Of ga naar de homepage van

Ajax was weer Ajax

Het wil bij Ajax niet echt vlotten met het winnen van prijzen. Toch is de kans groot dat er een of meerdere Ajacieden vandoor gaan met een Fanny, want in maar liefst vier categorieën is de club genomineerd. Helaas vertelt een zinnetje het hele verhaal.
Dit vormde het ultieme moment waarop Ajax weer even Ajax was. © Pro Shots

Een Fanny is de onderscheiding die hoort bij het Amsterdams Sportgala. De Sportman, Sportvrouw, Talent en Sportploeg van het Jaar gaan met een beeldje van de atlete naar huis. Je kunt stemmen op jouw favoriet en uiteraard hoort bij iedere genomineerde een omschrijving over het hoe en waarom.

Ajax maakt kans om Sportploeg van het Jaar te worden, onder meer omdat de finale van de Europa League werd bereikt. Je kunt de tekst wel dromen. Prima, niets mis mee. Maar dan die laatste zin. “De beker werd niet gewonnen, maar in 2017 was Ajax weer Ajax.”

Je leest het goed. Was. Geen is. Verleden tijd. In 2017 was Ajax weer Ajax. Het jaar duurt nog een kleine vijftig dagen, maar de tijd dat Ajax weer Ajax was, is al voorbij. Geweest, over, afgedaan. Mooi was die tijd.

Het was onvermijdelijk dat Ajax enkele goede spelers zou kwijtraken, dat is logisch. Daar hoor je me ook echt niet over. Het vertrek van Peter Bosz viel wellicht te voorkomen, zo weten we sinds de vergadering van aandeelhouders. Wist de raad van commissarissen het ook maar. Eens te meer wordt nu beloofd om te leren van de gemaakte fouten, zoals eind vorig seizoen nog gebeurde.

Ik ben benieuwd hoe de vlag er 1 juni bij hangt, ruim voor de start van het WK waar Ziyech aan deelneemt.

“We zadelden Bosz op met onze fouten,” erkende Marc Overmars zelfbewust in aanloop naar Stockholm. En ook in aanloop naar de finale sprak Edwin van der Sar de wens uit om te overwinteren in de Champions League, een toernooi waarvoor Ajax toen nog niet was geplaatst en waarvoor het zich ook niet zou kwalificeren.

Een verschrikkelijke zomer later blijkt Ajax nog altijd niet uitgeleerd. Verre van dat. Er wordt verbetering beloofd, de selectie voor seizoen 2018/2019 moet het liefst twee weken na de laatste speelronde rond zijn. Ik ben heel benieuwd hoe de vlag er 1 juni bij hangt, ruim voor de start van het WK waar Hakim Ziyech aan deelneemt.

We horen nu al dat het moeilijk is om buitenlandse talenten te werven, terwijl iedereen die op De Toekomst in een Ajaxtrainingspak rondloopt elders een contract kan tekenen. Ik laat me graag verrassen als ik hoor dat Ajax een diepte-investering in zijn selectie wil doen en incidenteel het salarisplafond doorbreekt. Hopelijk worden beloftes nu eindelijk eens waargemaakt.

Bosz was ertoe in staat bij Ajax een heleboel te verbloemen. Dat lukt niet iedereen, blijkt nu. Of er gaat te veel fout, kan ook. De kennismaking met die realiteit doet pijn en levert frustraties op. In ieder geval bij mij, maar je proeft het overal op de tribunes van de Johan Cruijff Arena. Er wordt weinig gejuicht, vooral gemord.

De rode loper lag uit, dat is komende zomer ook al niet meer het geval. Wil je voor de finalist van de Europa League voetballen of meehelpen aan de wederopbouw van Ajax? De opdracht wordt alleen maar moeilijker, de voorronde start alleen maar eerder. Er wordt veel gevraagd, heel erg veel. Misschien wel te veel om in een zomertje recht te breien.

Hopelijk wint de club die Fanny, Amsterdams Sportploeg van het Jaar 2017 klinkt best goed, maar ik lees veel liever bij een volgende nominatie dat Ajax weer echt Ajax is. En niet was.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax