Of ga naar de homepage van
69 keer gelezen

Ajaxdirectie moet juist bij tegenwind zichtbaar zijn

Ik ben groot fan van de filmpjes die uit de koker komen van Ajax Media. Het YouTube-kanaal van Ajax vind ik geweldig. Toch heb ik een gemengd gevoel bij al die prachtig vormgegeven fanbeleving. Als supporter wil ik namelijk ook gewoon uitleg over bepaalde zaken en die krijg ik nauwelijks.
Als Ajaxdirectie krijg je soms vragen die niet leuk zijn. © Ajax Images

Ja, afgelopen week waren Edwin van der Sar en Marc Overmars dan eindelijk in beeld. Overmars liet zich bevragen bij Fox Sports en Van der Sar gaf tekst en uitleg bij ons en bij de NOS. Even los van wat ik er inhoudelijk van vond, dat ze er stonden is goed en zoals het hoort, maar het was allemaal wel rijkelijk laat.

De communicatie bij Ajax is vooral op orde als de zaken goed gaan, maar op momenten dat het moeilijk wordt, juist dan blijft het stil aan de overkant. En dat is jammer. Onnodig ook. Na het debacle in Eindhoven werd het ook weer oorverdovend stil. Een statement via de eigen clubkanalen over de geduwde Hakim Ziyech? Het kwam niet.

De communicatie bij Ajax is vooral op orde als de zaken goed gaan.

In Eindhoven verloor Ajax kansloos met 3-0 van PSV en werd de spelersbus bij de Arena opgewacht. Beelden waar je niet blij van wordt. Er gebeurden dingen die niet kunnen, maar dat supporters uitleg willen, daar heb ik zeker begrip voor.

Want die uitleg ontbreekt te vaak. Zo gaf algemeen directeur Van der Sar vrijwel geen toelichting op het ontslag van Marcel Keizer. Ja, hij schoof met zichtbare tegenzin aan bij het eigen clubkanaal, maar voor de overige media bleef de poort destijds hermetisch gesloten.

Hoewel de uitstekende Fresia Cousiño Arias bij Inside Ajax de juiste vragen stelde, kon ze natuurlijk nooit echt stevig doorprikken. Dat is haar rol ook niet en dat begrijpt iedereen. Daardoor rolde Sar tamelijk eenvoudig door het vragenrondje heen. De overige media moesten het toen maar uitzoeken.

Ook over het in dienst nemen van Erik ten Hag hoorden we de algemeen directeur en de directeur spelersbeleid amper. Waarom heeft Ajax hem aangesteld? Hoe is dat gegaan? Wat waren de overwegingen en wat zijn de opdrachten die de nieuwe technische staf meekrijgt?

Een statement via de eigen clubkanalen over de geduwde Hakim Ziyech? Het kwam niet.

Je krijgt als Ajaxdirectie vragen die misschien niet altijd leuk zijn, maar ja, dat hoort er nou eenmaal bij. Zeker in het glazen Ajaxhuis. Van de Ajaxleiding verwacht je op zijn minst dat men een goed verhaal kan vertellen over de ingeslagen weg na het ontslag van Keizer en co. Overmars en Sar zijn bij uitstek de personen om daar een toelichting over te geven.

Natuurlijk, Overmars en Sar zijn al een aantal keer flink onderuit gegaan bij hun mediaoptredens en hebben er vermoedelijk een hartgrondige hekel aan. Ze zijn er alle twee ook niet heel goed in, maar zorg dan dat je er beter in wordt. Het hoort er nou eenmaal bij. Lusten en lasten. Die zijwieltjes mogen er wel eens af.

Mijn angst is dat de Ajaxdirectie voorlopig weer even de deur op slot draait. Het gevolg is dat we telkens een wat ongemakkelijke Ten Hag voor de camera zien die alles maar moet uitleggen, terwijl de directie die hem aanstelde nauwelijks zichtbaar is.

Ook onder Peter Bosz was deze trend al ingezet, maar Bosz kon zijn visie uitstekend verwoorden, was mediageniek en kon een verhaal uiteenzetten. Ten Hag is hier minder bedreven in, maar ik ben wel bang dat het zwaartepunt vooral bij hem komt te liggen, omdat de directie niet of te weinig thuis geeft.

Voorlopig moeten we het vooral doen met de schitterende content die de professionals van Ajax Media ons voorschotelen. Hoezeer ik daar ook van geniet, we krijgen daar uiteraard vooral te zien wat de club wil dat we zien.

En daar kun je best iets van vinden.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax