Of ga naar de homepage van

Van der Sar: van Godenzoon tot paria

Edwin van der Sar is niet te benijden. Ongeveer alles wat er bij Ajax de afgelopen tijd mis is, komt nu op het conto van de beste Nederlandse keeper ooit. Hij is de kop van Jut, Barbertje…
Van der Sar is never-nooit alleen verantwoordelijk. © Pro Shots

Barbertje moet hangen, ken je die uitdrukking? Dat betekent dat iemand de schuld moet krijgen, hoe dan ook. En dan maakt het niet meer uit of Barbertje nu wel of niet echt schuldig is. Nuance is dan ver te zoeken – er moet iets gebeuren! 

Eeuwenlang werd in Amsterdam, op de Dam, recht gesproken in het stadhuis. Het vonnis werd voor het publiek voltrokken. Dat gebeurde voor het laatst in 1854. De toegestroomde Amsterdammers hadden geen idee of de veroordeelde echt schuldig was. Deed er ook niet toe. Als de beul kwam, werd er gejuicht. De uitvoering van de straf was zo eigenlijk puur volksvermaak.

Waarom deze suffe geschiedenisles? Omdat we in deze zogenaamde beschaafde tijden eigenlijk hetzelfde doen als toen op de Dam. Iemand moet straf krijgen voor de ellende die er is. Ook bij een club als Ajax.

Dat gaat nu ongeveer zo. Er is – begrijpelijk – dikke onvrede. Bij ons als supporters na weer een seizoen zonder titel. Iedereen is klaar met het gedoe achter de schermen, waar de ene na de andere Ajacied zomaar bij het grofvuil kan staan. Godenzonen worden paria’s, soms in een handomdraai.

Godenzonen worden paria’s, soms in een handomdraai

Er moet iets gebeuren. De onvrede stijgt tot enorme proporties, vooral op sociale media. Waar mensen vroeger schreeuwend en mopperend samen kwamen op het stadsplein, geeft iedereen nu digitaal keihard z’n mening. Daar is de onvrede onversneden zichtbaar. Nederland is tevreden, zo is onderzocht, en op Twitter is de Nederlander vooral boos. Ajacieden zijn nu niet tevreden en op Twitter zijn ze laaiend. Op alles.

De traditionele media bemoeien zich ermee. Slechts weinigen analyseren de oorzaken. Sjoerd Mossou deed in AD Sportwereld z’n best. Met zeven punten die de huidige staat van Ajax kunnen verklaren. Hij noemt het 'een kleine cocktail aan verklaringen'. Maar wat overheerst in de landelijke media, is het gezaag aan de bekende stoelpoten. Er moet eerst iemand op het schavot! 

Of Van der Sar wel of niet geschikt is om Ajax te leiden, laat ik even in het midden. Maar hij is never-nooit alleen verantwoordelijk. Hij heeft het aangedurfd directeur te worden, zoveel is zeker. Dat kan ook mislukken.

Het onvermijdelijke schavot gaat op de korte termijn best wat Ajacieden geruststellen. Maar dan? Hoe verder? Wat zijn de oplossingen? Hoe wordt Ajax weer de toonaangevende club in Nederland, die soms in Europa de reuzen doet wankelen?

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax