Of ga naar de homepage van
65 keer gelezen

Top 3: Wie wordt de nieuwe spitsentrainer van Ajax?

Na het ontslag van Dennis Bergkamp is Ajax nog op zoek naar een nieuwe spitsentrainer. Met veel jonge spelers in de selectie heb je toch een specifieke trainer nodig die gericht kan coachen. Ik heb wel zo mijn ideeën over wie dat moet worden.
Mike van der Hoorn scoort als een échte spits. © Pro Shots

Vlak voor de winterstop kreeg ik een onverwacht pushbericht op mijn telefoon: Marcel Keizer, Hennie Spijkerman en Bergkamp mochten hun werkkleding inleveren en op zoek naar iets anders. De constante wisselvalligheid was doorslaggevend voor het ontslaan van een groot deel van de technische staf. Inmiddels zijn de open plekken door Erik ten Hag, Alfred Schreuder en Richard Witschge ingevuld. Er staat nog steeds een vacature open voor spitsentrainer. Sinds het nieuws breek ik mijn hoofd dagelijks over wie deze plek nou moet invullen. Na lang nadenken heb ik een top 3 opgesteld.

Marko Pantelić
Marko kwam in 2009 transfervrij over van Hertha BSC. Net als vele anderen was ik sceptisch over zijn komst naar Amsterdam. In de eerste maanden vond ik hem maar een stuntelaar, die in mijn ogen niks goed kon doen. Maar wat heeft hij mijn verwachtingen uiteindelijk overtroffen!

In één seizoen tijd scoorde De Mat 21 doelpunten, de een nog mooier dan de ander. Ik was verkocht, hij was de juiste man op de juiste plek. Helaas vertrok Pantelić na één jaar alweer, maar toch draagt de oud-spits Ajax nog altijd een warm hart toe. Daarom zie ik hem ook als ideale opvolger van Bergkamp. Ik zie het al helemaal voor me hoe hij met zijn lange haren de jonkies op het veld aanstuurt. 

Natuurlijk past hij met zijn kale kop ook perfect in het stereotyperende plaatje van de huidige technische staf.

Mike van der Hoorn
Het klinkt natuurlijk als een belachelijk idee, maar Mike van der Hoorn staat toch echt in mijn top 3. 'Mikey' is natuurlijk een pure centrale verdediger, maar werd onder leiding van Frank de Boer ook regelmatig ingebracht als stormram voorin. In de uitwedstijd tegen Excelsior in 2014 is hij voor mij persoonlijk uitgegroeid tot cultheld. In de laatste minuten scoorde hij de bevrijdende 0-1 met een keurig afgemaakte lobbal, die na een rebound voor zijn voeten terecht kwam.

Als kopsterke speler met een neusje voor de goal heeft hij alle kwaliteiten van een echte spits. Klein nadeeltje bij het laatstgenoemde: Mike wil ze ook nog wel eens op bizarre wijze in eigen doel werken, zoals hij in het Utrechtshirt tegen AZ deed.

Maar goed, Van der Hoorn kent dus als geen ander de belangrijke taken van een spits, vooral in de laatste minuten. Misschien kan hij Huntelaar en Dolberg nog wat bijbrengen? Beiden vonden namelijk in de slotfase nog niet zo vaak het net.  

Jaap Stam
Jaap Stam is misschien wel een van de meest iconische verdedigers die Ajax gekend heeft, maar waarom staat hij als verdediger in mijn kandidatenlijst? Als laatste man heb je iedere wedstrijd te maken met de slimmigheden van een spits. Je weet precies hoe vervelend ze kunnen zijn, welke loopacties ze maken en hoe je ze aan moet pakken. Omgekeerd weet hij dus ook wat spitsen moeten doen om onder de verdediging vandaan te komen.

Stam stond drie jaar geleden al aan het roer van Jong Ajax en staat momenteel langs de zijlijn als coach van Reading, aan ervaring ontbreekt het dus niet. Natuurlijk past hij met zijn kale kop ook perfect in het stereotyperende plaatje van de huidige technische staf. 

Wie uiteindelijk de nieuwe spitsentrainer van Ajax wordt is nog even afwachten. Ten Hag geeft aan zelf al een paar kandidaten op het oog te hebben, misschien heeft hij nog wat aan mijn top 3. 

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax