Of ga naar de homepage van
816 keer gelezen

Kop op, Donny

Donny van de Beek begon de laatste twee wedstrijden van Ajax op de bank. Er is nu ineens sprake van een ‘situatie’. Want waar Donny de hele zomer aangaf 100 procent zeker bij Ajax te blijven, is er nu toch iets veranderd. Tsjonge.
Donny is niet meer zeker van zijn plek. Dat is even wennen. © Pro Shots

Van de Beek deed zijn uitspraken kort na het incasseren van de gelijkmaker van Standard Luik. De 2-2 zorgde voor chagrijn, maar bij Donny hing al langer een donderwolkje boven zijn hoofd. Zijn basisplaats is momenteel verre van zeker.

“Euhm, dat weet ik niet. Dat ga ik niet zeggen. Er is nu een iets andere situatie dan in het begin, we zullen zien. Het ligt natuurlijk ook aan mezelf, maar met deze situatie neem ik geen genoegen. Ik zal mijn best blijven doen zo lang ik hier ben en dan zien we wel wat er gaat gebeuren,” luidt een korte bloemlezing van Donny’s teksten.

Die teksten zorgen voor wat discussie. Bedoelt ‘kikker’ Donny het echt zo kwaad als je kunt lezen, of valt het allemaal wel mee? Probeert de verslaggever een beetje te zuigen en Donny het een en ander te ontlokken? De 21-jarige Donny is een slimme jongen en bovendien een vrij goede prater.

Zijn uitspraken hadden geen discussie hoeven opleveren, maar doen dat wel. Zoiets zegt meer over de uitspraken dan over de ontstane discussie. En dat valt me eerlijk gezegd een beetje tegen. Er liggen volop kansen, Donny! Trainer Erik ten Hag is nog wat zoekende, omdat de voorbereiding – waarvan Van de Beek een deel miste vanwege blessures – moet worden afgesloten tijdens de eerste officiële wedstrijden.

Het laatste halfuur van Standard-uit schreeuwde om Van de Beek.

Ajax kreeg er deze zomer volop kwaliteit bij, maar het is zoeken naar de juiste afstelling. Dit is vooral het geval op het middenveld. Lasse Schöne speelde beter met Carel Eiting naast zich, Donny kende zijn beste periode in een controlerende rol en Frenkie de Jong mocht het in Luik eindelijk laten zien als middenvelder.

Schöne kan beter dan hij in de tweede helft liet zien, de net weer fitte Frenkie valt al een paar weekjes wat tegen en Eiting ging in de fout vlak voor Standard zijn penalty kreeg. Of Hakim Ziyech de middelste linie voorziet van genoeg duelkracht als het moeilijk wordt, is ook maar de vraag. Wat vertelt ons dit?

Het laatste halfuur van Standard-uit schreeuwde om Van de Beek. En hij mocht invallen. Iets te laat naar mijn smaak, maar je zag Ajax vrijwel direct stabieler worden. Standard werd weer wat teruggedrongen, ook al kwam het nog langszij. Ik bedoel maar te zeggen: die speelminuten komen gerust, er schreeuwen straks meer wedstrijden om Donny. Een belangrijke voorwaarde is wel dat Van de Beek ondertussen geen gekke dingen doet.

Ajax heeft nu eindelijk meer dan elf volwaardige basisspelers en dat is misschien voor een vaste kracht ook eventjes wennen. Maar als een getergde Van de Beek gewoon laat zien wat hij kan, is een basisplaats heus niet ver weg. Hij kan Ajax genoeg bieden en de club hem omgekeerd net zo goed.

Ik hoop dat Donny zijn koppie erbij houdt, want deze ‘situatie’ is nergens voor nodig. Einde discussie? Fijn!

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax