Of ga naar de homepage van

Passmaps: Ajax begint bijtijds te bewegen en wint nu wel

Was Ajax twee weken terug maar zo begonnen aan de tweede helft. Dan zaten we nu misschien wel middenin de titelrace. De Ajacieden waren tegen ADO Den Haag niet aan het voetballen te krijgen, maar tegen sc Heerenveen (4-1) lukte het wel. Tijd voor het vergrootglas!
Ajax maakt in de tweede helft gehakt van Heerenveen. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Het is eeuwig zonde dat Ajax het de laatste twee wedstrijden zo liet afweten, want we weten nu dat PSV ook niet onfeilbaar is. Het kan zijn dat de koploper al iets te veel met de platte kar bezig was, maar hopelijk knakt er iets na de 5-0 tegen Willem II en is er nog een rolletje voor Ajax weggelegd.

Om een rol te kunnen spelen, moeten alle resterende wedstrijden worden gewonnen. Dat lukte tegen Heerenveen gelukkig weer eens. Drie potjes op rij zonder zege moet je toch niet aan denken… Het opportunisme waarmee de tweede helft werd begonnen, werkte aanstekelijk.

Dankzij onze partner @11tegen11 blikken we nog eens terug op Ajax – Heerenveen!

xG-plot en pitch plot
Zie je dat trappetje in het xG-plot direct na rust? Zo begon Ajax aan de tweede helft! Als dat tegen ADO ook was gebeurd, had de wedstrijd haast niet in 0-0 kunnen eindigen. Helaas gebeurde dat wel en dat voelen we nog steeds, maar het lijkt er tenminste op dat van die fout is geleerd.

Ajax tapte tegen Heerenveen vanaf minuut 46 uit een ander vaatje. Dat was nodig ook, want de eerste helft was het spel veel te statisch. Zo’n beetje alles gebeurde uit stilstand en hoewel de Friezen nooit echt heel lekker staan te verdedigen, wordt het pas echt moeilijk om aanvallers tegen te houden die vanuit snelheid handelen.

Het was wel gek dat Ajax weer zo’n typische wedstrijd voetbalde. De ploeg is dit seizoen vrijwel altijd beter dan de tegenstander en dwingt prima kansen af, maar het scoort zo ongelooflijk moeizaam. De missers van Klaas Jan Huntelaar zijn exemplarisch en ook niet voor het eerst werd een tegentreffer uit een afstandsschot geïncasseerd.

Als je het jezelf moeilijk wilt maken, is dit een uitstekend recept. Het waren ook niet de kleinste mogelijkheden die Huntelaar liet liggen. De ontlading van de spits na het raak knallen van Nico Tagliafico zei genoeg. Er kwam bij de nummer negen aardig wat frustratie vrij.

Opvallend genoeg stichtte Ajax na de treffer van Tagliafico weinig doelgevaar meer, al zie je die overtalsituatie niet terug omdat het ontbrak aan een schot op doel. Het lukte Kluivert, Ziyech en Neres tegenover slechts één verdediger niet om de situatie goed uit te spelen.

Gelukkig kwam het missen van diverse kansen de Ajacieden dit keer niet duur te staan en werd Heerenveen-thuis in de slotfase definitief beslist. Aan Expected Goals over de hele wedstrijd gemeten geen gebrek, maar liep in de slotfase op naar een score van 4,94.

Toch zal Ajax moeten leren om met minder kansen toe te kunnen, want dit loopt niet altijd goed af. Als Ajax dit seizoen iets zuiniger omging met zijn kansen, had het zomaar bovenaan kunnen staan.

Kijk ook maar eens naar alle cirkeltjes in het pitch plot. Meer dan de helft van de cirkels bevindt zich in de doelmond en als het vizier dan echt goed op scherp staat, kun je ook zomaar zes of zeven keer doel treffen.

Passmaps
Als Ajax tijdens een wedstrijd de touwtjes in handen heeft, staan de spelers vaak diep op het veld. Des te opvallender is het dat we bij Ziyech pijltjes naar achteren zien. We zijn gewend dat Ziyech grote afstand aflegt en altijd in beweging is, maar pijltjes naar achteren? Dat zien we niet zo vaak, vooral niet als Ajax dicteert.

We zagen die pijltjes achteruit ook tijdens Vitesse-uit, maar toen gebeurde het nog wel eens dat Ajax in de achtervolging moest. Dat viel tijdens Heerenveen-thuis reuze mee. Wat er gebeurde is dat Ziyech zich soms liet uitzakken om de bal op te komen halen. Diverse keren dook hij op tussen de centrale verdedigers, zo’n beetje op de middenlijn.

Het is geen kritiek, beschouw het vooral als een constatering. Eentje die Ronald de Boer en Kenneth Perez ook deden en onderbouwden met de nodige fragmenten. Erik ten Hag had geen herhaling nodig en draaide de posities van Donny van de Beek en Ziyech in de rust om.

Het gevolg? Ziyech kwam verder naar voren te spelen en hoefde de bal niet langer op te halen, maar werd aangespeeld en kon van daaruit het spel maken. Er was vrijwel direct meer beweging zichtbaar bij Kluivert en Neres, waaruit die enkele goede kansen na rust ontstonden.

Nogmaals, dit is niet de schuld van Ziyech. Hij was bij genoeg gevaarlijke aanvallen betrokken en werd terecht Ajacied van de Wedstrijd. Wij schrijven dit eerder toe aan het gemis van Frenkie de Jong. Frenkie doet niets liever dan dribbelen, dribbelen, dribbelen, terwijl Max Wöber wat meer aansporing nodig heeft om in te dribbelen en ook niet zo balvast is als Frenkie.

De avonturen van Wöber liepen enkele keren verkeerd af. Je ziet het ook terug aan de passmap. Als Ajax domineert, kun je eerder 3-4-3 ontwaren dan 4-3-3. Dit keer merk je vrij duidelijk de vier verdedigers op, met Schöne nipt ervoor. De Deen werd maar weinig in het spel betrokken en waar we vaak een dikke lijn tussen Schöne en Ziyech zien, is die nu vrij dun. Hij slaagde er wel in relatief veel doelgevaar te stichten, vandaar die zilveren ster.

Tenslotte nog even over Rasmus Kristensen, die aan de rechterkant voor dynamiek en diepgang moest zorgen. Als we eerlijk zijn, zagen we dat niet echt terug. De rechtsback kwam maar een enkele keer mee op en kon tijdens de eerste helft zijn frustratie eventjes niet onderdrukken toen hij over het hoofd werd gezien. Grappig is dat hij in verhouding veel vaker Neres opzocht, waar Veltman de combinatie aangaat met Ziyech.

 

Zone 14
Als we een blik werpen op Zone 14, valt eens te meer op dat Ajax er regelmatig voor koos om de bal naar de zijkant te distribueren. Dat leverde tegen Heerenveen helaas geen succes op en het is soms best moeilijk om een voorzet te promoveren tot een doelpunt, maar kansen waren er wel degelijk.

We zien dat er vanuit Zone 14 zeker vier ballen richting Justin Kluivert zijn gespeeld, die op een andere dag zomaar een assist aan zijn totaal had kunnen toevoegen. Denk aan de kopbal van Van de Beek die werd gered, of een kans die niet was besteed aan Huntelaar. Aan de andere kant zijn Kluiverts voorzetten voor verbetering vatbaar, maar dat is een ander verhaal.

Het aantal passes van 29 stuks in Zone 14 is best hoog, maar er kwamen slechts vier ballen aan bij een medespeler in de vijandelijke zestien. We houden het er maar op dat het druk was en Heerenveen een soort handbaldefensie opwierp, want we zien graag een hoger aantal.

Assists leverden al die passes niet op. Grappig genoeg was dit bij Heerenveen wel het geval, maar precies niet op de manier die je verwacht. Een zijwaartse pas buiten de zestien was genoeg om Martin Ødegaard vrij te spelen. Hij haalde daarna doeltreffend uit.

We kunnen ons niet heugen dat dit Ajax overkwam – onder Ten Hag gebeurde het sowieso nog niet – maar zolang het om een zijwaartse pass buiten de zestien gaat, kunnen we het afdoen als toeval.

 

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax