Of ga naar de homepage van

De Ligt op goede weg, maar ook ruimte voor verbetering

Er wordt van alles gezegd en geschreven over Matthijs de Ligt. En wij doen daar gewoon aan mee, want we zijn fan. Hoe terecht is dat? We hebben statistieken opgevraagd van de zeventienjarige verdediger. Gewoon om eens te kijken of de hype ergens op is gebaseerd.
De Ligt hoort de mensen liever juichen dan kritiek leveren. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Wat je ook in deze analyse leest, grote kans dat de rest van het land zich er weinig van aantrekt. Het is belachelijk en een schande dat je na een paar potjes bij Ajax kunt worden opgeroepen voor het Nederlands elftal, zo luidt de redenatie. Als je dan ook nog mag debuteren, zijn de rapen gaar. Laten we ook niet vergeten dat er blessures waren.

Maar goed, terug naar de De Ligt bij Ajax. De cijfers op zijn rapport zijn uitgedeeld door Opta Sports. Laten we eerst eens naar wat algemene statistieken kijken. De Ligt maakte 27 november 2016, tegen sc Heerenveen, voor het eerst zijn opwachting in de eredivisie.

De Ligt basis Statistiek De Ligt bank
11 Duels 38
6 Gewonnen 27
3 Gelijk 8
2 Verloren 3
30 Goals voor 76
2,7 Goals per duel 2
10 Goals tegen 29
0,9 Tegengoals per duel 0,8
55% Winstpercentage 71%
1,9 Punten per wedstrijd 2,3

Tabel 1: Wat algemene statistieken van Ajax (alle competities) met of zonder De Ligt.

De teller staat inmiddels op negen eredivisieduels, waarvan hij er vier in de basis begon. Opvallend genoeg wist Ajax in geen van die vier wedstrijden de nul te houden. Ook de andere statistieken van Ajax met De Ligt zijn niet per definitie fantastisch. Het gaat uiteraard te ver om dit op de jongeling af te schuiven, maar het is wel interessant.

Ook in vergelijking met andere Ajaxverdedigers springt De Ligt er niet echt uit. Deze cijfers zijn gebaseerd op wedstrijden in de eredivisie sinds het debuut van De Ligt en alleen spelers die minimaal negen wedstrijden hebben gespeeld, komen in aanmerking. Alle cijfers zijn omgerekend naar 90 minuten.

Speler Passes Vijandelijke helft Nauwkeurigheid
Sánchez 78,6 37,52 89,1%
Viergever 73,1 37,14 87,8%
De Ligt 69,7 27,02 85,9%
Sinkgraven 52,9 27,07 84,3%
Veltman 59,6 33,06 82,9%

Tabel 2: Diverse aspecten van de passing van Ajaxverdedigers, inclusief De Ligt.
* Cijfers op basis van 90 minuten

Speler Tackles Gewonnen Succespercentage
Sinkgraven 2,8 2,52 91,2%
Veltman 4,9 4,06 82,3%
Viergever 1,4 1,08 80%
De Ligt 2,5 1,79 72,7%
Sánchez 1,1 0,64 57,9%

Tabel 3: Overzicht van de tackles van de Ajaxverdedigers, onder wie De Ligt.
* Cijfers op basis van 90 minuten

Qua aantal passes doet De Ligt het alleen beter dan Sinkgraven en Veltman, al is dit ook best wel logisch. Centrale verdedigers versturen meer passes dan backs. Wat wel opvalt is dat De Ligt relatief weinig passes op de helft van de tegenstander verzendt. En qua passnauwkeurigheid doet De Ligt het prima, maar niet meer dan dat.

Die statistiek van weinig passes op de vijandelijke helft verbaast ons, eerlijk gezegd. De Ligt staat bekend als een goede passer. Het gebeurde al meermaals dat de keuze van Peter Bosz daarom op De Ligt viel. Zo wisselde hij Davinson Sánchez bijvoorbeeld tijdens de uitwedstrijd tegen FC Utrecht omdat Ajax behoefte had aan een passer.

“Een heleboel mensen hebben een mening over Ajax. En over spelers van Ajax. Matthijs is nog relatief onbekend, maar alle zogenaamde kenners wisten al wat hij wel en niet heeft. Ik zit te lachen als ik dat hoor. Dan denk ik: jullie kennen die jongen helemaal niet,” aldus Bosz bij Ajax TV.

Waar de trainer zich dan aan stoort? “Mensen begonnen te roepen dat Matthijs geen inspeelpass had. Als iemand een goede inspeelpass heeft, is het De Ligt. Vooruit. Maar ook tussen de linies door, dat is juist een van zijn kwaliteiten!”

Bosz is ook vol lof over iets als een ‘simpel’ afstandsschot, waaruit min of meer de 1-1 voortkwam. De Ligt durfde initiatief te nemen en daar is de trainer blij mee. “Eindeloos heen en weer spelen raakt een tegenstander niet van onder de indruk, het publiek ook niet. Zo’n schot van De Ligt kan een wedstrijd doen kantelen. De keeper redt uitstekend, maar het publiek ging erachter staan en de ploeg geloofde er weer in.”

“De gelijkmaker hoeft niet op mijn conto. Ik schiet toevallig van afstand op doel, de keeper maakt er een corner van en Nick Viergever werkt de bal binnen,” blijft De Ligt bescheiden, in gesprek met Ajax Life. “Maar het klopt wel dat ik diverse keren indribbelde en gevaarlijk werd.”

“Ik weet niet of ik het team ook meteen bij de hand nam. Er lag nu toevallig ruimte bij mij, op een andere dag heeft Sánchez of een middenvelder die ruimte. Dan moet je initiatief nemen om door te gaan en een manmeersituatie te creëren.”


Afbeelding 1: Een weergave van de opbouw van de 2-1 van De Ligt tegen Heerenveen.

Precies op die manier kwam de 2-1, via de voet van De Ligt, tot stand. Het deed onze gedachten even afdwalen naar acties van Jan Vertonghen. “Tot mijn verbazing werd ik niet aangepakt en kon ik dertig meter doorlopen. Ik gaf de bal aan Dolberg, de verdediger was weg en ik dook in het gat. Afronden in de verre hoek, een spitsengoal. Koelbloedig, ja.”

Als De Ligt zo belangrijk kan zijn voor Ajax, moeten we ons dan nog druk maken om zijn statistieken? Ja en nee. De Ligt is, zoals opgemerkt, nog altijd pas zeventien jaar oud en gaat nog veel en veel beter worden. Dat kan haast niet anders. Wij moesten nu al aan Vertonghen denken, dat zegt toch genoeg?

Speler Duels Gewonnen Percentage
De Ligt 11,9 8,26 69,8%
Veltman 14,3 9,31 65,4%
Sánchez 8,8 4,77 54,3%
Viergever 9,7 5,22 53,9%
Sinkgraven 11,5 6,1 52,8%

Tabel 4: Een blik op de gewonnen duels van de Ajaxverdedigers, inclusief De Ligt.
* Cijfers op basis van 90 minuten

En we hebben nog wat extra statistiekjes. Eentje van duelkracht. Op dit vlak blinkt De Ligt uit. Weliswaar op basis van iets minder wedstrijden dan zijn collega’s, maar zulke hoge percentages krijg je niet zomaar. De Ligt scoort zelfs beter dan Sánchez, van wie we toch het idee hebben dat hij min of meer onpasseerbaar is. En als je naar de complete eredivisie kijkt, staat De Ligt zelfs op plek drie.

Het vertelt ons vooral dat De Ligt een hele grote speler kan worden. Er zijn echter geen garanties. En hij moet nog veel leren. Dat zal soms met fouten gepaard gaan. Maar het wordt alleen al machtig interessant om te zien waar De Ligt eindigt. En in hoeverre hij van supporter uitgroeit tot steunpilaar op het veld.

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word lid van SV Ajax vanaf €15* per seizoen

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijd.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax