Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Complimentje voor Keizer

Marcel Keizer wist medio juni dat hij aan een pittige klus begon als trainer van Ajax. In die functie word je heel vaak gewogen, of je dat nu wilt of niet. Met het ongekende drama rond Appie Nouri vind ik dat Keizer het in ieder geval op één aspect prima doet: de communicatie met de buitenwereld.

11 juli 2017 - 21:21
UsershyraDesktopajax_dataimages063995fe2e3b17555c946bfa9ef33194_normal
Keizer was een aangeslagen man, logisch, maar wel in controle. © Pro Shots

Ga er maar aanstaan. Na een succesvol seizoen met de beloften van Ajax in de Jupiler League krijgt Keizer de kans Ajax 1 te gaan doen. Oké, Dennis Bergkamp en het technisch hart van Ajax vinden dat je er klaar voor bent. 

In Voetbal International zei Bergkamp: “Je kunt een trainer nog tien jaar bij de beloften laten werken en dan nóg zou het de vraag zijn of hij de druk van het hoofdtrainerschap bij Ajax aankan. Dat weet je pas wanneer je hem op die plek neerzet. Wat wij als club kunnen doen, is voorwaarden creëren waardoor Marcel optimaal kan werken. En in hem geloven.”

Interne steun, heel belangrijk. Maar je hebt bij de club altijd kritische volgers en supporters die het allemaal nog maar moeten zien. Zo ben ik ook. Na een sportief succesvol jaar met Peter Bosz – zonder prijzen, dat dan weer wel – ligt de lat voor de achterban hoog qua vermaak en spektakel. Bosz had misschien geen plan B of C, maar ik stond best vaak juichend op de banken.

Er was voor Keizer meteen de lakmoesproef in de hoogste categorie: leg maar eens uit hoe Appie ervoor staat..

Met die fraaie en lastige erfenis is Keizer dus aan het jaar begonnen. De eerste geluiden en beelden uit het trainingskamp in Oostenrijk zijn goed: hard werken, niet zeiken en als het slecht is, mag je het gewoon 'kut' noemen. Als Keizer de pers te woord staat de dag voor het vriendschappelijke duel met Werder Bremen, hoor je een fijne Amsterdamse tongval en heldere geest die echt wel weet waar hij met Ajax naartoe wil. Zijn visie is de visie van Ajax. Dat is een en hetzelfde.

Voor het eerst heeft hij de last als eindverantwoordelijke van Ajax 1 op zijn schouders. Dat is al zwaar, lijkt mij. En dan voltrekt zich voor zijn ogen de afschuwelijke situatie met een van zijn grootste talenten van vorig seizoen. Nouri zakt in elkaar. Een groter drama op een voetbalveld is bijna niet te verzinnen.

Ajaxsupporters en -volgers van de club zijn betrokken en willen weten hoe het met Nouri is. Dan is er voor Keizer meteen de lakmoesproef in de hoogste categorie: leg maar eens uit hoe Appie ervoor staat. Dat deed Keizer zondag en maandag, voor een aantal camera's.

Zijn kalmte, rust, empathie en juiste woordkeuze vond ik buitengewoon. Ik zag een aangeslagen man, logisch, maar wel in controle. Keizer legt uit dat het eerst om de familie Nouri gaat en dan pas om de club. Dat Nouri een speler is die staat voor hoe Ajax wil zijn. Sterk vond ik het. Eerlijk. Echt.

Zijn Amsterdamse toon, ontwikkeld in Badhoevedorp, helpt voor mij om te zeggen: deze man geloof ik en hoor ik graag praten als trainer van Ajax. Over een paar maanden zal Keizer echt gewogen worden als technisch eindverantwoordelijke, ik weet het. 

Maar deze dagen heeft hij voor mij al serieuze punten gescoord.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >