Of ga naar de homepage van
2795 keer gelezen

De klassieker in New York. Brrrrr…

Ajax gaat Amerika ontdekken, de Amerikanen gaan Ajacieden ontdekken. Als dat is om geld te verdienen om spelers als Dusan Tadic en Daley Blind te halen: super. Maar blijf van de klassieker af.
Ajax - Feyenoord hoort natuurlijk gewoon in Mokum! © Ajax Images

“Stiekem is Ajax de rest van Nederland in commercieel opzicht al ontstegen. Ajax kijkt over de grenzen en durft groot te denken. Amerika is een ongekende groeimarkt. De Major Soccer League groeit als kool en wordt steeds sterker.” Aan het woord is Bob van Oosterhout in De Volkskrant. Hij is van sportmarketingbureau Triple Double.

Ja, prima, uitstekend zelfs. Als de club zijn grote kracht, het opleiden van jeugdspelers, ten gelde maakt op een ander continent voor een andere competitie – vooral doen. Als de Major Soccer League straks toppers voortbrengt van wereldklasse door de opleiding, komt Ajax die spelers hooguit tegen in een wereldbeker voor clubteams. Moet Ajax eerst de Champions League winnen. Er gaat nog heel wat water door de Amstel voor dat zover is.

China: hetzelfde verhaal. Slim en verstandig dat de club daar allerlei partnerships voor elkaar krijgt en zo sponsors en andere vormen van inkomsten regelt. Hulde!

Waar ik de huiveringen van krijg, is het commerciële denken dat alle clubwaarden en tradities negeert alsof het niks waard is

Waar ik wel de huiveringen van krijg, is het commerciële denken dat alle clubwaarden en tradities negeert alsof het niks waard is. Want wat zegt Van Oosterhout bijvoorbeeld over de klassieker: “Het blijft een commerciële rekensom. Het was mijn bureau bijna ooit gelukt om de Turkse topper Galatasaray – Fenerbahçe in de Johan Cruijff Arena te laten spelen.. Dan is Ajax – Feyenoord in New York ook niet langer uitgesloten.”

Ik weet het niet zeker, maar als de Turkse klassieker ooit naar Amsterdam komt, worden de bedenkers met pek en veren door Istanboel gedragen en met een ferme boog de Bosporus ingegooid. Dan is er plots enorme eendracht tussen de fans van deze hartstochtelijke rivalen, reken daar maar op.

De klassieker in New York… Brrrr… Alsof het pakken Ajaxvla en Feyenoordvla zijn die het in Engeland ook goed doen, omdat ze daar niet vies zijn van custard. Een klassieker is geen pak vla, lieve mensen. De klassieker is traditie, het zijn mooiste duels tussen de grootste rivalen in Nederland. Ajaxsupporters leven lang toe naar dit hoogtepunt van het voetbalseizoen. In Rotterdam steeds minder, maar toch – al jaren is dit duel in beide steden totaal uitverkocht.

De klassieker is geen pak vla, lieve mensen

Gelukkig, er is houvast en hoop. De vereniging Ajax, in het bezit van het Gouden aandeel van de club, kan keihard dwarsliggen. Dat onverhandelbare, bijzondere aandeel beschermt de cultuur van de club. Daarmee is bijvoorbeeld geregeld dat Ajax zijn thuiswedstrijden in Amsterdam speelt, behalve als er een straf wordt op gelegd zoals eind jaren tachtig door de UEFA, na het staafincident in stadion De Meer.

Beste vereniging AFC Ajax, ondanks dat er (nog) geen serieuze geluiden vanuit de club zijn dat de klassieker de grote plas oversteekt, reken ik erop dat dit duel in Amsterdam blijft. In de Johan Cruijff Arena. Dat scheelt al de helft en dan wordt de ‘commerciële rekensom’ stukken minder aantrekkelijk. 

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax