Of ga naar de homepage van
5192 keer gelezen

Interessant! Ben jij een supporter, follower, fan of flaneur?

Wie is een echte Ajaxsupporter en wie niet? Het is een discussie die we op Facebook regelmatig onder onze berichten treffen, vaak als het een update over kaartverkoop betreft. We kwamen een interessant artikel tegen en delen dat graag met jullie.
Supporters zijn er in alle soorten en maten, ook bij Ajax! © Pro Shots

Ajacieden zijn er in alle soorten en maten. Dat hoef je ons niet te vertellen, dat weten we als Supportersvereniging Ajax maar al te goed. En als er geen supporters in alle soorten en maten waren, was de Johan Cruijff Arena niet zo’n beetje standaard uitverkocht.

Interessanter is misschien de vraag waarom het niet altijd vol zit. Als je een beetje doordenkt, kan dit artikel misschien wat helderheid verschaffen. Welk artikel? Deze! Zoeken naar identiteit: wat betekent het om voetbalfan te zijn?

Het artikel is geschreven door Ricardo Walinski, die overigens juicht voor Ajax. Al doet dat er voor de rode draad van het verhaal niet echt toe. Walinski probeert antwoord te geven op diverse vragen omtrent supporterschap. Wij vinden het interessant leesvoer!

Walinski verhaalt over grofweg vier verschillende type-voetbalfans: supporter, follower, fan en flaneur. Je kunt hier een mooie indeling op loslaten, voor zo ver een voetbalfan natuurlijk zomaar in een hokje valt te stoppen. Als je je iets meer in de materie verdiept, blijkt dit echter wel degelijk te kunnen.

Het klinkt misschien allemaal als een beetje hocuspocus, maar dat valt reuze mee. Het is gewoon een boeiend verhaal, dat interessant is voor de klassieke fan maar ook voor de ‘teletekstsupporter’. Misschien begrijp je na het lezen ervan de dingen wat beter of vallen er zaken op hun plek.

Waarom wordt iemand in Limburg supporter van Ajax en gun je Feyenoord en PSV echt alleen maar ellende of verandert dit met de tijd? En waarom staan sommigen vooraan als het Nederlands elftal speelt, maar niet als Cristiano Ronaldo en Lionel Messi het tegen elkaar opnemen? Dit zijn zomaar wat onderwerpen die aan bod komen.

Jullie hebben ondertussen wel door dat wij ons hebben vermaakt tijdens het lezen van het verhaal. We delen het artikel niet zomaar, want het is nu aan jullie. En graag jullie aandacht voor de slotzin!

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax