Of ga naar de homepage van
1715 keer gelezen

Commercieel directeur Geelen wil financiële strijd aan met Europese subtop

Menno Geelen is tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) officieel benoemd tot statutair commercieel directeur. Geelen is nu verantwoordelijk voor het commerciële beleid binnen de club en hoopt dat Ajax financieel gezien bij de Europese subtop kan aansluiten.
Ajax doet het commercieel gezien goed, maar het kan altijd beter volgens Geelen. © Ajax Images

Geelen was tot op heden titulair commercieel directeur van Ajax, maar werd tijdens de AVA gepromoveerd tot statutair commercieel directeur. “Het is een rol op de achtergrond, maar de waardering binnen Ajax is groot,” vertelt Geelen aan De Telegraaf.

Ajax opende onlangs een kantoor in New York, heeft officiële samenwerkingen met Guangzhou in China, Sydney FC in Australië en Sagan Tosu in Japan en is voor 51 procent eigenaar van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. Je kunt inmiddels stellen dat Ajax over de hele wereld actief is.

“Naast traditionele inkomstenbronnen, worden we gedwongen om over nieuwe concepten na te denken. Onze internationale strategie in China en Amerika is daar een voorbeeld van. Dingen verkopen die er nu nog niet zijn,” legt Geelen uit. “De overeenkomsten leveren nu al miljoenen op. Alleen de deal met Guangzhou levert nu al twee en straks drie miljoen per jaar op. En dat voor tien jaar, dus krijgen we dertig miljoen euro.”

‘Als je zegt je sportief te willen meten met de Europese (sub)top, dan moet je dat commercieel ook doen’

Geelen heeft niet alleen aandacht voor de club zelf, maar ook voor de supporters. “Onze filosofie is nieuwe inkomstenbronnen aanboren en Ajax betaalbaar houden voor de fans, want uiteindelijk zijn wij er voor de fans en niet andersom. We proberen het geld uit goede partnerships te halen en niet bij de supporters.”

Dat het momenteel financieel goed gaat met Ajax, heeft ook invloed op de bestedingen op de transfermarkt. “De stijging van de commerciële inkomsten is een van de redenen waardoor we Dusan Tadic en Daley Blind konden halen.”

Volgens Geelen is het niet reëel om aan te kunnen sluiten bij financiële grootmachten zoals Real Madrid en Manchester United, maar wil Ajax wel de strijd aan gaan met clubs als Benfica en Schalke 04. “Als je zegt je sportief te willen meten met de Europese (sub)top, dan moet je dat commercieel ook doen.”

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax