Of ga naar de homepage van

‘Toevallig’ indribbelen De Ligt smaakt naar veel en veel meer

Als er een zeventienjarige in het elftal staat, ben je soms allang blij wanneer hij niet in de fout gaat. Bij Matthijs de Ligt is dat anders. De zeventienjarige verdediger nam Ajax tegen sc Heerenveen (5-1) bij de hand toen het na een lastige openingsfase en wat tegenslag tegen een achterstand aankeek.
Het verhaal achter de foto doet ons denken aan Vertonghen. © De Brouwer

Door Kevin Van Nunen

De Friezen verrasten Ajax op de counter en daarna bijna nog een paar keer, simpelweg omdat de ploeg van Peter Bosz eventjes geen idee had. Pas toen de afspraken op het veld waren herzien, herkreeg Ajax de controle. De Ligt bleek op diverse momenten van grote toevoegde waarde.

“De gelijkmaker hoeft niet op mijn conto. Ik schiet toevallig van afstand op doel, de keeper maakt er een corner van en Nick Viergever werkt de bal binnen,” blijft De Ligt bescheiden, in gesprek met onder meer Ajax Life. “Maar het klopt wel dat ik diverse keren indribbelde en gevaarlijk werd.”

“Ik weet niet of ik het team ook meteen bij de hand nam. Er lag nu toevallig ruimte bij mij, op een andere dag heeft Sánchez of een middenvelder die ruimte. Dan moet je initiatief nemen om door te gaan en een manmeersituatie te creëren.”

Precies op die manier kwam de 2-1, via de voet van De Ligt, tot stand. Het deed onze gedachten even afdwalen naar acties van Jan Vertonghen. “Tot mijn verbazing werd ik niet aangepakt en kon ik dertig meter doorlopen. Ik gaf de bal aan Dolberg, de verdediger was weg en ik dook in het gat. Afronden in de verre hoek, een spitsengoal. Koelbloedig, ja.”

De Ligt kreeg heus een tikkie van de perikelen bij het Nederlands elftal, maar in de Amsterdam Arena merkte je daar zondag weinig van. Het talent doet zo goed mogelijk zijn best en gaat verder waar hij gebleven was. “Ik wil laten zien dat ik het wel kan,” zei hij er zelf over.

“Ik snap dat het dan even schrikken is als ik bots met Onana. Ik vond het al raar dat Sánchez stopte met lopen, maar dat was omdat Onana eraan kwam. Hij schijnt nog te hebben geroepen, maar ik heb hem niet gehoord. Niemand is foutloos en dankzij Oranje heb ik geleerd om fouten sneller van me af te zetten.”

Grappig genoeg was dat niet eens het moment rondom De Ligt waarover met de meeste verbazing werd nagesproken. De balafpakker ging in de slotfase neer, maar niet nadat hij eerst de bal nog even uitverdedigde. Wat gebeurde er nou precies? “Heerenveen kreeg een vrije trap en ik stond in de muur. Larsson schiet en ik probeer vol die bal weg te koppen. Dat lukte.”

“Ik lag op de grond en keek om me heen, zag dat hij doorliep. Toen dacht ik bij mezelf: nu even snel opstaan, anders kan het nog gevaarlijk worden. Toen ik de bal eenmaal had weggeschoten was mijn rustmomentje verdiend. Het schijnt dat ik even ben weggeweest, maar daar heb ik zelf geen idee van. Ik heb ook nergens last van.”

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax