Of ga naar de homepage van
16 keer gelezen

Ten Hag tevreden over effect wissel op rechtsvoor

Het loopt vaak fout af als een Ajaxtrainer besluit om een verdediger te brengen voor een aanvaller. Hoewel de ploeg van Erik ten Hag snel de gelijkmaker moest slikken, zag de coach later alsnog het beoogde effect van zijn wissel en won Ajax met 2-1 van FC Twente.
Ten Hag schuift met Ziyech, die een penalty weet te versieren. © Pro Shots

Ten Hag besloot Kristensen te brengen voor Neres en die wissel bracht nog meer mutaties met zich mee. Veltman kwam centraal achterin te staan, Frenkie werd middenvelder en Ziyech kwam rechtsvoor te spelen. Prompt stichtte Ajax gevaar.

“Ik kreeg het pas te horen toen Neres eruit ging,” reageert Ziyech bij Fox Sports, terwijl Huntelaar met Ajax Life deelt dat hij het zag aankomen. “We hebben er niet op getraind, maar Hakim staat vaker op rechts en legt risico in zijn spel. Ik begreep wel dat de trainer het iets meer naar voren zette. Twente had er moeite mee.”

De tukkers kwamen in eerste instantie langszij, maar dat lag meer aan geschutter in de defensie. Veltman ging in de fout, Twente profiteerde. Ajax rechtte zijn rug en ging op zoek naar een nieuwe voorsprong, die het uiteindelijk met een beetje hulp van de arbitrage wist te vinden.

“We bezorgden Twente op links problemen met Kluivert en Tagliafico die goed tussen de linies speelden. Op rechts kon het beter, zoals ik in de rust al aangaf,” vertelt Ten Hag, die het geen probleem vindt om met een wissel het halve elftal om te gooien.

“Helemaal niet. Kristensen kan op rechts dezelfde dynamiek brengen als Tagliafico op links en met Frenkie kregen we meer dynamiek op het middenveld. Twee verdedigers tegenover twee spitsen moet voldoende zijn,” verklaart Ten Hag zijn keuze.

De penalty kwam voort uit een actie van Ziyech, die even daarvoor al zijn geluk waagde met een schot vanaf randje zestien. Het kon Ten Hag best bekoren. “Het heeft dus effect gehad, het effect dat we beoogden. Maar die tegengoal had niet mogen gebeuren.”

Bij gebrek aan buitenspelers kan het gebeuren dat we deze variant vaker gaan zien. Wat vindt Ziyech hiervan? “Het maakt mij niet uit of ik op het middenveld of als rechtsvoor speelt. Het zijn allebei goede posities voor me, al ben ik liever middenvelder. Verder moet je het aan de trainer vragen."

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax