Of ga naar de homepage van

RVC te laat op de hoogte van problemen Bosz en directie

Het vertrek van Peter Bosz was voor de direct betrokkenen geen donderslag bij heldere hemel. Had het wellicht anders kunnen lopen als de raad van commissarissen eerder op de hoogte was geweest? Dat is de grote vraag nu blijkt dat de rvc niet werd ingelicht.
De rvc kon niet eens proberen om Bosz voor de club te behouden. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Niets leek een langer verblijf van Bosz en nationale dominantie van Ajax nog in de weg te staan, totdat de trainer een week na de verloren Europa League-finale ineens wilde vertrekken en Borussia Dortmund precies op het goede moment belangstelling toonde.

Er waren al langer problemen tussen Bosz en het technisch hart, toen nog onder leiding van Edwin van der Sar, maar die onenigheid was onbekend bij de rvc. Wie weet hadden de commissarissen kunnen bemiddelen en was het dan allemaal heel anders gelopen.

Er werden tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders diverse vragen gesteld over het vertrek van Bosz en we kunnen het plaatje nog steeds niet helemaal inkleuren, maar we zijn wel weer iets wijzer: de rvc wist pas eind april van het gedoe en toen was het al te laat. De vertrokken trainer stelt dat hij in januari voor het eerst aan de bel trok.

“De raad van commissarissen is pas eind april op de hoogte gesteld van de discussie rondom Bosz. Dat was een bewuste keuze van de spelers (Bosz en Van der Sar, red.) in die discussie om te kijken of ze samen een oplossing konden vinden,” aldus rvc-voorzitter Leo van Wijk, tevens voorzitter van de vergadering.

Bosz wilde diverse veranderingen doorvoeren in zijn technische staf, de club vond dit geen goed idee en gaf de trainer geen carte blanche. “Ons is niet de kans gegeven om te bemiddelen,” stelt van Wijk. “Toen we op de hoogte werden gesteld, was de verwijdering al dermate groot en kwam ook Borussia Dortmund langs.”

Zowel Bosz als Van der Sar is door de commissarissen te kennen gegeven dat ze graag eerder waren ingelicht. “Wat dacht u? Natuurlijk hebben we ze daar op aangesproken. Bosz trouwens ook. Het is onze taak bij zulke situaties niet alleen naar de directie te luisteren, maar ook naar de ander. Tegen Bosz is ook gezegd: had dit niet eerder gekund?”

“Het is niet gelukt om tot een onderlinge oplossing te komen. Het is geen verrassing dat dit pas zo laat bij ons kwam, juist omdat er was afgesproken om het niet naar voren te brengen bij de rvc,” besluit Van Wijk.

Het vertrek van Bosz en de aanstelling van zijn opvolger, Marcel Keizer, vormde weer de aanleiding voor het vertrek van commissaris Theo van Duivenbode. Van Duivenbode vond al langer dat zijn stem te weinig werd gehoord als het om sportieve aspecten ging en de keuze voor Keizer vormde de druppel.

Het is Ajax overigens nog niet gelukt om een opvolger te vinden voor van Duivenbode, die in augustus terugtrad.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax