Of ga naar de homepage van
86 keer gelezen

Ontwerper huidige Ajaxlogo Rolf Leeser overleden

Oud-Ajacied Rolf Leeser is op 88-jarige leeftijd overleden. Er bestaat een kans dat je bij het horen van zijn naam niet gelijk denkt, ‘oh die meneer’, maar hij is de geestelijk vader van het huidige Ajaxlogo.
Rolf Leeser, oud-Ajacied en geestelijk vader van het huidige Ajaxlogo. © Pro Shots

De geboren Duitser met een Joodse achtergrond was vele jaren de boezemvriend van Rinus Michels en als speler was hij voor Ajax als rechtsvoor actief in de jaren tussen 1948 en 1954. Hij speelde 34 duels voor Ajax, waarin hij zesmaal doel trof. Na zijn sportieve loopbaan, begon hij een luxe modewinkel, alvorens hij zich toewierp op grafische vormgeving.

Veel Ajaxsupporters groeiden inmiddels op met het huidige Ajaxlogo en vinden het beeldmerk dat Leeser ontwierp prima. Heel veel andere supporters zien logischerwijs veel liever het oude (lees: echte) logo terugkeren. Liever vandaag dan morgen.

‘Geef Ajax zijn gezicht terug,’ was nog niet zo lang geleden een grote actie en die gedachtegang is nog altijd springlevend bij veel supporters. Het oude logo straalt nostalgie, kracht, trots en onoverwinnelijkheid uit, zo is de gedachte.

Leeser dacht daar dus anders over. Vier jaar geleden verhaalde hij daar nog over. “Dit kan in 2014 niet meer,” stelde hij destijds voor de draaiende camera van AT5 over het oude Ajaxlogo. “En dat zag ik dan toevallig dertig jaar eerder al. Het spijt me verschrikkelijk, maar dit kan niet meer. Dit lettertype bestaat niet.”

Je kunt best stellen dat Leeser begin jaren negentig stond te trappelen om het nieuwe logo te ontwerpen. Het oorspronkelijke logo vond hij ontzettend oubollig en hij stelde Ajax dan ook de modernere variant voor, die nu nog jaarlijks op de shirts van de Ajacieden wordt geborduurd. Een logo dat marketingtechnisch ook beter werkte, zal mede de gedachte zijn geweest…

“Dit logo bestaat uit elf lijnen, want elf voetballers. Simpel is het allermooist,” zei Leeser daar ooit over. Overigens ontwierp hij niet alleen het Ajaxlogo, maar was hij ook verantwoordelijk voor het logo-ontwerp van Bayern München, VfB Stuttgart en Borussia Dortmund.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word nu vanaf €5 * lid tot einde seizoen!

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax