Of ga naar de homepage van
Dankzij impulsen voorin kan er door iedereen gejuicht worden. © Pro Shots
Analyse
2062 keer gelezen

Passmaps: omzetting bezorgt Ajax broodnodige diepgang

Ajax is terug in de Champions League. En hoe! De ploeg van Erik ten Hag won met 3-0 van AEK Athene. De jacht op de tweede plaats is geopend. De winst kwam met meer moeite tot stand dan je op basis van de uitslag zou verwachten. Komt die analyse!

Een driepunter is natuurlijk altijd welkom, zeker op Europees niveau, maar misschien boekte Ajax wel extra winst. Dat moet de komende tijd gaan blijken. Ten Hag maakte bepaalde keuzes en het bijbehorende effect kan richting de toekomst wel eens erg interessant blijken.

De tegenstand die AEK Athene bood, valt wellicht een beetje moeilijk in te schatten, al lijkt het onwaarschijnlijk dat de Grieken een stelletje koekenbakkers zijn. De opponent kampte met de nodige schorsingen en bleef daardoor bij het eigen doel hangen, maar ook op die manier kun je het Ajax moeilijk maken.

Hoe moeilijk AEK het Ajax maakte en welke oplossing Ten Hag in huis had, gaan we analyseren. Dit doen we op basis van input van @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Als je bedenkt dat Ajax drie doelpunten maakte met een xG-waarde van 1,07, dan kun je niet anders stellen dan dat de ploeg het optimale uit zijn doelkansen heeft gehaald. Ook een kleine kans kan een doelpunt opleveren, zullen we maar zeggen. Het is sowieso fijn om eens te concluderen dat Ajax effectief met zijn kansen omsprong, meestal is het andersom.

De kansen die zich voordeden, zagen we pas na rust. De eerste 45 minuten was Ajax zoekende. Slechts David Neres leek even onderweg naar een goede mogelijkheid, al wisten de Griekse verdedigers hem nog bijtijds te stuiten. Ook opvallend is dat bij driekwart van de kansen een hoofdrol was weggelegd voor Nicolas Tagliafico.

Het werd de avond van de Argentijnse linksback, die gouden tijden beleeft sinds zijn komst naar Ajax. Tagliafico stond op de goede plek om Ajax op voorsprong te schieten, zag een kopbal maar nipt gered worden en zorgde met de onbedoelde maar prachtige 3-0 voor een heerlijk slotakkoord.

Tussendoor scoorde Donny van de Beek twee keer, maar slechts één keer verscheen zijn naam op het scorebord. De eerste keer stond hij buitenspel, de tweede keer prikte hij op knappe wijze raak en telde het doelpunt wel. Donny liet met zijn armen over elkaar vervolgens weten dat hij er nog was, al was het gebaar niet naar iemand specifiek bedoeld.

Passmaps
Het kwam niet helemaal uit de lucht vallen dat Van de Beek op de bank moest starten. Ook een blessure bij Matthijs de Ligt veranderde hier niets aan. Frenkie de jong schoof een linie terug, waardoor er een plekje ontstond voor Eiting. Waarom Eiting? Omdat Ten Hag het met Eiting fijner voetballen vindt als een tegenstander besluit niet van de eigen zestien af te komen.

Het gelijk van de trainer zou blijken, net als de meerwaarde die hij ziet in het positioneren van Van de Beek rondom het kwartet aanvallers. Er was halverwege wel een omzetting voor nodig om Ajax te laten swingen. Dusan Tadic voelde in de eerste helft al aan dat hij zich in de spits nuttiger kon maken en overleg volgde in de pauze.

De aanvallers krijgen van de trainer volop vrijheid. Zo gezegd, zo gedaan. Huntelaar schoof iets op, Tadic ging de spits lopen, Neres op de linkervleugel en Ziyech week iets meer uit naar rechts zonder dat dit ten koste ging van de vrijheid die hij krijgt en neemt.

Het was misschien niet geheel toevallig dat de openingstreffer voortkwam uit een dood spelmoment, maar het werd wel direct gemakkelijker voetballen voor Ajax. AEK moest toch iets opschuiven in de hoop een resultaat mee terug te nemen naar Griekenland. De ruimte die het hier tegenover moest prijsgeven, werd door de aanvalslinie van Ajax optimaal benut.

Het staat genoteerd dat Ajax absoluut niet minder ging voetballen toen Huntelaar zich noodgedwongen moest laten vervangen. Van de Beek nam het voorin over van de spits, die met last van zijn hamstring naar de kant ging. Hoe belangrijk Huntelaar ook is, de dynamiek voorin werd er zeker niet minder op. Donny heeft goed gevoel voor lopen zonder bal en scoort evengoed vrij gemakkelijk.

Een goed voorbeeld hiervan was de manier waarop de 2-0 tot stand kwam. Donny stond klaar alsof hij het shirt met nummer negen droeg en maakte ook af op een manier die je van een spits zou verwachten, met een knappe voetbeweging. De keeper had geen schijn van kans. Check ook hoe Tadic – het kon nu tenminste – in de ruimte achter de Griekse defensie dook en werd aangespeeld door Ziyech.

Zelfs als Ajax wordt gedwongen om niet met de optimale basiself aan te treden tegen PSV, hoeft dit niet desastreus te zijn. Al valt het wel te hopen dat De Ligt speelklaar is. Een verdedigingsduo dat met Blind en Frenkie bestaat uit anderhalve middenvelder, lijkt in Eindhoven niet gelijk een garantie voor succes.

Om het plaatje compleet te maken, staan hieronder heel wat plaatjes met passmaps. Het is dit keer interessant om de boel op te splitsen in de eerste en tweede helft, juist omdat je dan de verschillen kunt spotten.

Zone 14
Het is bij Ajax de laatste wedstrijden een beetje saai in Zone 14. De ploeg staat weliswaar hoog op het veld, maar als de Grieken opteren voor een handbaldefensie, moet je iets anders verzinnen om bij het vijandelijke doel in de buurt te komen. Dit gebeurt dan meestal via de zijkant, of in tweede instantie vanuit een stilstaande fase.

Ondanks het vele balbezit verstuurden de Ajacieden slechts 24 passes in Zone 14, waarvan er slechts 7 ballen in de vijandelijke zestien werden geplaatst. Van die 7 kwamen er nog wel 4 aan, maar drie keer moest worden uitgeweken naar links.

Een aanval afronden op basis van een assist in Zone 14 wordt op die manier een beetje moeilijk. Gelukkig zijn er alternatieven en kwam het allemaal goed. Omgekeerd mogen de verdedigers deze afbeelding van Zone 14 boven hun bed hangen, want het wordt echt niet beter dan dit.

Blijven de gelederen in het Philips Stadion ook zo gesloten?

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2019/2020

Sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Je bent lid vanaf 1 juli 2019.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax