor tijd Kasper Dolberg nog in voor de tegenvallende De Jong. De Deen kwam in zijn speeltijd tot een doelpoging, maar ook hij wist de bal niet in het net te krijgen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >