Nieuwe structuur SV Ajax: tijd voor verkiezingen - Supportersvereniging Ajax
Of ga naar de homepage van
32 keer gelezen

Nieuwe structuur SV Ajax: tijd voor verkiezingen

De structuur van SV Ajax is de laatste maanden aangepast. De vereniging is - met de nieuwe overeenkomst met Ajax – klaar voor een bestendige toekomst. Er zullen wat vragen zijn over de veranderingen, wij geven de antwoorden.
SV Ajax en de verenigingsraad is er voor jullie. © De Brouwer

Vertel eens, waarom is de structuur van SV Ajax veranderd?
De statuten van SV Ajax zijn al op 6 juli 2016 grondig gewijzigd. Dat was toen te lezen op svjax.nl. Dat was niet voor niks; de verenigingsstructuur was na bijna 25 jaar toe aan een aanpassing. Binnen alle geledingen van de vereniging is nagedacht over een nieuwe structuur, om de ledenbetrokkenheid en de professionele organisatie beter tot hun recht te laten komen.  Dit alles met de bedoeling het beste lidmaatschap voor de Ajaxfans aan te bieden. 

Wat merken leden daarvan?
De leden waren, zijn en blijven ons uitgangspunt en onze belangrijkste focus. We willen ledenbetrokkenheid vergroten. Dat gaan we met ledenpanels doen.

Ledenbetrokkenheid. Panels. Klinkt goed. Vertel.
Die panels zijn nieuw en we beginnen daar komend seizoen mee. Regelmatig hield SV Ajax al enquêtes, maar we gaan onze leden een vaste stem geven, door ze periodiek naar hun mening te vragen. De uitkomsten van die meningspeiling worden in de krant Ajax Life en op ajaxlife.nl gepubliceerd.

Ledenpanels zijn iets anders dan de verenigingsraad? 
Ja. De oude ledenraad bestaat na de verkiezingen uit vijftien leden en heeft een nieuwe naam: de verenigingsraad. Het grootste verschil met de oude ledenraad is dat een lid zich niet oneindig voor opeenvolgende termijnen herkiesbaar kan stellen, waardoor ook andere leden de kans krijgen zitting te nemen. De verenigingsraad blijft het hoogste orgaan van onze vereniging. Allerbelangrijkste taak: de controle op het totaalbeleid van de vereniging.

Oké… Maar beleid, dat is toch iets voor de bestuurders? 
Klopt, maar de verenigingsraad neemt wel een aantal zeer belangrijke besluiten over het beleid. Zij geeft onder andere goedkeuring aan de begroting en jaarrekening.  

Hoe zit het nu bestuurlijk verder bij onze vereniging?
Waar we voorheen een ledenraad en een bestuur hadden, is er nu voor gekozen de bestuurlijke taken aan de directeur toe te wijzen. Tussen de verenigingsraad en de directeur is een raad van toezicht gecreëerd. Het grote verschil is dat de eindverantwoordelijkheid voor de vereniging nu bij de directeur-bestuurder ligt. 

En wat doet de raad van toezicht?
De raad van toezicht, met zeven leden, controleert het beleid van de directeur-bestuurder en beslist over cruciale dingen als de hoogte van de contributie, het beleid van de vereniging op hoofdlijnen en de aanstelling van de directeur-bestuurder. 

Directeur-bestuurder, dat klinkt sjiek…
Beetje wel. Deze directeur-bestuurder is in de dagelijkse praktijk eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vereniging en zorgt dat de organisatie goed functioneert. 

Ik kan mij nu dus kandidaat stellen voor die nieuwe raad? 
Zo is het. De leden van de oude raad kunnen zich niet meer verkiesbaar stellen, omdat hun termijn verstreken is. Een volledig nieuwe bezetting is nodig. Voor de continuïteit is met de notaris een nieuwe procedure gemaakt, waardoor voldoende kennis in de verenigingsraad blijft. De huidige raad heeft deze procedure op 14 februari 2017 unaniem goedgekeurd.

Komt er iedere keer een nieuwe raad dan?
Nee. De verenigingsraad heeft vijftien zetels. Zeven nieuwe leden zitten na deze eerste verkiezingen voor twee jaar in de raad, en acht leden voor vier jaar. Bij de verkiezingen over twee jaar worden de nieuwe leden voor vier jaar aangesteld.

Ik wil best vier jaar, zeg ik nu…
Dat mag. Je kunt als kandidaat zelf aangeven of je twee óf vier jaar zitting wilt nemen. Indien er te weinig óf te veel kandidaten zijn voor iedere groep afzonderlijk, is de indeling als volgt: de acht mensen met de meeste stemmen worden voor vier jaar gekozen, en daarmee de zeven met de minste stemmen voor twee jaar. 

Check hier hoe je je kandidaat kunt stellen voor de nieuwe verenigingsraad.

Met meer dan 100.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word vanaf
€15 * lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 100.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen zijn voor het seizoen 2020/2021 en verschillen per leeftijdsgroep.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax