Wat ons opviel bij Ajax' simpele zege op FC Emmen

FC Emmen was op papier een welkome tegenstander zo tussen de wedstrijden tegen Dinamo Kiev in. Ajax had ook weinig moeite met de nieuwkomer in de eredivisie: 5-0. Dit viel ons op.

25 augustus 2018 - 20:18
UsershyraDesktopajax_dataimages77ce12e94f71b75d3444823137944918_normal
Huntelaar ziet de bal via de paal het doel ingaan: 2-0. © Pro Shots

Door Mike van Damme

Ten Hag beperkt rouleren tot twee posities
Je kunt zeggen dat elke eerstvolgende wedstrijd de belangrijkste is, maar als na Emmen-thuis Kiev-uit wacht, ga je als trainer toch nadenken wie je kunt sparen. De wedstrijd tegen Heracles (1-1) leerde Ten Hag in elk geval dat hij daarin niet te rigoureus te werk moest gaan, en dus paste hij zijn elftal op twee plaatsen aan: Lasse Schöne en Noussair Mazraoui kregen rust met het oog op de wedstrijd in de Oekraïne van dinsdag; zij werden vervangen door Carel Eiting en Rasmus Kristensen. De blonde Deen, die in zijn eerste halfjaar bij Ajax nog niet heel overtuigend speelde, kon terugkijken op een prima wedstrijd. Hij kwam veelvuldig mee op, maar verdedigde eveneens alert.

Three Little Birds voor Marley
Bob Marley zong ooit zelf Three Little Birds, voor de liefhebbers van reggae. Vanavond zongen de Ajaxfans het nummer voor Marley. Niet voor Bob, maar wel voor zijn zoon Ky-mani, die in de Arena aanwezig was. Hij genoot opzichtig. Nadat hij de eerste keer in beeld kwam, begon de F-side meteen het nummer van zijn pa te zingen. Het was een impuls die de Johan Cruijff Arena wel kon gebruiken.

Na een prima begin van de wedstrijd  - Hakim Ziyech opende in de achtste minuut de score – werd het spel langzaam gezapiger, en kreeg FC Emmen zelfs wat kansjes op de gelijkmaker. Onder het gezang van Three Little Birds leefde Ajax weer wat op – laten we het voor het verhaal er maar even op houden dat dit geen toeval was. Ziyech was drie keer dicht bij zijn tweede treffer, maar vond twee keer keeper Kjell Scherpen in zijn weg. Zijn derde poging, een kopbal, belandde op de paal.

Huntelaar weet ook in de eredivisie het net te vinden
Uit de rebound van die kopbal van Ziyech tikte Klaas Jan Huntelaar, ook via de paal, alsnog de 2-0 binnen. Het was de eerste competitietreffer van de spits dit seizoen. Eerder was hij wel al tegen Sturm Graz en Standard Luik trefzeker. In de zestigste minuut tekende hij meteen maar voor zijn tweede van de avond, door uit de voorzet van Eiting binnen te koppen: 3-0. Daarmee zat zijn werk erop.

Ten Hag haalde de spits in de 65ste minuut naar kant, net als Frenkie de Jong. Ze werden vervangen door Kaj Sierhuis en Mazraoui. Met nog een kwartiertje te spelen, kreeg ook Ziyech rust. De smaakmaker deze avond werd vervangen door Dennis Johnsen. Daardoor moest Perr Schuurs, die ook bij wedstrijdselectie zat, nog even wachten op zijn officiële debuut in Ajax 1.

Ajax-uit, een memorabele avond
Niet veel Ajaxfans hadden de thuiswedstrijd tegen FC Emmen rood omcirkeld in hun agenda, ondanks dat het de eerste officiële wedstrijd tussen beide ploegen ooit was, en het gezien de verwachte krachtsverschillen best wel eens een doelpuntenfestijn kon worden. De Arena zat lang niet vol, zo tussen die o zo belangrijke wedstrijden tegen Dinamo Kiev in.

Vanuit Emmen kwamen zo’n driehonderd fans richting Amsterdam. Dat was een aantal wat echt niet elke club op de been kan brengen, waarvoor dus hulde. En zelfs bij een 4-0-achterstand – Ajax’ vierde was een intikker van Dusan Tadic – bleven de Emmenaren klappen en zingen. Niet heel gek natuurlijk, aangezien de promotie naar de eredivisie een totale verrassing was en een bezoek aan de Arena daarmee dus ook.

Of ze volgend jaar terug mogen komen, moeten we afwachten. De ploeg moet dan eerst zorgen dat het niet meteen weer degradeert. Gezien de goede moed waarmee de fans hun cluppie bleven steunen, zelfs na de 5-0 via een eigen treffer van Glenn Bijl, zijn ze wat ons betreft van harte welkom.