Of ga naar de homepage van

Pijnlijke felicitaties in Eindhoven

Als je van de 31 wedstrijden er 26 wint en er maar drie verliest, ben je de terechte kampioen. Gefeliciteerd, PSV! Zo, dat is er uit - want een tegenstander feliciteren doen wij als trotse Amsterdamse club uiteraard niet graag. Dat doet pijn, maar hoort wel bij een goede verliezer.
Een verliezer. Dat is Ajax dit seizoen in meerdere opzichten... © Pro Shots

Een verliezer, dat zijn wij dit seizoen in meerdere opzichten, want uiteindelijk blijf ik zeggen dat onze selectie kampioenswaardig is en dus de titel had moeten pakken. Maar er is dit seizoen zoveel mis gegaan…

Natuurlijk is dat frustrerend en doet het extra pijn dat de uiteindelijke kampioenswedstrijd tegen ons aller Ajax was. Kampioen word je echter meestal niet in de kampioenswedstrijd, hoe gek dit ook klinkt. Kampioen word je door al die voorgaande wedstrijden te winnen. Dat hebben wij dit jaar minder gedaan dan onze ‘vrienden’ uit Eindhoven. Dan past ons ook geen Calimero-gedrag maar oprechte felicitaties. Ik heb dus direct na afloop de supportersvereniging van PSV gefeliciteerd.

Een seizoen als dit hoop ik nooit meer mee te maken. Vooral het drama rond Abdelhak Nouri staat voor mij centraal. Dat is een van de redenen geweest waarom wij uiteindelijk geen zilverwerk hebben kunnen bijzetten. Is dat missen van een prijs het ergste?

Eigenlijk niet. Sterker nog, een eventueel kampioenschap had ik direct willen inruilen voor een gezonde Nouri. Iedereen met verstand snapt dat als er iets dergelijks gebeurt, dit een enorme impact heeft op de club. Daarnaast had Ajax nog eens drie trainers binnen één jaar, bestuurlijk gedoe, geen Europees voetbal. En de band tussen sommige spelers en supporters was niet optimaal. Genoeg om als Ajacied buikpijn van te krijgen.

Wij zijn inmiddels vier jaar zonder prijs en dat is wel serieus erg. Vier jaar geen prijs winnen mag bij een club als Ajax nooit gebeuren. Daarom moeten wij komend seizoen, net als al de voetbaljaargangen daarvoor, minimaal kampioen worden. Dat vind ik geen misplaatste grootspraak, maar ambitie die past bij Ajax.

Uiteindelijk blijf ik zeggen dat onze selectie kampioenswaardig is en dus de titel had moeten pakken.

Vanaf vandaag moeten wij alles voor de schaal willen doen: de spelers, de staf, de clubleiding en niet in de laatste plaats de supporters. Diegene die dat niet willen, zijn wat mij betreft direct af.

Het is sowieso goed als wij als supporters meer bij de club worden betrokken. We verlangen meer open communicatie vanuit de club, die voor iedereen zichtbaar is. Informeer je volledige achterban over wat er bij de club speelt. De kilheid die veel Ajacieden al een tijdje voelen, moet doorbroken worden. Hoe? Door bijvoorbeeld meer open trainingen, supporters als klankbord bij beleidsbeslissingen. Wanneer mogelijk met inzet van spelers en/of stafleden op bijeenkomsten, om supporters dichterbij de club te brengen en vooral te houden.

Een charmeoffensief zou geen overbodige luxe zijn in deze situatie.

Zo’n charmeoffensief begint met open communicatie en goed uitleggen waarom je bepaalde beslissingen neemt. Als staf, speler(s), directie en raad van commissarissen. Als je supporters betrekt en uitleg geeft, is er meer begrip onderling. Je hoeft het zeker niet altijd eens te zijn. Maar begrip voor elkaars standpunten en beslissingen, op en buiten het veld, brengt al een betere onderlinge verhouding met zich mee.

Het zijn pijnlijke felicitaties richting PSV, want dat zij dit seizoen de beste zijn, is nu wel duidelijk. Of zij ook de beste hadden moeten zijn, waag ik te betwijfelen. Het is aan ons allemaal komend seizoen het anders te laten zijn!

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax