Of ga naar de homepage van
711 keer gelezen

Zoek de vijf verschillen, steeds weer

Mijn oma is verreweg de meest trouwe lezer van Ajaciedjes, het Ajax Kids Clubblad voor onze jongste leden. Als het tijdschrift verschijnt, ligt het binnen no-time op haar schoot. Oma vermaakt zich er weken mee. Vooral het zoeken naar de traditionele vijf verschillen valt goed in de smaak, maar daarover later meer.
Hoe snel heb jij ze gevonden? © Ajax Life

Het mag duidelijk zijn dat het Ajax Kids Clubblad is bedoeld voor een andere doelgroep: Leden en Ajaxsupportertjes in de leeftijd van zes tot en met elf jaar. Mijn oma telt inmiddels 88 levensjaren en heeft bovendien meer sympathie voor AZ, maar dat is eigenlijk vooral omdat mijn opa dat ook had.

Toch bladert oma met de allergrootste zorgvuldigheid en met volle aandacht door het blad heen. Steeds weer. Het boekje lijkt nooit uitgelezen. Af en toe kijkt oma met een glimlach op. “Heb jij dit allemaal gemaakt?” Ik knik dan en vertel hoe leuk het is om te mogen maken. Tien minuten later hoor ik mezelf dat weer zeggen, maar dat is helemaal niet erg.

Oma is inmiddels qua kortetermijngeheugen behoorlijk vergeetachtig en stelt de vraag vaker dan ze zelf doorheeft. Ik knik gewoon steeds van ja en doe net alsof ik de vraag voor het eerst hoor. “Leuk hoor!” Oma knikt tevreden. “Krijg je veel reacties?”

Oma bladert met de allergrootste zorgvuldigheid en met volle aandacht door het blad heen. Steeds weer. Het boekje lijkt nooit uitgelezen.

Natuurlijk is het moeilijk om te zien dat oma worstelt met haar geheugen. Het Ajaxboekje waar ze nu doorheen bladert heeft ze inmiddels al een keer of tien gelezen. Telkens gaat het met dezelfde aandacht. Oma heeft voor haar gevoel steeds een nieuw tijdschriftje in handen. Vooral het zoeken naar de vijf verschillen kan oma zomaar een half uur bezighouden.

Dat is niet omdat de opgave nou zo vreselijk moeilijk is, maar eerder omdat oma na het vijfde gevonden verschil het eerste alweer vergeten is. Zo blijf je natuurlijk zoeken. Dat lijkt vervelend, en dat is het in zekere zin ook, maar oma heeft er louter schik in. “Ik zoek er nog eentje,” zegt ze zachtjes, terwijl haar vinger over de twee plaatjes beweegt.

“Ah, ik heb ‘m!” Oma’s vinger wijst naar het Ajaxlogo op het shirt van Matthijs de Ligt. Er staan vier sterren boven. Op het andere plaatje drie. Oma glimlacht trots. Alle vijf de verschillen zijn gevonden en toch gaat de zoektocht door.

“Ik moet er nog eentje,” klinkt het vastberaden.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax