Of ga naar de homepage van
1743 keer gelezen

Ziyech niet meer enige angel in het aanvalsspel van Ajax

Er gebeuren interessante dingen bij Ajax. Heel interessante dingen. En tot dusver wordt dit gekoppeld aan resultaten. De Champions League werd bereikt en de start valt zelfs goed te noemen, terwijl het er in de eredivisie om gaat spannen. Wij pakken ons vergrootglas erbij.
Ziyech hoeft niet meer het hele aanvalsspel in zijn eentje te doen. © Pro Shots

Het was een beetje uit nood geboren, maar bij Ajax gebeuren soms de mooiste dingen uit nood. Daar zijn voorbeelden te over van. De ploeg van Erik ten Hag speelde de wedstrijd tegen AEK Athene (3-0) uit in een gewijzigde aanvallende formatie. En dat bleek stiekem best goed te werken.

Wat ook opvalt: Ajax lijkt minder afhankelijk van de impulsen van Hakim Ziyech, omdat de spelmaker meer ondersteuning krijgt en niet meer alles zelf hoeft op te zetten. Het is zelfs mogelijk dat dit het spel van Ziyech ten goede komt, omdat hij geen dubbelfunctie meer hoeft te vervullen.

Er deed zich een mooi moment voor tijdens de slotfase van Ajax – FC Groningen (3-0) toen Ziyech naar de kant ging omdat hij werd gewisseld. De supporters scandeerden Ziyechs naam en eindelijk klapte de speler terug. Er is veel gebeurd, de relatie tussen supporters en speler was turbulent, maar de eerste scherven zijn gelijmd.

Biedt dit enige garantie? Nee. Maar feit is wel dat Ziyech eindelijk de waardering krijgt voor zijn spel die hij dubbel en dwars verdiend. Het noopte ons tot het indienen van een verzoek bij Opta Sports. Zijn de statistieken van Ziyech soms nog beter geworden dat iedereen nu om lijkt?

Alvast een spoilertje: nee, de cijfers zijn niet nog beter geworden. De statistieken zijn nog wel steeds van een zeer hoog niveau. Beter kan haast niet meer als je de Gouden Schoen al hebt gewonnen. Maar het rapportje van Ziyech brengt wel wat interessante zaken naar voren. Check tabel 1 en 2. De waarden staan voor aantallen per negentig minuten.

Statistiek 2017/2018 2018/2019
Schoten 4,9 5,4
Schoten binnen 16
1,3 2,1
Schoten buiten 16 3,6 3,3
Schoten op doel
1,4 1,7
Expected Goals
0,3 0,3
Doelpunten
0,3 0,4

Tabel 1: Statistieken van Ziyech dit seizoen op het gebied van schieten.

Statistiek 2017/2018 2018/2019
Passes 61,6 59,0
Succesvolle passes
46,4 45,4
Gecreëerde kansen 4,2 3,5
Voorzetten uit open spel
4,4 3,9
Waarvan succesvol
1,0 0,6
Assists
0,4 0,4
Expected Assists
0,6 0,7

Tabel 2: Statistieken van Ziyech dit seizoen op het gebied van passen.

Het lijkt erop dat Ziyech wat meer rust in zijn spel heeft. Hij doseert beter, kiest meer zijn momenten. Het zijn nog steeds een heleboel momenten, maar de uitvoering is beter. Bijvoorbeeld wanneer hij op doel besluit te schieten. Dit was een verbeterpuntje, dus als zijn schoten ook nog eens beter worden, kan het helemaal niet meer op!

Statistiek 2017/2018 2018/2019
Balcontacten 98,5 100,1
Balcontacten in zestien
3,9 3,9
Balverlies 31,3 33,3
Balveroveringen
8,7 6,2
Dribbels
6,5 7,9
Geslaagde dribbels
3,4 2,7

Tabel 3: Statistieken van Ziyech dit seizoen op het gebied van passen.

Er blijkt in balbezit wel iets veranderd, zo blijkt op basis van tabel 3. En bekijk ook tabel 2 nog eventjes. Alle cijfers slaan weer terug op een gemiddelde per negentig minuten. Ziyech scoort op diverse vlakken iets minder. Let wel, dit is zeker niet bedoeld als kritiek! Daar komen we dadelijk op terug. We willen het wel alvast opgemerkt hebben, voordat er misverstanden ontstaan.

Ziyech verstuurt iets minder passes en er komt een halve pass per wedstrijd minder aan, maar dat is niet om ons nu zorgen over te maken. Ook creëert Ziyech iets minder kansen. Het gaat hier net zo goed om een kansje minder per wedstrijd. De verschillen zijn dus minimaal en als je bedenkt dat Ziyechs aandeel assists met 0,4 per wedstrijd even groot blijft, is er nul komma niets aan de hand.

Wat we niet mogen vergeten is dat Ajax tijdens de eerste eredivisieduels van het seizoen vooral ploegen tegenover zich kreeg die de bus parkeerden. Dit is moeilijker voetballen dan als je meer vrijheid wordt geboden door een defensie. Desondanks was Ziyech wel al vaker in balbezit binnen de vijandelijke zestien. Dat is ook ongeveer de plek waar we de nummer 22 het liefst aan de bal zien.

Nogmaals: niets aan de hand dus. De cijfers van Ziyech zijn dikke prima en we zijn echt heel blij dat hij nog een seizoen extra het Ajaxshirt draagt. Je komt voor hem absoluut naar het stadion, om er maar eens een ultieme dooddoener in te gooien.

Als er wat onderdelen zijn waarop Ziyech iets minder scoort, wordt dit gat dan wellicht opgevangen door anderen? Het lijkt erop dat we een duidelijk antwoord krijgen op deze vraag wanneer we de cijfers van David Neres en Dusan Tadic erbij pakken. Check de tabellen 4, 5 en 6. Ook hier is alles weer berekend op basis van per negentig minuten.

Statistiek Neres Tadic
Schoten 2,8 2,5
Schoten binnen 16
2,4 1,0
Schoten buiten 16 0,4 1,4
Schoten op doel
0,4 1,4
Expected Goals
0,4 0,6
Doelpunten
0,0 0,8

Tabel 4: Statistieken van Neres en Tadic dit seizoen op het gebied van schieten.

Statistiek Neres Tadic
Passes 38,2 50,0
Succesvolle passes
31,27 36,9
Gecreëerde kansen 0,35 2,9
Voorzetten uit open spel
1,39 4,9
Waarvan succesvol
0 0,82
Assists
0,21 0,21
Expected Assists
0,13 0,45

Tabel 5: Statistieken van Neres en Tadic dit seizoen op het gebied van passen.

Statistiek Neres Tadic
Balcontacten 57,0 70,5
Balcontacten in zestien
7,0 10,3
Balverlies 14,6 23,6
Balveroveringen
4,9 4,3
Dribbels
2,8 2,3
Geslaagde dribbels
1,0 1,2

Tabel 6: Statistieken van Neres en Tadic dit seizoen op het gebied van passen.

Ziyech creëert een half kansje per wedstrijd minder of gaf vorig seizoen een voorzetje extra? Lekker boeiend! Tadic creëert bijna 3 kansen per wedstrijd en zet de bal zo’n 5 keer per wedstrijd voor. Zo ga je er in z’n totaliteit alsnog op vooruit. En als je bedenkt dat Tadic’ assists nog een beetje achterblijven bij wat je mag verwachten, is er met de kwaliteit van zijn voorbereidende werk niets mis.

Het ziet er eerder naar uit dat Neres iets te verbeteren heeft. De Braziliaan stond altijd rechts opgesteld, maar begint tegenwoordig vaak op links en staat vervolgens overal en nergens. Neres staat er nog steeds goed op, maar het wordt wel tijd voor een succesvolle voorzet uit open spel. Om maar een voorbeeld te noemen. Die cijfers kunnen natuurlijk morgen omslaan, dat hoort een beetje bij buitenspelers.

Het laatste halfuurtje tegen AEK – Ziyech rechts, Tadic in de spits, Neres op links en Van de Beek erachter – leverde natuurlijk nog niet veel cijfers op, maar oogde veelbelovend. Het was fijn om te zien dat de linkerkant goed draaide en Ziyech zich daar niet eens tegenaan hoeft te bemoeien.

Staat toch Huntelaar in de spits, dan weet hij ook wat er nodig is om te leveren. ‘The Hunter’ wordt alleen minder in het spel betrokken en laten we daarom even buiten beschouwing. We zijn benieuwd of Erik ten Hag zijn ploeg na dat halfuurtje tegen AEK ook op die manier neerzet tegen PSV.

We zijn eigenlijk sowieso benieuwd. De statistieken zullen ons zondag een worst zijn, als Ajax maar aan de goede kant van de score eindigt. Dan gaan we maandag wel weer eens uitzoeken wat er precies is gebeurd.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax