Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Eerste indruk Tagliafico: geen slager, maar type-Maxwell

Slechts 89 minuten had Nicolás Tagliafico nodig om uitgeroepen te worden tot Ajacied van de Wedstrijd. De linksback debuteerde tijdens de klassieker en werd direct door de supporters in hun armen gesloten. Tagliafico’s eerste optreden smaakt naar meer!

23 januari 2018 - 15:14
UsershyraDesktopajax_dataimages9e2f1f6d382ac23afddd16b3318ed9e5_normal

Door Kevin Van Nunen

We zijn de laatste jaren niet verwend door Ajax als het gaat om de invulling van de linksbackpositie, maar sinds deze winter is niets te gek en dus werd er ineens een Argentijn naar Nederland gehaald.

Als je bedenkt dat er een Argentijnse verdediger wordt gehaald, wordt spoedig het aloude cliché van stal gehaald dat er een slager is gecontracteerd. Cliches zijn bijna altijd waar, maar het is nog maar de vraag of dat nu ook zo is. Tagliafico deed bij zijn debuut eerder denken aan Maxwell.

We weten dat de relatie tussen Argentijnen en Brazilianen best wat temperamentvol is, maar Maxwell heeft ook een tijdlang linksback gespeeld bij Ajax en dus durven we de vergelijking aan. We vergelijken niet zomaar iedere back met Maxwell, dus laten we dankzij cijfers van Opta eens zien of we niet voor onze beurt spreken.

Statistiek Aantal Opmerking
Balheroveringen 12 Meeste van alle spelers
Onderscheppingen 6 Meeste van alle spelers
Tackles 4 Alleen Schöne had er meer
Voorzetten 4 Meeste, wel samen met Ziyech

Tabel 1: Wat opvallende statistieken van Tagliafico tijdens de klassieker.

Feit is dat Tagliafico een uitstekende partij op de mat legde tegen Feyenoord. Hij was in verdedigend opzicht prima bezig – op die grote kopkans voor Berghuis na – en leverde ook aanvallend een goede bijdrage. Dit blijkt wel uit tabel 1. Ook al kwam hij niet zo heel vaak in het spel voor, als hij mee opkwam, stond er telkens iets te gebeuren.

De zes onderscheppingen springen nog het meest in het oog. Vooral als je bedenkt dat Feyenoord nauwelijks gevaarlijk werd, wat betekent dat Tagliafico in verhouding nog meer onderschepte, en het feit dat alleen Matthijs de Ligt dit seizoen ook tot zes onderscheppingen kwam. Dat gebeurde tijdens Ajax - FC Groningen. Om aan te geven hoe weinig zes onderscheppingen van een speler voorkomt, vatten we dat samen in tabel 2.

Speler Wedstrijd Datum Aantal
Tagliafico Ajax - Feyenoord 21-1-2018 6
De Ligt Ajax - Groningen 20-8-2017 6
De Ligt Ajax - Roda JC 26-11-2017 5
Veltman Ajax - PSV 10-12-2017 5
Veltman ADO - Ajax 17-9-2017 5

Tabel 2: Het gebeurt eigenlijk maar zelden dat een Ajacied zes ballen onderschept.

Dat de 25-jarige Tagliafico fijntjes en soepel speelde tijdens zijn debuutwedstrijd, levert hoge verwachtingen op voor de nabije toekomst. Vergeet alleen niet dat er ook nog wel wat gesleuteld moet worden aan het spel van de van Independiente overgekomen linksachter.

Tagliafico viel in de eerste helft op door onderscheppingen en duelkracht, maar verder kwam hij weinig in het stuk voor. Die achterstand wist hij tijdens de tweede helft niet ongedaan te maken. Althans, kijk even naar de passmaps. Terwijl Ajax zo’n zeshonderd passes verstuurde, loopt er slechts een lijntje van Tagliafico naar Justin Kluivert. Kluivert is de enige die vijf of meer ballen ontving van de debutant.

De wisselwerking tussen Tagliafico en Kluivert vergt nog enige afstemming, iets wat Erik ten Hag tijdens de rust van Ajax - Feyenoord al spotte. “We hebben Nico verteld: ga hoog en breed staan of kies voor de variatie en ga aan de binnenkant spelen, zodat Kluivert een-op-een komt tegen St. Juste, die al een gele kaart had,” verklaart de trainer.

“Een combinatie tussen Kluivert en Tagliafico zorgde voor de inleiding van de 1-0. Het rendement kwam vanaf de zijkanten. We moeten van achteruit variabel zijn als we gaan aanvallen, door overtallen te maken. Dat kan door het midden, maar altijd maar door het midden is voorspelbaar en het moet dus ook van de vleugels komen. Het rendement kwam vanaf de zijkant en bijkomend voordeel was dat Berghuis, de man in vorm bij Feyenoord, na rust werd teruggeduwd omdat hij mee moest met Nico.”

Het spel van Tagliafico was voor Ten Hag geen verrassing. “Hij presenteert zich vanaf het eerste moment heel rijp en zette dat uitstekend om in de wedstrijd. Door de hele wedstrijd koos hij goed positie en hij ageerde prima in de duels die hij speelde. Nico vervulde zijn rol uitstekend, speelde een prima wedstrijd.”

 

Afbeelding 1 en 2: Een weergave van de balcontacten van Tagliafico en Veltman tijdens Ajax - Feyenoord.

Hoewel Tagliafico en Veltman beiden betrokken waren bij een treffer, vielen er zondag ook wel degelijk verschillen te ontdekken in hun spel. Om dit te illustreren hebben we de touchmaps van beide backs naast elkaar weergegeven. Je ziet dat de balcontacten van Veltman zich concentreerden rondom de middenlijn, terwijl Tagliafico de complete flank bestreek.

Tagliafico zelf hoopt dat we zijn spel over een tijdje vergelijken met de manier waarop Phillip Lahm voetbalde bij Bayern Munchen. “Ik probeer een beetje te spelen zoals mijn idool Lahm. Anderen helpen en constant doorgaan, dan zal het snel nog beter gaan. Ik was niet de beste speler van Ajax, als team waren we heel goed, ik maakte nog een paar kleine foutjes.”

“Gelukkig speelden we vorige week een oefenwedstrijd, zodat ik alvast goed kon wennen. Ook de trainingen helpen me. Hoe meer ik met mijn nieuwe teamgenoten train, des te beter ik me aanpas en iedereen leer kennen. Ik ben blij, maar ook kritisch op mezelf,” aldus Tagliafico.

“Eigenlijk begint het nu pas. Er komen moeilijke wedstrijden aan, er zijn nog zestien duels te spelen en dat zijn voor ons allemaal finales. De eerste plek is nog ver weg, maar we hopen ons doel te bereiken en kampioen te worden.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >