Of ga naar de homepage van
2904 keer gelezen

VAR is er ook voor de stadionganger

De laatste wedstrijd van Ajax die ik op televisie bekeek, was de uitwedstrijd tegen Legia Warschau. Ondanks een treffer van Davy Klaassen bleef het 0-0. Iedereen zag thuis in de herhaling dat de bal over de doellijn was, maar in het stadion werd het gemist.
Zie hier de penalty die een vrije trap voor AZ werd. © Pro Shots

Kortom, de toegevoegde waarde van technologische hulpmiddelen is overduidelijk. En ik weet dat de videoscheids niet kijkt naar een bal die wel of niet de doellijn passeerde, maar het idee dat je thuis beter op de hoogte bent dan in het stadion blijft overeind.

Het was tijdens Ajax – AZ (5-0) ook weer raak. Ricardo van Rhijn beging een overtreding op Hakim Ziyech, het fluitje klonk en de bal ging op de stip. Dusan Tadic stond al klaar om ‘m te nemen, maar toen werd het ineens een vrije trap voor AZ.

Als er werd gecheckt of de penalty terecht was, zou je dat op de tribune onmiddellijk begrijpen. Maar de bal werd een stukje verderop neergelegd. Wat was er aan de hand? Dat bleef dus onduidelijk, al kon je uit het korte handgebaar van Dennis Higler opmaken dat sprake was van buitenspel. En hup, verder ging de wedstrijd. Als je net de andere kant opkijkt of met je buurman praat, mis je het gebaar.

Het lijkt mij beter om dingen goed uit te leggen. Ik ben groot voorstander van de VAR, de videoscheids en een eerlijk verloop van wedstrijden, maar er kunnen dingen beter in de uitvoering. Veel beter. Er is lucht naar boven. En hoe onbenullig het misschien ook klinkt, is een goede uitvoering ook van belang voor de acceptatie van VAR.

En hoe onbenullig het misschien ook klinkt, is een goede uitvoering ook van belang voor de acceptatie van VAR

Het is gek dat alle spelers al staan opgesteld voor een penalty om daarna een compleet andere spelsituatie te krijgen. Wellicht is het een beter idee als de scheidsrechter de bal bij zich houdt zo lang er in de Zeister bossen wordt gecheckt, zodat we niet te ver op zaken vooruitlopen.

En het lijkt me al helemaal een goed idee om meer uitleg te geven over beslissingen. Als Kasper Dolberg eerder in dezelfde aanval nipt buitenspel staat, is het heel simpel: dan stond Dolberg buitenspel en is het een vrije trap voor AZ. Maar zorg er wel voor dat behalve de mensen thuis ook de supporters in het stadion begrijpen wat er gebeurt. Niemand wordt vrolijk van vraagtekens boven zijn hoofd en bijhorende frustratie.

De Serie A heeft al aangekondigd dat er vanaf seizoen 2019/2020 herhalingen worden getoond op de schermen in de stadions, maar wel pas nadat er een besluit is genomen. Zoiets moeten we in de eredivisie ook maar regelen. Het liefst zo snel mogelijk. Als er toch tv-beelden worden gebruikt, benut die dan optimaal.

Het zou zelfs perfect zijn als we kunnen meeluisteren met de onderlinge communicatie van de arbitrage, al weet ik eerlijk gezegd niet precies hoe de regelgeving luidt. Het valt echter niet uit te leggen dat je als stadionganger een appje moet sturen om na te vragen wat er aan de hand was. Of Twitter opent om te kijken waarop de scheids zich baseert.

“Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd,” stelde een wijs man ooit. Maar daar kom je als scheidsrechter niet mee weg.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax