Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Waar is dat bekerfeestje...?

Bekerduels met amateurclubs zijn normaal gesproken tof! De laagdrempeligheid, kneuterigheid en de toegankelijkheid maken dergelijke potjes op voorhand geweldig. Als speler van een amateurclub speel je mogelijk de wedstrijd van je leven. Te Werve en Ajax ontmoeten elkaar woensdag, maar de lol is er al af.

25 september 2018 - 17:39
blog-1200-1

Hoewel Ajax thuis lootte, schrijven KNVB-reglementen voor dat de amateurclub in dit stadium thuis mag spelen. Dat is hartstikke leuk, maar Te Werve was niet bij machte om de wedstrijd op het eigen terrein aan het Julialaantje in Rijswijk te organiseren. Daardoor wijken beide clubs noodgedwongen uit naar sportpark Duinwetering in Noordwijk.

Als klap op de vuurpijl worden supporters geconfronteerd met een verplichte buscombi vanaf de Arena, waardoor de prijs voor dit bekerpotje oploopt tot een slordige 25 euro. Wat een gekkigheid. Daar wordt niemand blij van. Toch hebben 25 dappere Ajaxsupporters een combikaartje aangeschaft.

Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het tof dat amateurploegen in deze fase de kans krijgen om thuis te spelen. Echt, dat is voor zo’n club heel gaaf. Het leuke gaat er echter al snel vanaf als het voor zo’n vereniging organisatorisch allemaal moeilijk, ingewikkeld en lastig wordt.

Had de wedstrijd in dit geval dan niet toch beter in Amsterdam gespeeld kunnen worden? Precies zoals de loting aanvankelijk uitwees? Je kunt je afvragen of de huidige oplossing bijdraagt aan wat de KNVB zo dolgraag een ‘bekerfeestje’ noemt.

De wedstrijd tegen UDI'19/Beter Bed? Er was toen geen Udenaar die niet bij de wedstrijd van de eeuw wilde zijn

Ik herinner mij de bekerwedstrijd tussen Ajax en UDI’19/Beter Bed in 1998. In oktober dat jaar was het dorp Uden in volledige rep en roer. Al dagen besteedden media aandacht voor de amateurclub die af mocht reizen naar het Ajaxstadion om daar tegen Edwin van der Sar, Ronald de Boer, Dani en al die anderen te mogen voetballen. Het stadion zat met zo’n 30.000 toeschouwers halfvol.

Vanuit Uden vond echter een ware exodus plaats. Er was geen Udenaar die niet bij de wedstrijd van de eeuw wilde zijn. Een lange slang aan bussen stuurde richting Amsterdam en de folklore van het bekertoernooi kwam tot volle glorie. De straten in Uden waren verlaten, want iedereen zat in de toen nog Amsterdam Arena. De amateurclub werd in Amsterdam door 9000 supporters gesteund.

De wedstrijd eindigde in 9-0. UDI’19 wist een tiende tegentreffer te voorkomen. Na het laatste fluitsignaal kon het grote shirtje ruilen beginnen. De amateurs keerden als morele winnaars terug richting Uden. Naar verluidt dronken de spelers nog een biertje in het spelershome van Ajax. Mooie dingen!

De voorzitter van UDI’19 zou daar als laatste het licht hebben uitgedaan, zo zijn de verhalen. Mannen als Remco Snoep en Armand Kremers kunnen later toch maar mooi aan hun kleinkinderen vertellen dat ze in de Arena hebben gespeeld. In hun handen de groepsfoto voorafgaand aan de wedstrijd.

Ik wens de 25 Ajaxsupporters die via een verplichte buscombi afreizen naar Noordwijk een fijn tripje toe. Veel respect dat jullie de club achterna reizen. Ik kijk ‘m thuis op de bank.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >