Vierde man van toen: 'Van Gaal had naar de tribune gestuurd moeten worden' - Supportersvereniging Ajax
Of ga naar de homepage van
keer gelezen

Vierde man van toen: ‘Van Gaal had naar de tribune gestuurd moeten worden’

Naast het puntertje van Patrick Kluivert is de karatetrap van Louis van Gaal een iconisch beeld uit de finale van 24 mei 1995. De oud-gymnastiekleraar speelde met vuur en had geluk dat vierde man Adrian Porumboiu niet de man met de fluit was…
Naast het puntertje van Kluivert is dit het beeld van een kwart eeuw geleden. © Pro Shots

De karatetrap is al een kwart eeuw een episch beeld. De Ajaxtrainer als acrobaat in maatpak. Als het hoofd van Jari Litmanen ternauwernood ontsnapt aan een ruwe ontmoeting met de noppen van Marcel Desailly, zet Van Gaal de schijnwerpers op zichzelf. In de hoop dat de vonk overslaat ten gunste van het Ajaxspel.

Scheidsrechter Ion Craciunescu laat het gaan, maar Ajax heeft geluk dat vierde man Porumboiu geen kaarten op zak droeg en dus niet de regie had. “Ik gebaarde Ion dat hij even moest komen en legde uit wat er was gebeurd. Ik kijk er niet anders naar dan 25 jaar geleden. Van Gaal had naar de tribune gestuurd moeten worden,” zo vertelt Porumboiu in onze special ‘Terug naar Wenen’.

Dat gebeurde gelukkig niet en de Roemeense Porumboiu had niet zodanig veel invloed dat hij de scheidsrechter meekreeg. “Ik vond zijn actie uitermate ongepast. Hijzelf achteraf ook, begreep ik. Dat Ion hem tot rust maande en het er verder bij liet zitten, was zijn besluit. We hebben het er in de evaluatie ook verder niet meer over gehad.”

Ondanks dat Porumboiu er nog altijd hetzelfde over denkt, kan hij wel lachen om de herinnering. “Het was een knap staaltje acrobatiek. Ik vraag me af of hij nog steeds in staat is zo’n actie uit te voeren,” grapt de inmiddels 69-jarige Roemeen, die eind 1996 stopte als scheidsrechter en sinds 2003 eigenaar is van voetbalclub FC Vaslui.

De Ajax Life-special ‘Terug naar Wenen’ valt bij al onze leden van Ajax Life en Ajax Jonge Schare op de deurmat. Wil jij het reguliere magazine Ajax Life ook ontvangen? Sluit je dan snel aan bij SV Ajax!

Met meer dan 100.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 100.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen zijn voor het seizoen 2020/2021 en verschillen per leeftijdsgroep.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax