Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Van de Beek schrok zich kapot tijdens de eerste tien minuten

Klote! Donny van de Beek baalde misschien wel het meest van de remise tegen Bayern München. Hij had de winnende op zijn schoen, maar zijn inzet eindigde naast het doel. Eeuwig zonde, je krijgt niet veel kansen om te winnen in de Allianz Arena. “Bayern raakte in paniek, dat was onze verdienste.”

03 oktober 2018 - 15:21
donnycar

Donny, soms als je op een tropische bestemming uit het vliegtuig stapt, heb je eventjes nodig om te wennen aan de hitte. Gold dit in de openingsfase van de wedstrijd ook voor Ajax?
“Ja, vooral in de eerste tien minuten. Dan moet je wennen en groei je erin. Ik schrok best wel, ik dacht: het wordt toch niet zo'n avond? Gelukkig toonden we veerkracht en maakte Nous een mooie 1-1. Ik weet niet wat er mis ging. We begonnen gewoon slap, zo simpel is het. Daarna werd het alsnog een mooie avond, maar er zat nog meer in...”

Over de 1-1 van Mazraoui gesproken, kun je iets vertellen over jouw rol?
“Ik zag dat Nous kwam en dacht: ik loop naar rechts om Mats Hummels mee te trekken. Dan zie je dat er een gat ontstaat. Nous had 'm ook aan mij kunnen meegeven, maar schoot de bal goed binnen!”

Hoe zag jouw rol in algemene zin eruit, wat was de opdracht?
“Ik moest achter hun controleurs blijven en waar het kon mijn teamgenoten helpen. Ik moest ook proberen om tweede ballen te veroveren. En ik moet zeggen: ik had de 2-1 mogen maken. Ik raakte op het laatst ook wel vermoeid, maar die bal moet tegen de touwen. Dat vind ik wel jammer. Neuer maakte zijn doel goed klein, zoals hij altijd doet, maar dan nog moet die bal erin. Ik mikte iets te veel in de hoek, terwijl je soms laag over de grond moet schieten. Klote, ik baal er echt van!”

Wanneer merkte je dat het niet lekker liep bij Bayern München?
“Toen wij begonnen te voetballen, raakten zij in paniek. Ook tussen minuut 50 en 60 merkte ik dat ze in paniek raakten en zomaar ballen wegschoten. Dat was onze verdienste. Er klonk ook wat gemor vanaf de tribunes als er een bal over de zijlijn ging. Bayern zit niet in zijn beste fase en het publiek is gewend dat alles wordt gewonnen. Dan ervaar je dat de druk ook bij Bayern er vol opzit. Bayern dacht niet van: het zal vanavond wel.”

Waarom werd je gewisseld?
“Het is lang geleden dat ik negentig minuten heb gespeeld en kort voor mijn wissel dacht ik wel: zo, het wordt zwaar... Er kwam wel wat vermoeidheid bij kijken. Ik snapte wel waarom ik naar de kant werd gehaald. Ik was best kapot en het werd tijd voor een verse kracht.”

Eventjes een open deur intrappen: worden de komende duels met Benfica bepalend?
“Die worden heel belangrijk en het zou echt top zijn als we de volgende wedstrijd wel drie punten pakken. Zoals we er nu voorstaan, moeten we die wedstrijd zien te winnen. En wat we nu laten zien, moeten we ook tonen in de competitie. Uiteindelijk ligt het aan onszelf omdat ik denk dat we de meeste kwaliteit hebben, maar dat moeten we wel laten zien. Er hangt vanavond een mooie sfeer en dan zit iedereen er lekker in, maar dat moet ook in de eredivisie.

Moet Ajax op deze weg – in dit systeem – verder, zoals er ook na Vitesse-uit vaker voor een bepaalde speelwijze werd gekozen?
“Ik stond nu natuurlijk in de basis, dus ik hoop het. We hebben het goed gedaan, maar het is afwachten wat er zondag gebeurt. Maar op deze manier kan het ook, de keuzes pakten goed uit. Bayern had moeite met Tadic die ertussenuit zakte en dat beviel prima.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >