Of ga naar de homepage van
5144 keer gelezen

Wanneer kunnen we echt juichen?

Met acht punten ligt Ajax prima op schema. Misschien zelfs wel voor. De club krijgt de kans zich te scharen onder de laatste zestien ploegen, die uitmaken wie de Champions League wint. Het voelt stiekem een beetje alsof het niet meer fout kan gaan, maar ik heb ook geleerd dat je als Ajacied nooit te vroeg moet juichen.
Op bezoek bij Panathinaikos: eerst rennen, dan juichen. © De Brouwer

De laatste keer dat Ajax overwinterde in het miljoenenbal, dat toen gelukkig meer weg had van het kampioenenbal, was in 2006. We wachten dus al twaalf jaar tot er op Teletekst weer een sterretje achter Ajax verschijnt. Eigenlijk had dat sterretje er in 2011 moeten staan.

Kun je je herinneren hoe blij we waren na de 0-0 op bezoek bij Olympique Lyon? Niemand die nog baalde dat Miralem Sulejmani die kans miste in de slotminuten. Ten tijde van een blessuregolf leek Ajax het voor elkaar te krijgen: overwinteren op het hoogste platform.

Het liep anders omdat er een Kroaat knipoogde en vlaggen in de lucht werden gestoken terwijl het geen buitenspel was. We konden amper geloven wat er die avond gebeurde, in toen nog de Amsterdam Arena. Er stond een feestje gepland, maar het eindigde in mineur.

Dit keer heeft Ajax twee kansen. Samen goed voor 98 procent, want er ligt voor Benfica een zware opdracht. Maar toch hè… We hebben in Estadio da Luz toch niet weer te vroeg staan juichen? Het kan toch echt niet meer fout? We dachten tegen Lyon vaker dat we er waren, maar zelfs de finaleplaats kwam op de tocht te staan.

De laatste overwinning van Ajax buitenhuis in een hoofdtoernooi dateert van september 2016, op bezoek bij Panathinaikos. Gelukkig spelen we opnieuw op Griekse bodem. Dat is vruchtbaar, vraag maar aan Paok! Ook AEK komen we tegen in geschiedenisboeken en het stadion, Spyridon Louis, was de club in 1987 gunstig gezind.

Sinds ik Ajax van dichtbij volg, ben ik te vaak van het goede uitgegaan. Dat doe ik dus niet meer. Noem het zelfbescherming

AEK draait de laatste weken niet heel lekker, maar toch. De Grieken beschikken over een compleet andere aanvalslinie dan in de ‘heenwedstrijd’, waardoor je toch weer niet zo goed weet wat je kunt verwachten. De eerste Ziyechloze wedstrijd kon me niet echt bekoren en nu doet de geschorste Tagliafico niet mee.

En Bayern? De Duitsers moeten zich ook nog kwalificeren, maar het lijkt wel alsof plotseling alles mogelijk is in München. Wat als de spelers het laten lopen om nu echt van trainer Nico Kovac af te komen? En wat als er daarna een nieuwe staf op de bank zit tijdens het afsluitende groepsduel, in Amsterdam? Gaat die wedstrijd slechts om de eerste plek van groep E of staat er meer op het spel en mag Benfica blijven hopen?

Veel vragen, nog genoeg mogelijkheden, geen antwoorden… Die volgen dinsdag. Ik ben in de tijd dat ik Ajax van dichtbij volg te vaak uitgegaan van het goede om het deksel op mijn neus te krijgen. Dat doe ik dus niet meer, noem het zelfbescherming. Natuurlijk, ik heb er vertrouwen in dat het los loopt. Maar scenario’s voltrekken zich altijd anders dan je verwacht.

Zolang dat sterretje op Teletekst ontbreekt ben ik er nog niet gerust op. Puur en alleen om het feit dat de kans bestaat dat het fout kan aflopen. Ook al bedraagt die slechts 2 procent… We hebben in Lissabon toch echt niet te vroeg gejuicht, staan pogoën en zelfs geklapt voor Erik ten Hag?

Ik wil eerst dat sterretje zien. Pas dan kan komt Lissabon definitief in het rijtje met mooie herinneringen. En spookt de Knipoogkroaat niet langer door mijn hoofd…

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax