Of ga naar de homepage van
645 keer gelezen

Rake knal Overmars velt Real Madrid in 1995

Als stukje voorpret richting de Champions League-kraker tegen Real Madrid nemen we jullie mee terug in de tijd. Naar 1995. Naar die keer dat Madrid beter was, maar Marc Overmars toch de wedstrijd besliste in Amsterdams voordeel: 1-0.
Magische sfeer, erg korte broekjes en Litmanen met nummer 4. © Ajax Images

Het Ajax van Erik ten Hag speelt woensdag een achtste finale. De 1-0 uit 1995 was een wedstrijd in groep D, gespeeld in het Olympisch Stadion, gevuld met 45.000 toeschouwers. Het is een duel waar niet al te vaak meer over wordt gesproken. Misschien ook niet zo gek. Toch zijn de plaatjes onderaan dit stuk heerlijk om te bekijken.

Wie denkt aan de tweedstrijd tussen Ajax en Real Madrid in 1995 denkt namelijk vooral aan de uitwedstrijd in Bernabéu, een dikke twee maanden later. Die wedstrijd wonnen de mannen van Louis van Gaal glansrijk met 2-0 en spreekt nog altijd tot de verbeelding. Ajax was zo goed, dat Realsupporters niets anders konden dan applaudisseren na het laatste fluitsignaal.

Maar goed, terug naar de thuiswedstrijd. Ajax had in aanloop naar de topwedstrijd zwaar te verduren…

Er zijn schorsingen (Danny Blind, Arnold Scholten) en onvoorstelbaar leed. Patrick Kluivert is afwezig, vanwege het dodelijke verkeersongeluk waarbij hij betrokken was. Finidi George speelt wel, maar is diep getroffen door het bericht dat zijn jongere broer in Nigeria is overleden. Geraakt door een verdwaalde kogel uit een politiepistool.

Het maakt dat Ajax aantreedt met Jari Litmanen met rugnummer 4. De Fin staat centraal achterin op de plek van Blind. Martijn Reuser is de nieuwe man met nummer 10 op de rug. Nwankwo Kanu verricht het spitsenwerk. Op de bank de jonkies Nordin Wooter, Kiki Musampa en Ignacio Tuhuteru.

Bij Real Madrid ontbreekt Michael Laudrup, maar de namen van Redondo, Raul, Ivan Zamorano, Fernando Hierro en Luis Enrique spreken ook aardig tot de verbeelding in het Olympisch Stadion, dat bij de spelersopkomst rood gloeit door het bengaalse vuur.

De bezoekers uit de Spaanse hoofdstad blijken die avond in september de betere ploeg, maar de betere ploeg wint niet altijd.

Na een klein kwartier herovert Winston Bogarde op eigen helft de bal en kan Ajax omschakelen. Een snelle counter wordt opgezet over links via Overmars. De huidige directeur spelersbeleid moet nog een heel eind, dreigt met links, gaat toch binnendoor en drukt af. Hard. Zuiver. Laag. Het schot in de korte hoek is te machtig voor doelman Francisco Buyo.

Meer doelpunten vallen er die avond niet, ondanks kansjes over en weer. Het is vooral knokken wat Ajax doet en het betaalt zich uit. Het zou een les kunnen zijn voor woensdag.

De foto’s hieronder zijn van Ajax Images, gemaakt door Louis van de Vuurst.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax