Nieuws

Wervelend Ajax zet FC Utrecht simpel opzij en dit viel ons op

Een bij vlagen wervelend spelend Ajax heeft FC Utrecht moeiteloos verslagen. De ploeg won in eigen huis verdiend met 4-0 en deze zes zaken vielen ons op.

10 november 2019 - 14:08
Ajax_Utrecht_1200x800
Ajax had geen kind aan 'angstgegner' FC Utrecht en mocht vier keer juichen. © Pro Shots

Assist en applaus voor Labyad
David Neres liep tegen Chelsea een knieblessure (meniscus) op die hem minstens tot de winterstop aan de kant houdt. Dan ontstaan er kansen voor anderen. Zakaria Labyad maakte tegen zijn oude club FC Utrecht zijn eerste officiële minuten van dit seizoen.

De aanvaller was in de eerste helft bij enkele fraaie aanvallen betrokken. Vijf minuten voor rust tekende hij voor zijn eerste assist van het seizoen. Labyad legde hij de bal na een fraaie aanval over de linkerflank terug op Van de Beek die Ajax naar een riante 3-0-voorsprong bij rust schoot.

Na de pauze oogstte Labyad opnieuw applaus van de tribunes. Fel en gretig, balvaardig, slim en kalm het overzicht bewarend, stond hij aan de basis van een counter die teleurstellend eindigde met een slap schot van Ziyech richting doelman Paes. Een kwartier voor tijd haalde Erik ten Hag hem onder luid applaus van de aanhang naar de kant om plaats te maken voor Noa Lang.

Van de Beek bekroont fraai openingskwartier
Ajax en FC Utrecht maakten er een aantrekkelijke eerste helft van. Met name het eerste kwartier was uiterst vermakelijk met een dwingend en controlerend Ajax dat aandrong en kansen kreeg via Daley Blind, Dusan Tadic, Lisandro Martínez (paal), Nico Tagliafico en Quincy Promes. FC Utrecht dat via de razendsnelle Kerk op de counter loerde. Uit vrijwel elke verkeerde inspeelpass ontstond Utrechts gevaar. Donny van de Beek bekroonde Ajax’ sterke openingsfase met een knappe en behendige volley na goed doorzetten van Tadic op links.

Nijhuis is geen Rocchi
Soms zit het tegen, zoals Chelsea-uit, en soms zit het mee. Scheidsrechter Bas Nijhuis keurde Ajax’ tweede treffer goed, maar dat had ook anders kunnen uitpakken. Blind stond op de voet van Van de Streek, die de bal daarvoor iets te ver voor zich uit speelde. Uit de Ajaxaanval die ontstond, maakte Tadic op aangeven van Promes de 2-0.

Drie keer is scheepsrecht
Lisandro Martínez kon de haren na een ruim uur spelen wel uit zijn hoofd trekken. Tadic bediende hem met een circusachtige assist op maat, maar de Argentijn zag zijn schuiver met binnenkantje links stranden op Paes. Eerst een bal op de paal en nu weer dit. Uit de corner die volgde scoorde de Argentijn zijn moeilijkste kans van de middag en kon zo alsnog gepassioneerd zijn eigen feestje vieren.

Mooie ontvangst voor Cerny
In de slotfase gunde FC Utrecht-trainer John van den Brom zijn aanvaller Vaclav Cerny nog een kleine tien minuten speeltijd. De Tsjechische aanvaller, die het ook in de Domstad moeilijk heeft, kreeg een mooi en respectvol applaus van de Ajaxfans in de Arena.

Leeg uitvak
FC Utrecht trad in de Johan Cruijff Arena aan zonder de steun van de eigen aanhang. De Domstedelingen besloten weg te blijven uit onvrede over de opgelegde vervoersregeling en het aantal toegekende kaarten. In het bezoekersvak lagen wel vier spandoeken, gericht aan de gemeente Amsterdamse, specifiek burgemeester Femke Halsema.