Of ga naar de homepage van
1296 keer gelezen

Eerste Legend Tour Arena: Silooy soleert

Natuurlijk was menig Ajacied gisteravond nog in zijn nopjes vanwege het halen van de knock-outfase van de Champions League een avond eerder. In de Johan Cruijff Arena doken zestien Ajaxfans samen met Sonny Silooy wat dieper in de historie, waaronder de Wereldbekerwinst in 1995.
Sonny Silooy vertelt een vermakellijke anekdote in de bezoekerskleedkamer.

Het was gisteravond precies 23 jaar geleden dat Ajax Grêmio versloeg. Een goede aanleiding om de eerste Legend Tour te organiseren, werd bij de Johan Cruijff Arena bedacht.

Sonny Silooy vervulde die avond in Tokio geen hoofdrol, maar zat op de bank naast trainer Louis van Gaal. De rechtsback maakte het winnen van de Wereldbeker dus wel van heel dichtbij mee, net als de winst van de Champions League een halfjaartje eerder. Zelf won Silooy als basisspeler – naast zeven landskampioenschappen – overigens wel de Uefa Cup (1992), de Europese Supercup (1996) én de Europacup voor bekerwinnaars (1987).

Die laatste werd in Athene gewonnen, in het stadion waar Ajax dinsdag met een 2-0-zege op AEK Athene overwintering in het kampioenenbal al veiligstelde. “Heb je het stadion gezien op tv? Nou, ik rende daar een keer als een gek naar voren, gaf voor, Marco kopte raak en we hadden de cup,” zo vatte Silooy al lopend door de catacomben van de Arena het succes uit 1987 zeer beknopt samen.

Ruim acht jaar later maakte Silooy zich in Tokio al voor de wedstrijd geen enkele illusie over een invalbeurt. Hij was net weer fit na een enkelbreuk, maar bovenal: hij kreeg rugnummer dertien van Louis van Gaal. “Kijk maar na: bij Van Gaal kwam de nummer dertien er eigenlijk nooit in. Ik wist dus genoeg.”

‘Kijk maar na: bij Van Gaal kwam de nummer dertien er eigenlijk nooit in. Ik wist dus genoeg’

Natuurlijk had de goedgebekte oud-Ajacied ook meer uitgebreide anekdotes te vertellen. Hij kon putten uit maar liefst vijftien jaar Ajax 1. Hij nam de Ajaxfans mee terug naar de beginjaren tachtig, met Wim Jansen en Johan Cruijff als teamgenoten, en de successen onder de trainers Cruijff en Louis van Gaal.

En hij stond stil bij De Meer. “Daar stonden we dan ook keurig in een rijtje voor de wedstrijd. Dan keken wij als Ajacieden vaak even naar onze tegenstander, daarna keken we elkaar aan. ‘4-0 vandaag?’ Dan knikten we, en zei er altijd wel eentje: ‘5-0, denk ik.’ Daarna liepen we het veld op. En wonnen we vaak ook met ruime cijfers.”

Silooy was de eerste Ajacied die als speciale gids diende bij de zogenoemde Legend Tour, die langs de Gallery of Fame, de kleedkamers, skyboxen en uiteraard het veld ging, maar die vooral draaide om de mooiste verhalen over Ajax, uit eerste hand.

De Johan Cruijff Arena is voornemens twee á drie keer per seizoen een Legend Tour te organiseren. Houdt de mediakanalen van het stadion (of ajaxlife.nl) in de gaten voor meer informatie over de eerstvolgende Legend Tour.

In de komende Ajax Life, die op 7 december op de mat valt bij leden van de Supportersvereniging Ajax, staat een uitgebreide reportage over de eerste Legend Tour.

 

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax