Of ga naar de homepage van

25 jaar SV Ajax: Meeliften op sportief succes

De Supportersvereniging Ajax bestaat aan het eind van dit seizoen 25 jaar. Een mooi moment op terug te blikken op onze eigen levensloop. Deze keer: de ongekende groeispurt halverwege de jaren negentig.
Door de puike sportieve prestaties onder Louis van Gaal werd Ajax al snel hot. © Archief Ajax

Door Sander Zeldenrijk

Een week voordat Ajax de Uefa-Cup zou veroveren, zag de supportersvereniging Ajax haar levenslicht. Opgericht vanuit de club. Om de achterban goed in beeld te krijgen en in het internetloze tijdperk beter met hen te kunnen communiceren. Kortom, een nieuwe vorm om Ajaxfans met elkaar te verbinden.

Door de puike sportieve prestaties onder Louis van Gaal werd Ajax al snel hot. In de slipstream van de succesorkaan groeide de supportersvereniging net zo hard mee. 

Stond de teller een jaar na de oprichting pas op 3500 leden, vier jaar later liet Van Gaal Ajax achter met een fanclub van ruim zeventigduizend leden. “Iedereen was gek van Ajax. Als alles goed gaat, is het ook allemaal gemakkelijk,” blikte hij in 2012 in deze krant al eens terug op de toenmalige hoogtijdagen.

Hoewel Van Gaal in die periode nog openbaar trainde, vroeg hij zich wel openlijk af in hoeverre de Ajaxgekte het werk hem en zijn selectie in de toekomst niet moeilijk zou worden gemaakt. Tegenwoordig is een openbare training eerder uitzondering dan regel, terwijl de prestaties er nou niet bepaald beter op zijn geworden.

De Meer puilde inmiddels ook uit. Mensen kwamen van heinde en verre naar Amsterdam, op dat moment nog de voetbalhoofdstad van Europa, en wellicht zelfs wel de wereld. Grootschalige feesten werden georganiseerd in de Amsterdamse RAI, om de grote massa goed te kunnen ontvangen. 

De leden van de supportersvereniging kwamen niet alleen uit Amsterdam. Sterker, het gros van de Ajacieden leefde in de provincie. Het lidmaatschap maakte Ajax tastbaar voor alle Ajacieden. De samenwerking met Ajax (en de hoofdtrainer) was intens en dat resulteerde in aansprekende evenementen. Alles wat onder de Ajaxvlag plaatsvond, werd een succes. Van bowlingavond tot viswedstrijd.

Om de stem van de fan goed te kunnen horen en de invulling van het lidmaatschap continu te blijven verbeteren, besloot de supportersvereniging het land op te delen in regio’s en in iedere regio een vertegenwoordiger aan te stellen, daarmee een sociale tentakel in de landelijke Ajaxziel creërend. 

De supportersvereniging groeide sinds de millenniumwisseling en zonder al te veel sportief succes uit tot een imposante belangenbehartiger met inmiddels ongeveer 95.000 leden.

Jouw mooiste Ajaxmoment

Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s – de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax