Of ga naar de homepage van

Ajax wil selectie in 2018 supersnel op orde hebben

Marc Overmars weet zeker dat het gras bij Ajax weer groener wordt dan bij de buren, Edwin van der Sar stelt dat de club leert van gemaakte fouten. Het resultaat moet voor de zomer zichtbaar worden, want Ajax wil de selectie supersnel rond hebben.
Hopelijk kunnen we in de zomer wel lachen tijdens de voorronde. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Als het Ajax toch eens zou lukken om vijf jaar lang geen speler te verkopen, kun je de schaal eind augustus al in de Johan Cruijff Arena afleveren. We weten helaas dat dit een utopie is. De club zal altijd spelers moeten verkopen. De kunst is om ze te vervangen.

Het vervangen van Christian Eriksen heeft misschien wel vier jaar geduurd, omdat Davy Klaassen tijd nodig had om op niveau te komen. Dit is slechts een voorbeeld dat bij de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders werd aangedragen. Je kunt namelijk ook opmerken dat Hakim Ziyech, de paniekaankoop van vorig seizoen, hem pas opvolgde.

Hoe dan ook, Ajax ziet in dat het anders moet en dat de selectie sneller op peil moet worden gebracht. Al is het maar omdat Nederlandse clubs sowieso zijn veroordeeld tot het spelen van voorronde, in jacht op de groepsfase van welk Europees toernooi dan ook. Je moet dus vroeg pieken.

“Bij de meeste grote transfers staan er jongens uit de eigen jeugd klaar, maar het wordt nu ook tijd om te kijken: kunnen we een gelijkwaardige speler kopen om die plek in te nemen? Dat kwartje moet gaan vallen bij ons. We hebben kwaliteit ingeleverd met het vertrek van Klaassen, Traoré en Sánchez. Dat is een belangrijk aandachtspunt voor ons en we moeten er scherper op zijn,” aldus Van der Sar.

De algemeen directeur weet dat het bij Ajax op dit moment sportief niet naar wens gaat. “We willen de selectie voortaan een of twee weken na het seizoen op orde hebben. Gaat er een jeugdspeler weg, dan komt er direct versterking voor terug. Op die manier willen we ons wapenen voor seizoen 2018/2019, maar eerst gaan we vol in de achtervolging op de koploper en willen we de KNVB-beker winnen.”

Ook Overmars bracht tijd door voor de spiegel. Hij beseft dat niet alle huidige afspraken bij Ajax houdbaar zijn, want de wereld draait door en Ajax mag niet achterblijven. “Het eerste wat je doet, is zelf in de spiegel kijken. Zijn we te krenterig, of betalen we niet genoeg salaris? We gaan incidenteel door ons salarisplafond, die kant gaan we op.”

“Een extra diepte-investering in de selectie voor de komende jaren is, denk ik, nu wel mogelijk. Een Sánchez vind je alleen niet ieder jaar. De hele wereld zoekt zo’n speler en waarom zou het ons iedere keer wel lukken, maar de rest niet?”

Hoewel wordt beloofd dat de selectie sneller op orde komt, wijst rvc-voorzitter Leo van Wijk er nog tijdens dezelfde vergadering ook op dat het erg moeilijk is voor Ajax om zijn zaakjes spoedig voor elkaar te hebben. Het is dus maar de vraag of Ajax het redt binnen de veertien dagen waar Van der Sar over rept.

“Wij zitten als raad van commissarissen regelmatig met Overmars aan het begin van een transferperiode, maar dan zijn niet alle kandidaten onmiddellijk beschikbaar. Ons beleid kan er ook op zijn gericht om spelers al te vervangen voordat ze vertrekken, kijk maar eens naar David Neres,” stipt Van Wijk aan.

“Ik hoorde berichten dat Neres een miskoop is omdat hij in zijn eerste weken niet werd opgesteld, maar zo’n jongen heeft tijd nodig. Dat werkt niet van de ene op de andere dag. Maar het wordt niet eenvoudig. Ajax zal voorronde moeten spelen, dan is er nog minder tijd om de spelersgroep te formeren.”

“We leren wel degelijk, maar het belangrijkste leermoment is als volgt: sneller besluiten dat er een vervanger nodig is, het liefst al een transferperiode eerder. Dat lijkt met Neres een redelijke manier te zijn. We moeten ook sneller een beslissing nemen over potentiële doorstromers uit de jeugd.”

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax