Of ga naar de homepage van
1500 keer gelezen

Atheense taferelen, niet in de geest van Spyridon Louis

Ajacieden, toch nog even over de bizarre Champions League-avond in Athene. Ajax hoort na een 2-0-zege bij de zestien beste clubs van Europa. Dat is nog steeds om vrolijk van te worden. Niet om wat er allemaal die avond rond het veld gebeurde.
Dit had Spyridon Louis ook niet kunnen verzinnen. © De Brouwer

Meteen even duidelijk maken: ik stond niet in het uitvak van het AEK-stadion toen er vuurwerk neerdaalde op de Ajaxsupporters aldaar en een molotovcocktail tegen de wand vlam vatte. Deze salon-stukjesschrijver zat hoog en droog thuis, net als tienduizenden andere Ajaxfans – voor de buis.

De dochter keek mee en viel eerlijk gezegd bijna in slaap, ondanks het vroege uur met de aftrap om 18.55 uur Nederlandse tijd. Ajax speelde traag, gericht op controle en AEK durfde en kon bijna niks. Wat haar opviel: de stadionspeaker was constant dingen aan het roepen. “Waarom doet hij dat,” was haar vraag. Leg dat maar eens uit.

Ik vertelde haar dat het ‘wat onrustig’ was in het stadion. Bam! Een keiharde knal uit de speakers van de tv. “Hu? Vuurwerk doen ze toch pas na de wedstrijd, als ze winnen?” vroeg dochterlief. Pfff, ja, dat is weleens, soms, maar nu…. Leg ook dat maar eens uit.

Dat wil ik natuurlijk helemaal niet. Deze wijsneus vertelt veel liever over de gewonnen Europa Cup 2-finale van Ajax in dit Spyridon Louis stadion. Dat haar opa en oom samen in dat Olympische stadion (toen zelfs nóg leger dan deze dinsdagavond) Sonny Silooy de voorzet zagen geven die Marco van Basten tegen de touwen kopte. Tegen Lokomotiv Leipzig.

Deze wijsneus vertelt liever over de gewonnen Europa Cup 2-finale van Ajax in dit Spyridon Louis stadion

En dat diezelfde Sonny Silooy, vroeger rechtsback van beroep en nu jeugdtrainer en humoristisch verteller, de volgende dag in de Johan Cruijff Arena zou gaan oreren over de wereldbeker die Ajax won in Tokio. En dat…

Oké, de dochter zou dan in slaap zijn gevallen. Dit is teveel informatie voor haar puberbrein. Ajax, dat is leuk – maar ze moeten wel winnen en Kasper Dolberg moet liefst alle doelpunten maken. Geruststellend dan toch was haar uitspraak, nog in de eerste helft: “Kan Huntelaar niet gewoon invallen? Kasper (zegt ze, mag ze ook zeggen) is wel echt superslecht, zeg!”

Over wie ik al helemaal niet over had moeten beginnen, is de Griek Spyridon Louis, Spiros voor vrienden. Deze man was waterdrager van beroep. Hij won de allereerste Olympische marathon in 1896 en werd meteen een grote nationale held. Dat zijn naam aan het stadion is gegeven, is best logisch (dochterlief was ondertussen al toe aan haar derde remslaap, als dat al bestaat).

Deze Griekse nationale held zou zich echt in zijn graf omdraaien, als hij had gehoord wat er allemaal op een sintelbaan in het stadion met zijn naam te zien was. Atheense taferelen, totaal niet in de geest van deze Olympiër. Hij zou zich alsnog kapot schamen, denk ik.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax