Of ga naar de homepage van

25 jaar SV Ajax: Miss Ajax als visitekaartje van de club

De Supportersvereniging Ajax bestaat dit seizoen 25 jaar. Tijd om terug te blikken op onze eigen levensloop. Deze keer: de Miss Ajaxverkiezing die tussen 1995 en 2000 werd georganiseerd.
Mèlanie, tweede van rechts. Geheel links winnares Renate. © Mèlanie van den Beld

“Gewoon, omdat ik een lekker ding ben,” antwoordde Mèlanie van den Beld in 1997 op de vraag waarom zij de nieuwe Miss Ajax zou moeten worden. De zin leidt in haar omgeving nog geregeld tot hilariteit. “Ik wist niet zo goed wat ik moest antwoorden. Mijn vrienden en familie zakten door de grond. Wat de andere meiden destijds antwoordden weten ze nu niet meer, maar dit is goed blijven hangen,” zegt de geboren en getogen Amsterdamse lachend.

De finaleronde van de verkiezing vond plaats tijdens de seizoenafsluiting van de Supportersvereniging Ajax, in een volle RAI in Amsterdam. Naast Miss Ajax werden daar ook de Speler van het Jaar (Ronald de Boer) en het Talent van het Jaar (Mario Melchiot) gekozen.

Als 26-jarige cateringmedewerkster in de Arena meldde ze zich zonder grote pretenties aan voor de Missverkiezing. “Ik ben al Ajacied zolang ik me kan herinneren en deed mee voor de lol, was niet verliefd op een bepaalde speler en hoefde ook niet per se te winnen. Er liepen wel mooiere meiden rond, zoals de winnares Renate Uitzetter,” erkent ze.

Als ze haar meegebrachte fotoalbum doorbladert, komen de herinneringen al snel bovendrijven. Van veel te hoog uitgesneden badpakken en ingestudeerde mannequinpasjes tot de bekende Nederlander die in zijn onderbroek de kleedkamer kwam binnenlopen. “Ja, dat vonden we wel een beetje raar,” zegt ze wederom lachend. “Maar ik heb er ook Vanessa leren kennen, nu al twintig jaar mijn beste vriendin.” 

Föhns
Het ontbrak de kandidaten aan weinig. “We werden als prinsesjes behandeld. We hadden allemaal onze eigen kapper bij ons. De föhn die we kregen, heb ik twee jaar geleden pas weggegooid. Verder kregen we een Ajaxtenue en voetbalschoenen die ik nu met zaalvoetbal nog steeds gebruik. De hakken die ik droeg, staan thuis nog steeds in de vensterbank.”

Achter de schermen waren de deelnemers volgens Van den Beld te verdelen in twee groepen: ambitieuze meisjes die fotomodel wilden worden en meiden die vooral Ajaxfan waren en de verkiezing als een leuk uitje zagen. “De meesten hadden weinig verstand van voetbal en sommigen barstten in tranen uit toen bleek dat ze niet gewonnen hadden.” 

De ideale Miss Ajax heeft volgens haar meer met het voetbal dan met de glitters. “Zij is een Ajacied in hart en nieren en moedigt de club fanatiek aan vanaf de tribune. Zelf was ik wel fanatiek. Als Ajax in het Olympisch Stadion speelde, was ik er meestal bij.” 

Miss Ajax verdween, na een periode van vijf seizoenen, in de zomer van 2000 van het toneel. Er kwamen steeds minder aanmeldingen binnen en fans zagen de meerwaarde niet meer, zo bleek uit een tevredenheidsonderzoek. Volgens Van den Beld is de verkiezing ook niet meer van deze tijd. “Ik denk eerlijk gezegd dat zo’n Miss Ajaxverkiezing niet meer leeft onder jonge meisjes.”

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax