Of ga naar de homepage van
34 keer gelezen

Waarom Kluivert nog niet klaar is voor een transfer

De hype rondom Justin Kluivert is al zo’n beetje aan sinds zijn debuut. Dat was ruim een jaar geleden. Het wil alleen niet zo vlotten met het verlengen van Kluiverts contract en er zijn hints die wijzen op een transfer. Is kleine Kluivert al klaar voor zo’n stap?
Kluivert heeft absoluut talent, maar is nog verre van constant. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

We wachten al tijden op berichten over contractverlenging van Kluivert, maar het wil nog niet echt vlotten. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat hij wordt begeleid door Mino Raiola. Kluivert bezweert dat hij zelf beslist over zijn toekomst en we kunnen alleen maar hopen dat hij een goede beslissing neemt.

“Zo ver zijn we helaas nog niet,” antwoordt Marc Overmars op de vraag of we spoedig een krabbel van Kluivert op officieel Ajaxpapier kunnen verwachten. “Als er een mooi aanbod komt, weet je het nooit,” stelt de buitenspeler zelf.

De nog altijd pas achttienjarige Kluivert wordt al gelinkt aan de grootste clubs. Dat lijkt een beetje voorbarig. En dat vindt hij zelf gelukkig ook, als het om Manchester United gaat. Sowieso snelt Kluiverts faam hem sinds zijn debuut al zo’n beetje vooruit. Dat heeft ongetwijfeld met zijn achternaam te maken, maar laten we gewoon eens objectief kijken.

Wat vertellen de cijfers ons over het talent van Kluivert? Dankzij onze partner Opta Sports hebben we antwoorden.

Tegenstander Minuten Goals Assist Totaal
Roda JC 237 3 1 4
Willem II 180 1 2 3
FC Twente 202 2 0 2
NAC 150 0 2 2
Go Ahead 90 1 1 2
Excelsior 180 1 0 1
AZ 168 0 1 1
PEC 78 0 1 1

Tabel 1: Tegen welke eredivisieclubs is Kluivert betrokken bij goals?

We beginnen een beetje algemeen. Kluivert speelde tot dusver 33 wedstrijden voor Ajax, waarvan hij er 23 in de basis mocht beginnen. Het rendement valt best goed te noemen: 8 goals, 8 assists. Maar als we iets dieper inzoomen op die cijfers, wordt wel een patroon zichtbaar. Check Tabel 1.

Kluivert komt vooral bovendrijven tegen de mindere goden in de eredivisie. Als Ajax een ploeg treft uit het rechterrijtje, is Justin op zijn best. Wordt er meer tegenstand geboden? Dan heeft Kluivert het moeilijker. Hij was uit het linkerrijtje slechts tegen PEC Zwolle en AZ betrokken bij een doelpunt.

Met Kluivert Statistiek Zonder Kluivert
23 Wedstrijden 17
17 Winst 14
4 Gelijk 1
2 Verlies 2
63 Goals 46
2,7 Gemiddeld voor 2,7
21 Goals tegen 10
0,9 Gemiddeld tegen 0,6
73,9% Winstpercentage 82,4%
2,4 Punten per duel 2,5

Tabel 2: Prestaties van Ajax afgemeten tegenover meespelen Kluivert.

We kunnen ook nog niet echt stellen dat Kluivert wordt gemist als hij een keertje niet meedoet. Sterker, Ajax presteert een fractie beter zonder Kluivert als basisspeler. We praten over een winstpercentage van 82,4 procent zonder Kluivert tegenover 73,9 met Kluivert. Zie Tabel 2 voor meer informatie.

Onder Erik ten Hag kan Kluivert tot dusver rekenen op een basisplaats. Dit heeft wellicht te maken met een gebrek aan concurrentie. We weten allemaal van de vraagtekens rond de (directe) toekomst van Amin Younes en veel meer buitenspelers heeft Ajax niet, zeker op links is het een beetje karig.

Hoe doet Kluivert het? We pakken de wedstrijden tegen Roda JC (2-4) en FC Twente (2-1) er eens bij. Kluivert kreeg in Kerkrade de assist bij de 1-2 op zijn naam, al was hij wel min of meer toevallig de man die Hakim Ziyech de bal bezorgde voordat hij aanlegde voor zijn afstandsschot.

Kluivert zelf mikte drie keer op doel, maar geen enkele keer eindigde de bal tussen de palen. Naast de assist creëerde hij extra twee kansen, drie in totaal dus. Alleen Nicolas Tagliafico wist een kwartet kansen op te zetten. Ook goed is Kluiverts balvastheid: hij noteerde een passnauwkeurigheid van 93,3 procent. Die nauwkeurigheid ging iets omlaag doordat twee van zijn drie voorzetten niet aankwamen.

Afbeelding 1: De doelpunten van Kluivert tijdens seizoen 2017/2018.

Afbeelding 2: De schoten op doel van Kluivert tijdens seizoen 2017/2018.

Tijdens Ajax – FC Twente opende Kluivert de score. Hij maakte het snelste Ajaxdoelpunt van het seizoen, grappig genoeg door op te duiken op een plek waar je eerder Klaas Jan Huntelaar verwacht. De linksbuiten was tegen de tukkers verder betrokken bij 6 doelpogingen van Ajax: 3 schoten en 3 gecreëerde kansen. Met een passzuiverheid van 88,2 procent noteerde Kluivert opnieuw een mooi rapportcijfer. Helaas won hij van de 16 duels die hij aanging er slechts 5.

Nog even over dat doelpunt: een prima spitsengoaltje! Het was eigenlijk een treffer die je helemaal niet van Kluivert verwacht, zoals ook wel blijkt uit een graphic van zijn goals en schoten op doel. Het grappige is dat de meeste Ajacieden vrolijk worden als Kluivert naar binnen dribbelt en op doel schiet, terwijl hardop wordt gezucht als Amin Younes hetzelfde doet. Zie afbeelding 1 en 2 ter illustratie.

Nu komt het: de schotnauwkeurigheid van Kluivert en Younes is ongeveer gelijk: 37 om 36 procent. Het scheelt maar een procentje! Hakim Ziyech (28 procent) doet het nog iets slechter dan beide heren, Huntelaar mag met 51 procent als voorbeeld dienen van het kiezen van een goed moment om een schot te lossen.

  Speler Dribbels Succesvol Percentage
1 Frenkie de Jong 53 48 90,6%
2 Ayoub 50 38 76%
3 Hendrix 50 38 76%
14 Neres 121 67 55,4%
17 Younes 72 39 54,2%
19 Ziyech 160 85 53,1%
34 Kluivert 113 45 39,8%
35 Van Duinen 54 20 37%

Tabel 3: Een overzichtje van geselecteerde dribbelaars in de eredivisie.

Op doel schieten is een ding, een beetje buitenspeler moet ook kunnen dribbelen. Wat blijkt op basis van Tabel 3? Ook in het dribbelen boekt Younes meer succes. Met succes dribbelen is voor Kluivert een absoluut verbeterpunt. Van alle spelers in de eredivisie die minimaal 50 dribbels ondernamen, houdt hij alleen Mike van Duinen (Excelsior) onder zich.

Daar hoef je in de Premier League niet mee aan te komen. Als je bedenkt dat Kluivert na Ziyech (160) en Neres (121) met 113 pogingen een zeer actieve dribbelaar is, valt het rendement nogal tegen. Van Kluiverts dribbels slaagt nog geen 40 procent, bij Younes vormt dit met een succespercentage van 54,2 procent juist een kwaliteit.

Als dribbelen een kwaliteit van Younes is, kan Kluivert hier voorzetten vanuit open spel tegenover zetten. Uit 64 pogingen vond hij 15 keer een medespeler. Bij Ajax gaf alleen Ziyech meer succesvolle voorzetten, Kluivert volgt dus op de tweede plaats. Dat klinkt heel behoorlijk. En dat is het ook. Maar een percentage van 23,4 procent geslaagde voorzetten biedt nog wat ruimte voor een beter rendement. Als we kijken naar de complete eredivisie levert dit een plekje in de subtop op. Grappig genoeg is Joël Veltman koploper omdat verhoudingsgewijs 40 procent van zijn voorzetten aankomt.

Stel dat de technische staf van Ajax met Kluiverts ouders of zaakwaarnemer een tienminutengesprek voert, wat wordt dan de boodschap? Het is absoluut positief dat Kluivert veel dreiging brengt, hij dribbelt graag, schiet vaak en is niet zelfzuchtig. Ploeggenoten kunnen genoeg ballen verwachten, maar het rendement is nog niet je dat.

Het lijkt geen goed idee Kluivert een klas te laten overslaan. Daar is hij te wisselvallig voor, soms zelfs van helft tot helft. Hij kakt nog wel eens in. Het zou goed zijn om eerst wat meer verantwoordelijkheid te nemen door een hoofdrol op te eisen in een topwedstrijd.

Kluivert is jong en heeft nog alle tijd. Dan komt de Premier League later wel.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax